Bijzondere eettradities uit het buitenland tijdens de lente

0
2970
kazen

Ook in het buitenland is men dol op de lente. Het zonnetje, het vele groen en de bloemetjes en de bijtjes maken iedereen ontzettend vrolijk. Deze periode van het jaar moet dan ook zeker gevierd worden. In Nederland is Pasen een van de bekendste lentetradities. We eten graag lekker paasbrood en kunnen het aantal paaseitjes dat we achter de kiezen hebben inmiddels niet meer tellen. Over de grens heeft men trouwens ook een aantal bijzondere eet- en drinktradities tijdens deze periode…

Maslenitsa in Rusland: een week lang pannenkoeken eten

Russen kunnen net als Nederlanders geen genoeg krijgen van pannenkoeken. Dit blijkt wel uit de speciale Pannenkoekenweek die in dit land georganiseerd wordt. Vlak voor de vastenperiode voor Pasen viert de Russische bevolking een hele week lang ‘Maslenitsa’. Dit is een fantastisch lentefeest waarbij vlees wordt vervangen door pannenkoeken. De Russen eten alleen maar melk, boter en eieren, oftewel pannenkoeken! Ook crêpes staan vaak op het menu, waar vast niemand over zal klagen. Dit smaakvolle feest heeft trouwens ook nog een achterliggende betekenis. De ronde vorm van de pannenkoek symboliseert namelijk de zon en energie.

Cimburaijada: Smullen van ei en ui in Bosnië

In Bosnië is de bevolking dol op ei en ui. Dus bedacht men heel wat jaren geleden een nieuwe traditie: wat als je deze twee ingrediënten nu met elkaar combineert en het massaal eet tijdens de lente? Ieder jaar geniet de Bosnische bevolking van het zogeheten ‘Cimburaijada’, in het Nederlands vertaald als het ‘Festival het roerei’. Tijdens een feest aan de oever van de Bosna geniet men volop van een zeer groot ontbijt vol receptjes gemaakt van ei en witte ui. Iedereen is welkom om mee te eten. Ben je nieuwsgierig naar de smaak? Reis dan in de paasperiode eens af naar Bosnië en neem deel aan deze bijzondere traditie!

Lees ook: waarom is de lente het ideale seizoen voor kazen?

Achter de kaas aan rollen in Groot-Brittannië

Nederland is zeker niet het enige land dat in de lente volop smult van smaakvolle kazen. Ook in Groot-Brittannië is men dol op vers gras, melk en kaas. De Britten houden het echter niet alleen bij eten. Ze organiseren in de lenteperiode namelijk ook graag kaasraces! Daarbij rennen een stel enthousiaste kaaskoppen achter een schijf kaas aan die van een heuvel afrolt. Wie als eerste beneden is heeft eeuwige roem en mag de kaas mee naar beneden nemen. Een veel betere prijs dan geld of een medaille! De plek waar je als kaasliefhebber moet zijn is Cooper’s Hill in Gloucestershire.

SensationKaas in kaasstad Gouda

Ook in Nederland zijn we trouwens dol op kaasfeesten, maar dan niet perse in de lente. Voor wie het graag wat dichterbij zoekt is er bijvoorbeeld ‘SensationKaas’ in de maand november. Afgelopen jaar vond het feest plaats in de Gouwekerk in, hoe kan het ook anders, kaasstad Gouda. Meer dan duizend bezoekers van het feest werden getrakteerd op heerlijke stukjes kaas. Of SensationKaas ook in 2019 doorgaat is nog niet bekend, maar als echte kaasliefhebbers hopen we natuurlijk van wel!