Zwarte chocolade gunstig voor de bloeddruk

0
893
blog placeholder

Onderzoekers van het Deutsches Institut für Ernährungsforschung in Potsdam volgden tijdens een periode van tien jaar 19357 personen tussen 36 en 65 jaar, en ontdekten dat zij die het meest chocolade aten, ongeveer 7,5 gram per dag, een lagere bloeddruk hadden en 39 procent minder kans op een hartaanval dan zij die het minst chocolade aten, gemiddeld 1,7 gram per dag. De studie werd gepubliceerd in het European Heart Journal.

 

Dr. Brian Buijsse, leider van het onderzoek aan het DifE, waarschuwde wel dat het belangrijk was dat chocolade-eters niet meer caloriën zouden opnemen of minder gezonde voeding zouden eten. Kleine hoeveelheden chocolade kunnen de kans hartziekten doen verminderen, maar alleen als ze andere energierijke voeding vervangen, zoals snacks, friet of chips.

 

De cacao in chocolade bevat flavonoïdes die stikstofmonoxide losmaken van de binnenwand van bloedvaten. Stifstofmonoxide is een gas dat als bestanddeel van sigarettenrook en uitlaatgassen van auto’s bijdraagt aan luchtvervuiling. Als het vrijgemaakt wordt van de bloedvatwanden onstspannen die en openen ze zich. Dit draagt bij aan een betere bloeddoorstroming en dus een lagere bloeddruk. Het vrijgemaakte stikstofmonoxide heeft ook een gunstige invloed op de bloedplaatjes waardoor het bloed minder kleverig wordt, en maakt ook het endotheel, een beschermlaag aan de binnenkant van hart en bloedvaten, gladder, waardoor het voor de witte bloedcellen minder interessant is om zich vast te hechten. Dat doet de kans op een bloedprop en een daardoor ontstane beroerte verminderen.

 

Flavonoïdes zijn stikstofloze verbindingen die voorkomen in kruiden, groenten, zaden, noten, groenten. Ze komen veel voor in bosbessen en druiven, en daardoor ook in wijn. In het plantenrijk regelen ze de groei, beschermen tegen ultraviolet licht en hitte, beschermen door hun vaak bittere smaak tegen insekten en bevorderen soms door hun felle kleuren de bestuiving. Er zijn ondertussen al meer dan 5000 flavonoïdes bekend, die onderverdeeld worden in verschillende subgroepen : flavonen, flavonolen, isoflavonen, enz.

 

De flavonoïdes in chocolade bevinden zich in de cacao. Dat heeft tot gevolg dat voor de vermelde gunstige werking op de bloeddruk zo zwart mogelijke chocolade moet genuttigd worden. Melkchocolade bevat heel wat minder cacao, en witte chocolade zelfs helemaal geen.

 

Maar wacht nog even voor u naar de snoepkast holt : het gaat om kleine hoeveelheden; 7,5 gram is niet meer dan één blokje per dag. Als u het daarbij kan laten, lijkt het zeker interessant om zwarte chocolade, bijvoorbeeld met minstens 70 % cacao, deel uit te laten maken van uw dagelijkse voedingspatroon.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here