Waar je op moet letten bij de aanschaf van een nieuwe eettafel

0
823
moderne eettafel

Overweeg jij om een nieuwe eettafel aan te schaffen? Een behoorlijk grote aankoop, waar je ongetwijfeld goed over wilt nadenken. Maar, waar moet je nou precies allemaal op letten als je een nieuwe eettafel gaat kopen? Je leest in dit artikel welke afwegingen je allemaal moet maken.

  1. Formaat

Hoe groot de eettafel kan zijn is vanzelfsprekend afhankelijk van de beschikbare ruimte die je hebt. Laat voldoende ruimte vrij rondom de tafel, anders oogt de eethoek al gauw erg benauwd. Waar je ook over na moet denken is hoeveel mensen je aan jouw eettafel kwijt wilt kunnen. Houdt de volgende vuistregel aan: Voorzie minstens 1 meter vrije ruimte tussen de tafel en een muur of andere meubels en reken minimaal 60 centimeter per zitplaats.

  1. Vorm

Welke vorm eettafel je kiest is voornamelijk afhankelijk van je smaak, maar ook de ruimte speelt hier een belangrijke rol. Niet elke kamer is namelijk geschikt voor elke vorm tafel. Een lange smalle ruimte leent zich bijvoorbeeld niet erg goed voor een ronde tafel en een krappe ruimte is niet zo geschikt voor een grove rechthoekige tafel.

  1. Poten

Tegenwoordig kun je uit tientallen soorten poten kiezen voor onder je eettafel. Welke poten je nu het beste onder je eettafel kunt hebben is afhankelijk van persoonlijke voorkeur, maar ook van de gewenste zitruimte. Sommige modellen hebben poten die de beschikbare zitruimte beperken. Denk bijvoorbeeld aan een tafel met een x-poot aan de kopse kant; dit beperkt je in de mogelijkheid om aan het hoofd van de tafel te zitten.

  1. Materiaal

Het materiaal van de eettafel heeft voornamelijk invloed op de uitstraling en het onderhoudsgemak. Zo vraagt hout om regelmatig onderhoud, maar is een blad van kunststof veel onderhoudsvriendelijker. Laat je vooral uitgebreid informeren over de voor- en nadelen van elk materiaal. Uiteindelijk is de keuze voor het materiaal van d eettafel natuurlijk vooral een kwestie van smaak.