De 5 meest invloedrijke personen binnen de ICT

0
1351
blog placeholder

Inleiding

Wij van Bonque.nl hebben een lijstje voor jullie samengesteld met daarin de 5 meest invloedrijke personen binnen de ICT.  Wij hebben ons hier vooral gefocust op de personen die een zeer grote invloed hebben binnen de ICT en ondanks hun invloed nog wel eens over het hoofd worden gezien. Dat neemt niet weg dat dit een lijst is met 5 absolute ‘go-getters’.

Sheryl Sandberg  

We beginnen met Sheryl Sandberg. Geboren op 28 augustus 1969. Sinds 2 augustus 2013 is zij de chief operating officer bij Facebook. Zij is de eerste vrouw die zitting heeft binnen de board bij Facebook. Voorafgaand aan haar carrière bij Facebook was Sheryl Sandberg de Vice President van Global Online Sales and Operations bij Google. Bovendien heeft Sanderberg gediend als Chief of Staff voor de United States Secretary of the Treasury.

In 2012 werd Sandberg nog genoemd in de Time 100. De lijst van 100 meest invloedrijke personen ter wereld.
Haar vermogen werd op 1 januari 2014 geschat op 1 miljard dollar.

Sheryl Sandberg heeft een indrukwekkend cv. Haar cv en vermogen spreken voor zich. Ook haar vooropleidingen liegen er niet om. In 1987 begon zij aan de Harvard College. Waar zij in 1991 haar diploma behaalde. Summa cum laude met een B.A. in economics. Bovendien won zij met haar afstuderen de John H. Williams prijs. De prijs uitgereikt voor de studenten met de hoogste cijfers.
In 1993 zette zij voet aan de Harvard Business School en in 1995 behaalde zij haar M.B.A. met hoogste onderscheiding.

Haar carrière bij Facebook is noemenswaardig. In maart 2008 werd bekend dat Sheryl Sandberg de overstap ging maken van Google naar Facebook. Sandberg werd aangesteld om Facebook winstgevend te maken. In datzelfde jaar, door de invloed van Sheryl Sandberg, waagde Facebook zich aan een sprong in het diepe en begon aan advertising. Met als gevolg dat Facebook in 2010 winstgevend werd.
Zoals gezegd, in 2012 werd Sheryl Sandberg het 8e lid van de Board of Directors. Sheryl heeft in een korte tijd een enorme invloed op het bedrijf Facebook. Die invloed heeft haar geen windeieren gelegd. In april 2014 verkocht Sandberg de helft van haar aandelen. Dit omdat Facebook de beurs op ging. Ze hield toen 41 miljoen aandelen in het bedrijf, na haar verkoop hield ze nog 17,2 miljoen aandelen over. Gelijk aan een belang van 0,5%. Met een geschatte waarde van 1 miljard dollar.

Haar lijst met noemenswaardige prijzen en nevenactiviteiten is enorm lang en uitgebreid. Maar interessant zijn zeker haar gedachtes over de gelijkheid van vrouwen op de werkvloer. Zo schreef zij de bestseller ‘Lean In – Women, work and the will to lead.’ In dat boek legt Sheryl uit waarom de ontwikkeling van de vrouw stokt als het gaat om het verkrijgen van leiderschap of een prominente rol in het bedrijfsleven. Zij gaat daar in op de oorzaken, maar biedt ook concrete en tastbare oplossingen. Het boek kan vrouwen de kracht geven om hun volledige potentie na te streven. Over dit onderwerp heeft zij ook een presentatie gegeven bij Ted.com genaamd ‘Why we have too few women leaders.’
Hier komt zij met een boeiende presentatie, met harde cijfers, en concrete oplossingen om de rol van de vrouw m.b.t. leiderschap te versterken.

Sheryl Sandberg is dus binnen de ICT, maar eigenlijk in veel bredere zin, een persoon om rekening mee te houden en te volgen.

