Vakantie en wagenziekte

0
1310
blog placeholder

Zodra er van de achterbank een zielig stemmetje klinkt met: Mama ik ben misselijk, dan is er haast geboden. Zo snel mogelijk stoppen en het kind uit de auto halen. De meest ouders zullen deze situatie wel herkennen. Veel kinderen tussen de 2 en 12 jaar hebben last van wagenziekte. Ongeveer 15% van de kinderen in deze leeftijd heeft er erg veel en vaak last van de andere 85% af en toe of nooit. Niet alleen in de auto komt deze misselijkheid voor, maar ook in de bus, de trein en het vliegtuig.
 
Oorzaak misselijkheid

De oorzaak is altijd dezelfde: de hersenen krijgen tegenstrijdige informatie. Van verschillende kanten komt er informatie binnen naar de hersenen: de ogen, het evenwichtsorgaan en de spieren.Als de hersenen dit niet als een eenheid kunnen verwerken heb je grote kans dat er misselijkheid ontstaat. Bijvoorbeeld: de passagier in de auto leest een boek of de wegenkaart. De ogen registreren: stabiliteit, de kaart of het boek beweegt niet. De spieren en het evenwichtsorgaan registreren beweging, de auto rijdt immers. Dit geeft onrust in de hersenen en ook het autonome zenuwstelsel, die onbewust onze organen en adenhaling stuurt, reageert in verwarring.
De symptomen varieëren van zweten (koud zweet), misselijkheid, geeuwen, hoofdpijn of duizelijgheid. In acute gevallen is er maar een oplossing: indien mogelijk, zo snel mogelijk de auto verlaten en een pauze inlassen. Verse lucht en wat lichaamsbeweging is belangrijk.
Ook al is de misselijkheid dan enigszins weg, weer rustig verder rijden, zonder verdere symptomen, kan wel enige uren duren. Wagenziekte kan een echte beproeving zijn voor het gezin dat op vakantie wil.

Enkele tips tegen wagenziekte

Het is belangrijk om de avond voor de reis een lichte maaltijd te nemen. Ook tijdens de reis zijn vet en vezelrijke voeding niet aan te bevelen. Doe in de auto niet teveel strak zittende kleding aan. Verder moeten ouders letten op:

Kinderen moeten rechtop zitten en recht vooruit naar buiten kijken
Doe bij kinderen de jas uit en laat hen loszittende kleding dragen
Kinderen kunnen afgeleid worden door liedjes zingen of spelletjes met hen te doen
Praat niet over misselijk worden
Neem regelmatig een ruime pauze
Veel ventileren
Als een kind altijd erg misselijk wordt in de auto kun je je toevlucht nemen tot medicatie tegen wagenziekte, deze zijn bij de drogist te koop. Er zijn ook homeopatische middelen te koop. Deze moeten wel ruim van te voren ingenomen worden.
Soms helpt kauwgom