Waarom eet je minder als je ouder wordt?

0
504

Wanneer je ouder wordt, dan verandert er van alles in je lichaam. Zo ga je minder eten. Heeft dit te maken met een verminderde eetlust? Of zijn er andere oorzaken? Het is belangrijk om te weten hoe dit zit. Alleen al omdat je op die manier op hogere leeftijd nog altijd kan zorgen dat je gezondheid goed op orde blijft. Het gaat er vooral om dat je merkt dat er een verschil is tussen honger voelen en verzadigd voelen. Daarover leer je op deze plek meer.

Wat speelt mee in eetlust?

Het is in de eerste plaats belangrijk om te beseffen hoe je eetlust werkt. Het is namelijk zo dat dit te maken heeft met allerlei zaken in het lichaam. Je hormonen, spijsvertering, maar ook je zenuwstelsel speelt daarin allemaal een rol. Samen zorgen deze voor opwekking of onderdrukking van de eetlust. Dit is zowel op de korte als op de lange termijn van belang. Op de korte termijn gaat het om hoeveel voedsel er nog in het lichaam zit na een maaltijd. Op de lange termijn gaat het meer om wat jouw lichaam nodig heeft.

De rol van leeftijd

Wanneer je ouder wordt, dan veranderen de factoren met betrekking tot de eetlust. Dat komt doordat je minder eetlust hebt. Dit is al heel lang geleden ontdekt. Eén op de zes tot één op de  drie ouderen krijgt hiermee te maken. Dit komt bijvoorbeeld doordat ouderen allerlei andere klachten krijgen. Denk aan verstopping. Maar denk ook aan veranderingen in de hormoonspiegel. Denk ook aan de lagere energiebehoefte die je nu eenmaal hebt wanneer je ouder wordt. Er zijn nog heel veel andere factoren te bedenken die een rol spelen hierin. Dit is dus ook belangrijk om goed na te gaan bij specifieke ouderen.

Het gevaar van minder eetlust

Het is wel belangrijk om ook de gevaren van verminderde eetlust in te zien als je ouder wordt. Je zal er onherroepelijk door afvallen. Zelfs tot een punt van ondergewicht. Daarnaast is het natuurlijk ook zo dat je daarmee tekorten aan verschillende voedingsstoffen in de hand werkt. Je krijgt immers simpelweg niet voldoende binnen. Daaruit vloeien dan weer andere gezondheidsproblemen voort. Die weer de situatie kunnen verergeren. Waardoor de kwaliteit van leven uiteindelijk alleen maar slechter en slechter wordt. Het is dus altijd zaak om hier goed op te blijven letten bij ouderen.

Trucs om de eetlust te verhogen

Het is wel mogelijk om de eetlust te verhogen. Zo kan je bijvoorbeeld werken met kruiden om de reuk en smaak te stimuleren. Wanneer je de juiste kruiden gebruikt, dan kan je dat ook nog eens eindeloos blijven doen. Denk aan peper. Het klaarmaken van een gerecht kan ook een belangrijke stap zijn. Het werken aan de maaltijd en deze ook nog eens zo mooi als mogelijk te maken, kan eraan bijdragen om ook echt zin te krijgen om het op te eten. Zoek ook de dingen op die je ook flink laten genieten.