Vinton Cerf  

De volgende op onze lijst met invloedrijke personen binnen de ICT is Vinton Gray ‘Vint’ Cerf. Geboren op 23 juni 1943. Vinton Cerf wordt ook wel de ‘vader van het internet’ genoemd.

Met een diploma wiskunde op zak, begon Cerf zijn carrière bij IBM. Hij zette zijn carrière voort op de universiteit (UCLA). Daar werkte hij aan de voorloper van wat we nu het internet noemen, ARPANet. Na het ontvangen van zijn doctoraat,  was Cerf tussen 1972 en 1976 werkzaam als assistent professor. Daar ontwikkelde hij samen met Bob Kahn de DoD TCP/IP protocol suite. Oftewel de architectuur van het internet.
Tussen 1982 en 1986 werd hij de vice president van MCI Digital Information Services. Daar ontwierp hij de eerste commerciële email service.
Op 8 september 2005 kondigde het bedrijf Google Inc. aan dat Cerf bij hen in dienst was getreden als ‘Chief Internet Evangelist’.

Vinton Cerf zijn invloedrijke carrière is nog zeker niet voorbij. Hij werkt op het moment onder andere aan ‘planet to planet’ internet (interplanetary internet). Er wordt gezegd dat dat de standaard manier van communicatie gaat worden van planeet tot planeet.

Kortom de cv van Vinton is zeer uitgebreid en indrukwekkend. En met recht een van de invloedrijkste personen binnen de ICT.

Dennis Ritchie 

De wijlen Dennis MacAlistair Ritchie (9 september 1941 tot 12 oktober 2011) staat bekend vanwege zijn invloed op de ontwikkeling van de ‘Digital Era’, heel algemeen gezegd. Dennis Ritchie, van origine een wetenschapper, creëerde de C programmeer taal en de ‘Unix operating system.’

Dennis Ritchie wordt nogal eens vergeten wanneer men het heeft over invloedrijke personen binnen de ICT. Historici Paul E. Cerruzi zei over Ritchie: ‘Ritchie was under the radar. His name was not a household name at all. But, if you had a microscope and could look in a computer, you’d see his work everywhere inside.’ Deze woorden kunnen de invloed van Ritchie niet beter verwoorden. De invloed van Ritchie is zelfs na zijn overlijden merkbaar.

De programmeer taal C en zijn operating system Unix spelen nog altijd een belangrijke rol in onder andere de ontwikkeling van de Iphone. Verder wordt de C programmeer taal gebruikt in applicaties, besturingssystemen en ‘embedded system development’. Daarnaast zie je in andere moderne programmeer talen de invloed van de C taal terug.
 
Voor zijn werk kreeg Ritchie meerdere onderscheidingen. Hij overleed een week later dan Steve Jobs. Daardoor was zijn overlijden voor velen ongemerkt. Maar zijn invloed en carrière zijn zeker niet ongemerkt gebleven. Nog steeds is zijn werk merkbaar ten aanzien van de technologische ontwikkelingen vandaag de dag. Zodoende is Dennis Ritchie een van de meest invloedrijke personen binnen de ICT. 

Larry Ellison 

De volgende ICT tycoon in ons lijstje is Larry Ellison. Geboren op 17 augustus 1944. Een Amerikaanse zakenman, bekend als mede oprichter en CEO van Oracle. En daarmee een zeer grote invloed binnen de ICT. Ook kwa vermogen is Ellison geen kleintje. In 2014 merkte Forbes hem aan als derde rijkste man van Amerika. Zijn vermogen werd in 2014 geschat op 52 miljard.

Zijn carrière begon op de universiteit van Chicago. Dit na een ‘valse start’ op de universiteit van Illinois. Die verliet hij namelijk na zijn 2e jaar. Dit omdat zijn tweede moeder (‘adoptive mother’) overleed.

