Hoe en wanneer kondig je je zwangerschap aan?

0
1581

Wanneer je net zwanger bent weet niemand er nog vanaf. Ten minste, behalve jij en je partner, de huisarts, verloskundige en misschien nog een handjevol andere mensen. Maar familie en vrienden? Voor hen is het nog hartstikke geheim. Hoe leuk is het om erover na te denken hoe ze zullen reageren als jullie het eindelijk vertellen. En nóg leuker is om te bedenken hoe je het aankondigt. Doe je het op een ludieke wijze, met een grote verrassing? Koop je kleine cadeautjes of een kaartje? En hoe kondig je het bij vrienden aan?

Vanaf 12 weken of toch liever eerder?

Ten eerste is het belangrijk om te bedenken wanneer je de zwangerschap aankondigt. Veel stellen houden de grens van 12 weken aan. Wanneer je die gepasseerd bent is de kans op een miskraam aanzienlijk lager en voelt het als een veilig moment om het blijde nieuws te delen. Toch kan het ook zo z’n voordelen hebben om je zwangerschap eerder met een select groepje te delen. Mochten er bijvoorbeeld tóch complicaties optreden en de zwangerschap wordt vroegtijdig beëindigd dan zijn er mensen om je te steunen. Ze weten er immers al vanaf.

Hoe kondig je het blijde nieuws aan?

Wanneer je het moment bedacht hebt is de volgende vraag: hoe? Hoe wil je dit nieuws aankondigen? Kies je ervoor om iedereen bij elkaar te verzamelen en met welke (nep)reden probeer je dit vervolgens te organiseren? Of ga je ieder(e) familielid en vriend liever apart af, om er een extra persoonlijke ervaring van te maken? Kies je ervoor om het met cadeautjes bekend te maken of kondig je het groots aan bij een feest(je)? Bestel je leuke kaartjes en deel je die uit? Je kunt het helemaal aan jouw wensen aanpassen.

Maak een leuke aankondiging om te delen

Misschien kies je ervoor om het je naaste familie door middel van een cadeautje te vertellen, maar wil je ook iets leuks voor de rest van de familie en vrienden bedenken? Maak online een creatieve aankondiging. Er is genoeg inspiratie te vinden van stellen die je voorgingen. Gebruik een letterboard met een leuke tekst, jullie schoenen en een klein paar schoentjes, maak een leuke foto van jullie twee of gebruik de echofoto. Laat je door talloze ideeën inspireren en kies voor een variant die bij jullie past.

Wel of niet op sociale media?

Zo creëer je een leuke afbeelding om te delen en is direct duidelijk wat jullie grote nieuws is. Hierdoor hoef je niet iedere keer hetzelfde verhaal te vertellen en reageren de mensen die meer willen weten vanzelf. Ook kun je ervoor kiezen om deze afbeelding op je sociale media te gebruiken en zo het blijde nieuws aan nog meer mensen bekend te maken. Je zwangerschap met iedereen delen is een leuk moment in deze negen maanden en één om van genieten. Met deze tips maak jij er een heerlijke tijd van. En wil jij weten wat je zoal moet regelen in de eerste fase van je zwangerschap? Lees dit artikel.