Drink je wel genoeg water?

0
460

Water drinken is van groot belang. Alleen met voldoende vocht kan je als mens overleven. Het is dus niet gek dat je altijd opzoek bent om voldoende te drinken om goed te kunnen functioneren. Wat echter blijkt, is dat veel mensen geen idee hebben wat voldoende is. Een groot deel van de mensen drinkt dus zelfs veel te weinig. Vooral op warme zomers komt het veel voor dat er veel te weinig gedronken wordt. Het is dan dus wel belangrijk dat je weet waar je op moet letten. Dat leer je op deze plek.

Last van hoofdpijn

Krijg je last van hoofdpijn zonder dat je daarvoor een reden kan aanwijzen? Dan is de kans groot dat je te weinig water hebt gedronken. Je hersenen krijgen dan te weinig vocht en dat vertaalt zich in steken of zeurende hoofdpijn. Uit onderzoeken blijkt ook dat een deel van de mensen die vaak last hebben van hoofdpijn dit kan voorkomen door beter op te letten of ze wel voldoende drinken. Overigens speelt er ook een andere factor mee. Je bloeddruk daalt namelijk ook. Dit kan dus betekenen dat de pijn in je hoofd gepaard kan gaan met duizeligheid.

Niet voldoende urineren

Het lijkt misschien wel lekker dat je niet zo vaak naar het toilet hoeft. Toch is dit niet perse een goed teken. Je moet een paar keer per dag naar het toilet als gezond mens. Denk aan vijf tot zeven bezoeken per dag, maar dit kan per persoon wel wat verschillen. Wanneer je niet voldoende drinkt, dan moet je ook minder naar het toilet. Het is dus wel slim om hier een beetje op te letten. Het kan een goede indicator zijn dat je wat beter op je vochtinname moet gaan letten. Dit kan een groot verschil maken.

Concentratie neemt af

Een andere indicator dat je niet voldoende drinkt, is je focus. Je hersenen halen hun zuurstof uit water. Wanneer je niet genoeg drinkt, dan merk je dat dus ook direct aan de mate waarin je geconcentreerd kan blijven. Je hersenen merken het eerst dat je een vochttekort hebt, dan zag je al aan de hoofdpijn en duizeligheid die eerder genoemd werden. Ook je prestaties gaan al snel achteruit. Je zal dus altijd merken dat je wat meer moet drinken wanneer je je niet goed kunt richten op de taak die je op dat moment eigenlijk moet uitvoeren.

Geen dorst, maar honger

Natuurlijk is dorst hebben een indicatie. Dat je echter ook meer honger krijgt als je te weinig vocht tot je neemt, is bij veel minder mensen bekend. Dat komt doordat je bloedsuikerspiegel daalt. Je hersenen krijgen signalen dat je suikers nodig hebt. In werkelijkheid heb je juist een paar glazen water nodig om weer op een normaal niveau te komen. Het is heel belangrijk om dit signaal goed te voren. Dit is namelijk een echt alarmsignaal, dat nog veel erger is dan de signalen die hiervoor genoemd worden. Je moet dan echt serieus een aantal liters water gaan drinken.