Een kat nemen met allergieën

0
830

Een gezellige vriend erbij op de bank, dat wil bijna iedereen. Helaas worden veel mensen tegengehouden doordat zij of een gezinslid last hebben van allergieën voor katten. Als je nog twijfelt over het nemen van een kat en erg bezorgd bent over je allergie, wees niet getreurd, want een kat kun je nemen met een allergie. Toch zitten er wel wat nadelen (en natuurlijk voordelen) aan als je besluit een kat te nemen, terwijl je allergieën hebt voor het dier. We hopen je met dit artikel meer inzicht te geven in het leven van een persoon met allergie, met een kant.

Hoe weet ik of ik een allergie heb voor katten?

Je kunt altijd naar je eigen huisarts gaan om te onderzoeken of je allergisch bent. Daarnaast zijn er veelvoorkomende symptomen die je op weg kunnen helpen bij het bepalen. Veel mensen ervaren astmaklachten als ze voor langere tijd in de buurt komen van een kat. Hun ademhaling verloopt niet soepen en meestal hebben ze zelfs moeite met het ademhalen, er ontstaat een piepgeluid of er wordt vaak gehoest. Bij sommigen leidt de allergie tot een loopneus of tranende ogen. De ogen kunnen overigens ook heftig beginnen te jeuken. Anderen krijgen weer last van niesbuien en hoofdpijn. Als je veel van deze symptomen ervaart in de buurt van een kat, is de kans groot dat je een allergie hebt.

Kun je over een allergie heen groeien?

Het korte antwoord: ja, het is mogelijk om over een allergie voor katten heen te groeien. De mensen die erover heen zijn gegroeid, ontwikkelen hun eigen immuniteit voor katten. De kans is er dus ja, maar de kans bestaat ook dat je allergie juist heftiger optreedt als je met een kat wilt gaan samenwonen. De tip luidt daarom als volgt: vertrouw niet te veel op je eigen immuniteit.

Welke kat kan ik het beste nemen?

Je raadt het misschien al, maar het is verstandig om een kortharige kat te nemen. Hiermee beperk je de gevolgen van de aanwezige allergie. Het is niet zo dat je allergisch bent voor de haren; je bent allergisch voor de kleine deeltjes die worden ingeademd. Deze deeltjes veroorzaken het niezen, hoesten etc. De deeltjes komen het meest voor in de huidschilfers van een kat. Dit blijft vaak vastplakken aan de kattenharen, waarna deze haren van de kat afvallen en in huis terechtkomen. Op deze manier verspreiden de deeltjes zich door het hele huis en ervaar jij daar de gevolgen van!

De behandeling van een allergische reactie

Een allergie voor dieren kan op verschillende manieren worden behandeld: neussprays, tabletten, oogdruppels of immunotherapie. Een allergie behandelen met immunotherapie is een langdurig project. De allergiebehandeling kan soms van 3 tot 5 jaar duren. De behandeling zorgt ervoor dat je immuunsysteem anders reageert op de allergie. Je lichaam zal met kleine hoeveelheden stof (waar je allergisch voor bent) worden geconfronteerd. De stof wordt toegediend door middel van tabletten of injecties. Hierdoor raakt het lichaam gewend aan de stof. Het lijkt dus ook wel op een vaccinatie. Immunotherapie is niet de oplossing voor iedereen. Alleen om bepaalde redenen kun je in aanmerking komen voor de therapie.