Vitaminen en Mineralen, wat ben je ermee ?

0
1155
blog placeholder

Als het gaat om vitaminen, speelt elk deel een speciale rol en elke vitamine heeft zijn eigen functie binnen ons organisme. Ze zijn onmisbaar bij het aanmaken van enzymen en hormonen.

Verschillende soorten vitaminen

We hebben twee soorten vitaminen, vetoplosbare vitaminen en wateroplosbare vitaminen. Wanneer u voedsel eet dat vetoplosbare vitaminen bevat, worden deze vitaminen opgeslagen in het vetweefsel van je lichaam en lever. Ze wachten in je lichaamsvet totdat je deze nodig hebt. Wanneer je ze nodig hebt worden ze vrijgemaakt en getransporteerd naar de plaatsen die deze kunnen gebruiken. Vitaminen A, D, E en K zijn in vet oplosbare vitaminen.

Wateroplosbare vitaminen zijn totaal verschillend. Wanneer je voedsel eet dat wateroplosbare vitaminen bevat, worden deze vitaminen direct verbruikt en het teveel kunnen we niet opslaan. In plaats daarvan, reizen ze door je bloedbaan en wat uw lichaam niet gebruikt komt er bij het plassen weer uit. Deze soort van vitaminen moet vaak vervangen worden omdat ze niet blijven hangen! Tot deze soort behoren vitamine C en de grote groep van de B-vitamines – B1 (thiamine), B2 (riboflavine), niacine, B6 (pyridoxine), foliumzuur, vitamine B12 (cobalamine), biotine en pantotheenzuur.

Vitamine behoefte

Het lichaam is tot zeer veel instaat, maar vitaminen opbouwen is niet mogelijk. Daarom is het zeer belangrijk dagelijks gezond en gevarieerd te eten. Deze gevarieerde voeding moet dagelijks onze behoefte aan vitaminen, mineralen en vezels weer aanvullen. Ook moeten we ons lichaam gezond houden door een goede hygiëne, veel bewegen en in de open lucht verblijven. Onze huid is samen met voldoende calcium inname heel belangrijk voor de aanmaak van vitamine D. Een gezonde darmflora zorgt ervoor dat de micro organismen in onze darmwand bepaalde stoffen kunnen omvormen tot vitaminen en op die manier meehelpen om onze vitamine toevoer te verbeteren. Elke vitamine heeft zijn specifieke werking en is levensnoodzakelijk om ons lichaam goed te laten functioneren.

Vitamine tekorten

Wanneer er vitamine tekorten zijn gaan we symptomen krijgen die specifiek zijn voor de tekorten die we hebben. Scheurbuik door een tekort aan vitamine C is al jaren een zeer gekende ziekte die eenvoudig door voldoende fruit (vitamine C) te eten kan voorkomen worden. Tekorten aan vitamine A, C, E en beta-caroteen worden in verband gebracht met hart-en vaatziekten, de vorming van aderverkalking en slagadervernauwingen. Vitamine E zou op zijn beurt diabetes 2 veroorzaken en ervoor zorgen dat we er sneller oud gaan uitzien. Iedereen weet dat een tekort aan foliumzuur tijdens de zwangerschap tot ernstige afwijkingen van het ongeboren kind kan leiden. Daarom is het zeer belangrijk gezond en gevarieerd te eten met zeer veel verse groenten en fruit.

Vitaminen overdosering

Wateroplosbare vitaminen kunnen niet opgestapeld worden in het lichaam en het teveel wordt direct weer uitgewaterd. Overdosering van deze soort is dus niet mogelijk. Anders is het wel met de vetoplosbare vitamines. Deze worden opgestapeld in ons vetweefsel en lever. De symptomen van overdosering zijn voor iedere vitamine anders. Meestal zijn deze symptomen te zien als misselijkheid, braken, diarree en huiduitslag. Ze stoppen als je deze vitamine inname stopt. Deze overdosering treedt enkel op wanneer je vitamine supplementen inneemt. Daarom is het heel belangrijk een gezonde en gevarieerde voeding te gebruiken. Je hebt dan geen of nauwelijks vitamine supplementen nodig.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here