Een e-bike voor iedereen

0
713
e-bike

Het gaat goed met de handel in e-bikes, ondanks, of wellicht ook een beetje dankzij, corona worden er steeds meer elektrische fietsen verkocht. Dat is niet alleen meer voor ouderen die een hulpje kunnen gebruiken bij het fietsen, maar voor alle leeftijdsklassen. Het jaar 2021 is nog niet om maar er wordt verwacht dat 80% van de omzet in fietsen voor rekening komt van de e-bike. Dat houdt in dat er wellicht in 2021 meer elektrische fietsen nieuw zijn verkocht dan ‘gewone’ fietsen. In Nederland ‘fietsland’ is dat beslist een bijzondere prestatie. Hoe is dat zo gekomen?

De ontwikkeling van de e-bike

De fiets met elektrische trapondersteuning is al gepatenteerd sinds eind van de 19e eeuw. Maar eigenlijk werd daar weinig mee gedaan, om de simpele reden dat een fiets met verbrandingsmotor veel eenvoudiger viel te ontwikkelen. Pas een eeuw later kwam het idee weer op de proppen, toen in Japan een fiets werd gemaakt met een lichte motor die van energie werd voorzien door een lood/nikkel accu. De motor diende uitsluitend voor trapondersteuning en had weinig power te bieden. Ook de accu ging niet echt lang mee, voordat deze weer moest worden opgeladen. De eerste jaren waren elektrische fietsen dan ook voornamelijk bedoeld voor ouderen die wat extra hulp nodig hadden bij het fietsen. Maar al voor het einde van de 20ste eeuw was de e-bike een serieus vervoermiddel geworden.

In ons land was het fietsenmaker Sparta die de productie van e-bikes als eerste groot aanpakte. In eerste instantie waren deze e-bikes nog voorzien van een Japans motortje maar later werd een nieuw ontwikkelde motor geïntroduceerd. Al gauw kwamen er in ons land fietsen met elektrische motor op de markt van een groot aantal merken. De grootste producent van e-bikes vandaag de dag is China. Ook op de Nederlandse markt nemen Chinese fietsen een belangrijke rol in.

De e-bike vandaag de dag

De relatief eenvoudige e-bike werd in de huidige eeuw snel doorontwikkeld. Vooral de accu speelde daarin de hoofdrol. Daarbij is het feit dat de elektrische auto binnenkort wellicht aan dezelfde ontwikkeling zal beginnen als de elektrische fiets uiteraard mede debet. Een moderne accu is gebaseerd op nikkel of lithium. De accu’s zijn daardoor in staat veel betere prestaties te leveren dan de voorgangers. De motoren vormen nu een veel sterkere krachtbron voor de fiets. Hierdoor is de e-bike niet alleen meer een fiets met trapondersteuning voor ouderen, maar een relatief snel vervoermiddel met een flinke actieradius. Het is dan ook niet vreemd dat deze fiets inmiddels door jong en oud wordt gebruikt. Wil je een nieuwe fiets kopen, dan is een elektrische fiets dus ook voor jou een optie.

De e-bike is razendpopulair

De coronacrisis heeft in de verkoop van e-bikes een tegenstrijdige rol gespeeld. Ook fietsenwinkels werden uiteraard getroffen door de lockdowns als zijnde niet-essentieel. Aan de andere kant werd de e-bike juist in de crisis een alternatief voor het OV bij korte of middellange afstanden. Het ligt in de verwachting dat de e-bike deze rol ook zal blijven spelen zodra de crisis voorbij is. De toekomst voor de e-bike ziet er goed uit.