Eerste hulp bij stroompanne

0
532
zekering vervangen

Het is een gezellige avond en je zit met vrienden te genieten van je favoriete serie wanneer plotseling alles om jullie heen donker wordt. Een stroompanne! Het komt voor. Zit de hele straat zonder elektriciteit? Of bevindt het probleem zich enkel bij jullie? Geen paniek, met een beetje kennis van zaken en de juiste aanpak kun je snel weer genieten van het comfort van elektriciteit. In deze blog geven we je eerste hulp bij stroompanne, zodat je snel weer op de juiste elektrische rails bent.

Check de zekering

Als je merkt dat de elektriciteit is uitgevallen, is het belangrijk om rustig te blijven en systematisch te werk te gaan. De eerste stap is het controleren van de zekeringkast. De zekeringkast is als het hart van je elektrische systeem, en kan vaak de boosdoener zijn bij stroompannes.  Weet alvast dit: Elektramat België heeft een breed scala aan zekeringkasten die de veiligheid en betrouwbaarheid van je elektrische systeem waarborgen. Open de zekeringkast en controleer of de zekeringen nog intact zijn. Een doorgeslagen zekering kan de oorzaak zijn van de panne. Vervang in dat geval de zekering met een nieuwe van dezelfde waarde. Vergeet niet om altijd de stroom uit te schakelen voordat je de zekering vervangt, om een elektrische schok te voorkomen, belangrijk!

Algemene stroompanne

Als het probleem niet ligt bij de zekeringkast, dan kan het zijn dat er een algemene stroomstoring is in je buurt. Dit kan veroorzaakt worden door bijvoorbeeld hevige onweersbuien of technische problemen bij het energiebedrijf. In dit geval is het belangrijk om geduldig te zijn en te wachten tot de stroomvoorziening weer hersteld is. Je kunt contact opnemen met je energieleverancier om te informeren naar de status van de stroomstoring. Zij kunnen je ook een schatting geven van wanneer de stroom weer zal worden ingeschakeld. Gebruik deze tijd om te ontspannen, wat kaarsjes aan te doen en je batterijen op te laden (figuurlijk dan). 

Nog niet opgelost? 

Maar wat als de stroompanne niet te wijten is aan een doorgeslagen zekering of een algemene stroomstoring? Dan kan er een probleem zijn met de bedrading in je huis. Het is raadzaam om in dat geval een professionele elektricien in te schakelen om het probleem te verhelpen. Een gekwalificeerd elektricien kan de bedrading in je huis controleren, mogelijke fouten opsporen en deze snel verhelpen. Zo kun je weer veilig en zonder onderbrekingen van elektriciteit genieten.