Waarom de Açaí Bowl jouw volgende ontbijt moet zijn

0
928

De Açai Bowl wordt de laatste jaren steeds vaker op de menukaart van restaurants gezet. Buiten dat je maaltijd voor hele mooie foto’s op Instagram kan zorgen, is de smaak ook niet slecht. Het leuke is, je kunt variëren zoveel je wilt en de keuzes zijn oneindig. Deze bowl uit Brazilië bevat van alles, van banaan, aardbei, mango, havermout tot kokos. De ontbijttrend is rond 2015 begonnen en is nog steeds niet geëindigd. Wij willen je in deze blog laten zien waarom de Açaí Bowl nog steeds een plekje op de menukaart verdient.

Ingrediënten

Zoals al eerder werd verteld heb je de Açaí Bowl in veel verschillende varianten. Je kunt dus experimenteren zonder je aan een vaste ingrediëntenlijst te houden. Toch bevat deze verrukkelijke bowl een basis. De onderlaag bestaat vaak uit melk met bevroren fruit, havermout of açaípoeder. Maar zelfs bij het melk kun je van alles zelf creëren: amandelmelk, plantaardige melk, noem maar op. Om tot een romige substantie te komen, moet je de onderlaag goed mixen. Nu we zijn aangekomen bij de bovenkant, kun je zelf helemaal je eigen draai eraan geven. Het lekkerste is vers fruit met havermout of noten. Die kun je er dan zelf netjes opzetten, en daaruit ontstaan dus al die Instagram foto’s!

Açaí Bowl variaties

Er is voor iedereen wat door de diversiteit. Als je niet van zuur, maar van zoet houdt, is de versie met extra banaan iets voor jou. Banaan kun je in de onderlaag mengen om de zure smaak te verzachten, maar dient er ook om bovenop geplaatst te kunnen worden. Als je geen banaan lust of allergisch bent voor banaan, kun je de smoothiebowl vullen met mango, kersen of blauwe bessen. Indien je van eten dat zo gezond mogelijk is houdt, kun je het beste de low sugar variant maken. Zoek bij de açaí-packs (voor de onderlaag) naar de ongezoete versie zonder toegevoegde suikers of zoetstoffen.

Hoe gezond is een Açaí Bowl?

Hoe gezond een Açaí Bowl nou echt is, verschilt vaak. Wel is het zo dat als je hem zelf samenstelt en creëert, hij vaker gezondere ingrediënten bevat. Je hebt dan namelijk zelf in de hand hoeveel je van bepaalde ingrediënten erin stopt en dus ook kijk op de suikers. Alleen naast het mooie exotische fruit zitten er vaak veel calorieën of suikers verborgen. Het is verstandig om bij het maken zelf goed op te letten, want zelfs in fruit zitten (natuurlijke) suikers, die niet altijd even goed voor je zijn. De Açaí Bowl kan absoluut helpen bij het verliezen van gewicht, mits je verstandig en slim gebruik maakt van de ingrediënten!

Een kleine tip

Kortom, die smoothiebowl is zeker het proberen waard. Hoewel we er wel voor moeten oppassen het niet te ongezond te maken. Je kunt al snel te enthousiast alle ingrediënten toevoegen, wat leidt tot een averechts effect. Daarnaast hebben we nog een tip voor je als je de calorieën hoeveelheid wilt verminderen: mix zo min mogelijk. Door te mixen breken de vezels in het fruit. Suiker hoeft daardoor niet meteen de maag in te komen, waardoor het zich minder snel kan opbouwen. Dat heeft als gevolg vet dat zich minder snel opstapelt.