In 1970 startte Ellison bij Ampex Corporation. Een van zijn projecten waar hij aan werkte was een database voor de CIA. Die database noemde hij ‘Oracle’. Een thesis over relational database systems genaamd ‘A Relational Model of Data for Large Shared Data Banks’ geschreven door Edgar F. Codd diende als bron van inspiratie voor Ellison. In 1977 richtte hij samen met twee partners een bedrijf op genaamd ‘Software Development Laboratories’ (SDL). Daarin investeerde hij destijds 2.000 dollar, waarvan 1.200 dollar van hem was. In 1982 werd de bedrijfsnaam omgedoopt in de ‘Oracle Systems Corporation’. Vanwege het baanbrekende en unieke product waar zij aan werkten, namelijk de ‘Oracle Database.’

Oracle Systems Corporation heeft een lange weg afgelegd naar succes. In 1990 was Oracle bijna failliet.
In 1994 was Oracle verwoed in een strijd met Informix. Informix had in dat jaar net Sybase overgenomen. En werd zodoende een zeer grote speler. De intense strijd tussen CEO Phil White en Ellison domineerde het nieuws in ‘Sillicon Valley.’ Ellison won deze strijd. En Informix werd ‘gedwongen’ overgenomen door IBM in 2001. Ellison werd overigens in 1997 nog aangesteld als directeur van Apple Computer. Maar deze functie heeft hij moeten neerleggen in 2002, dit omdat zijn werkschema die functie niet veroorloofde.
Oracle kende, na Informix te hebben verslagen, jaren van dominantie. En was op het gebied van databases verreweg de bovenliggende partij.

Ellison is zeer invloedrijk. Zijn salarissen zijn ‘sky high’, en geeft een mooie indicatie van zijn invloed. Daarnaast kent hij een flamboyant privé leven, met hobby’s als ‘Yachting’ en het zijn van piloot.
Dit als gevolg van zijn werk en heerschappij in de wijde wereld van ICT.

Jeff Bezos   

Ten slotte vinden wij van Bonque het absoluut de moeite waard om Jeff Bezos te noemen. Jeff Bezos is geboren op 12 januari 1964. Hij is een Amerikaanse investeringsmagnaat en business tycoon. Een entrepreneur op het gebied van technologie. Hij speelde een centrale rol in de groei van e-commerce. Bezos is CEO van Amazon.com. Amazon.com is de grootste speler als het aankomt op ‘internet sales’. De grootte van Amazon.com is niet te omvatten. Amazon is de grootste retailer op het world wide web. En een voorbeeld voor het elk bedrijf dat zich in e-commerce begeeft.
Overigens kocht Bezos in 2013 The Washington Post.

Bezos zijn academische carrière begon bij Princeton University. Hij slaagde daar summa cum laude met een Bachelor of Science in Engineering in electrical engineering and computer science.

Wat opvallend is aan Bezos, is dat hij te beschrijven valt als liberaal. In juli 2012 doneerde hij en zijn vrouw 2,5 miljoen dollar met als doel om de ‘same-sex referendum in Washington’ te laten slagen.  

Wat Bezos verder kenmerkt is zijn kwaliteit als leidinggevende. Zijn aandacht voor de details zijn bewonderingswaardig. Portfolio.com deed een mooie omschrijving; ‘He is at once a happy-go-lucky mogul and a notorious micromanager. An executive who wants to know about everything from contract minutiae tot how he is quoted in all Amazon press releases.’

Een ander opvallende onderneming van Bezos is Blue Origin, een start-up company voor ruimtevaartvluchten.  Verder heeft hij veel onderscheidingen gekregen voor de manier waarop hij heeft leiding gegeven.

Kortom Bezos is zeer invloedrijk en heeft de wereld van e-commerce gevormd. Daarnaast is zijn manier van leiding geven indrukwekkend.

Ten slotte

Dit waren 5 invloedrijke personen binnen de wereld van ICT en Tech die nogal eens over het hoofd worden gezien. Vind je dat iemand wel of niet in deze lijst hoort, of vind je dat wij van Bonque een persoon over het hoofd hebben gezien, laat een comment achter!