Krijgen dierenbeulen echt nauwelijks straf?

0
1216
blog placeholder

Mensen die veroordeeld worden voor dierenmishandeling of verwaarlozing kunnen op dit moment een boete krijgen van 18.500 euro of een gevangenisstraf van maximaal drie jaar. Komen zij vrij of hebben zij de boete betaald, dan mogen ze gewoon weer dieren houden!
Waar ik bij moet zeggen dat de straffen die net genoemd werden ook nog eens zelden worden opgelegd. Meestal wordt het gewoon een kleine taakstraf en kunnen ze daarna weer doen wat ze willen. En dat terwijl 40% van de mishandelaars opnieuw de fout in gaat.

In Engeland of Frankrijk is dit heel anders. Daar kan een levenslang houdverbod worden opgelegd, náást een geldboete of gevangenisstraf. In Nederland zou eventueel een houdverbod van drie jaar kunnen worden gegeven, maar dit worden zelden gedaan en ook dan is er gemakkelijk onderuit te komen. De ernst van het dierenleed speelt daarbij niet eens mee!

Gelukkig is de Dierenbescherming druk bezig met een wetsvoorstel en springt ook de Partij van de Dieren in de bres voor de mishandelde beesten. Op de steun van veel Nederlanders kunnen zij rekenen. Ruim de helft is voor strengere straffen. En dat mag ook wel, want het aantal gemelde dierenmishandelingen blijft toenemen. Natuurlijk kun je dan de vraag stellen of het aantal mishandelingen daadwerkelijk toeneemt, of dat het meer gemeld wordt. Maar dat er nog altijd op grote schaal dieren worden mishandeld is een feit. Soms zijn ze er zo ernstig aan toe dat ze elkaar proberen op te eten.

Maar het is ook al mishandeling om je ongewenste kleine katjes bij de weg te zetten voor de zomervakantie, of om je hond vast te binden aan het hek van het dierenasiel midden in de nacht, wat steeds vaker wordt gedaan nu de crisis alles duurder maakt. En vind deze mensen maar eens terug om ze te straffen.
Hopen dus maar dat die strengere straffen er komen en mensen afschrikken om dit soort verschrikkelijke dingen te doen. Een dier heb je voor het leven.