Met een gerust gemoed op reis? Overweeg een kluis!

0
432
Depositphotos_3167666_S

We verlangen allemaal een heel jaar naar het moment dat we eindelijk voor een langere periode vakantie kunnen nemen. Zeker als er ook een mooie reis – ver of dichtbij – op het programma staat, kijken we er reikhalzend naar uit. En toch komt zo’n reis ook met wat onzekerheid: je laat al je waardevolle spullen onbeheerd achter. Om die onzekerheid weg te nemen, kies je best voor een stevige kluis in huis. We vertellen je er alles over!

Waarom nu? 

Dieven weten maar al te goed dat heel wat huizen leeg staan in de zomer. Als het niet is om op reis te gaan, dan zijn we een daguitstap aan het doen of barbecueën we bij vrienden. Je huis geeft heel snel weg of er iemand aanwezig is: een auto voor de deur die er plots niet meer staat, rolluiken die ’s avonds niet neergehaald worden, een brievenbus die tjokvol zit… Er zijn heel wat dingen die je kan doen – schakel bijvoorbeeld zeker je buren in om een oogje in het zeil te houden – om het de dieven niet zo gemakkelijk te maken.

Alleen werken die niet altijd. Eens zo’n bende binnen is geraakt, is het een kwestie van zorgen dat ze de allerbelangrijkste spullen niet mee kunnen nemen. Uiteraard is het jammer als je tv plots weg is – maar die is uiteindelijk gemakkelijk te vervangen. Een grotere ramp is het als familiejuwelen, cash geld, belangrijke documenten, bankkaarten of andere onvervangbare spullen verdwijnen. Voor deze zaken is een kluis ideaal.

Welke kluis kies je?

Ga niet zomaar voor een supermarktmodel. Die nemen dieven gewoon mee op hun fiets, bij wijze van spreken. Je wil echt wel een model dat je kan inbouwen of dat te zwaar is om snel mee te nemen. Let er ook op dat je kluis gecertificeerd is volgens de Europese Normeringen. Deze kluizen dragen de benaming Eurokluis of Eurosafe. Deze hebben de hoogste inbraakwerendheid. Verder kies je vooral in functie van het slot (sleutel, code of zelfs met vingerafdruk) en hoe groot je de kluis wil.

Ook als je niet op reis bent

Ben je eerder een huismus en verlaat je je woning niet zo vaak? Ook dan is een kluis een goed idee. Naast inbraak kan er namelijk ook steeds een andere ramp optreden: brand. Met een brandwerende kluis, in de volksmond brandkast genoemd, ben je tot 2 uur zeker dat de inhoud niet verloren geraakt in een brand. Brandwerende kluizen zijn dus een erg goed idee voor bijvoorbeeld waardepapieren.

We wensen uiteraard niemand een ramp als inbraak of brand toe. Maar jammer genoeg gebeuren ze beide vaker dan we denken. Wees voorbereid en zorg dat je je meest kostbare spullen zo veilig mogelijk opbergt – een kluis is daarvoor de ideale oplossing!