Zwangerschap week 39

0
976
blog placeholder

Het hartje van je baby aanhoren

Je kindje is nog niet geschapen, maar voordat dit gebeurd luistert je baby%u2019tje nog naar het kalmerende geluid van jouw hart. Als je baby straks geboren is zal hij of zij graag tegen je linker schouder liggen om weer naar het vertrouwende geluid van je hart te luisteren.  Dit is voor je kindje een prettig geluid dat hij of zij kent.

Vliezen breken

Wanneer je vliezen gebroken zijn is je baby niet langer meer beschermd van infecties en virussen van buiten de buik. Beval je thuis en duren je weeën langer dan 24 uur?
Dan moet je de geboorte voortzetten in het hospitaal in betrekking met het risico dat je kind een infectie kan oplopen.

Nog eventjes. .

De laatste weken van je zwangerschap zijn absoluut de zwaarste. Je buik is nu op zijn grootst en je zult vaak moe zijn. Geef jezelf over aan deze vermoeidheid. Slaap in de middag even als je hier zin in hebt. Kun je niet slapen, lig dan eventjes elke middag op bed of bank. Want hoe meer je bent uitgerust, des te beter je bevalling zal verlopen. Veel zwangere vrouwen die 39 weken zwanger zijn zullen ook niet meer zover van huis gaan. Het is niet moeilijk te vermoeden waarom: de kans dat je bevalt is nu erg groot, daar komt nog bij dat je verplaatsen erg vermoeiend is. Want je kunt nu letterlijk elk moment bevallen!  Houdt hier dus rekening mee. Neem in elk geval een telefoon mee!

Naar het zwembad

Het is nu zalig om te zwemmen, want gedurende het zwemmen lijkt het alsof je even gewichtloos bent.  Je voelt je buikje even niet meer, Het gewicht van je zware buikje is pardoes verdwenen. Er zijn veel zwembaden in Nederland die speciale zwemsessies hebben voor zwangere vrouwen. Informeer of dat bij jouw in de nabijheid ook zo is. Een bijkomstig voordeeltje: je doet ook nog iets aan lichaamsbeweging!  Het is wel een goed idee om dit samen met iemand te doen (onder andere je partner) want zoals hierboven beschreven wordt is de kans op bevallen erg groot. Het is dan fijn als je meteen met een auto naar het ziekenhuis of naar huis kunt rijden. Als je in het hospitaal gaat bevallen: zorg ervoor dat je de zaakjes voor het ziekenhuis (je koffer/tas) meeneemt als je gaat zwemmen, opdat je bij een spontane geboorte meteen naar het ziekenhuis kunt rijden.  Als je het toch niet meer aandurft om naar het zwembad te gaan, of er is bij jouw in de directe omgeving geen zwembad die aan zwangerschapszemmen doet dan kun je ook lekker thuis in bad liggen. Dit werkt ook zeer ontspannend.  Met een beetje zwangerschapsolie of andere lekkere kruidenolie/badolie wordt het helemaal een aangename belevenis.

Nesteldrang

Zoals in week 22 vermeld hebben veel zwangere vrouwen last van nesteldrang. Alles moet schoon voordat de baby geboren wordt! Doe wat je wilt of kunt, maar forceer niets, want je bent nu erg kwetsbaar met je zwangere buikje.  Overbelast jezelf niet, want je kunt nu niet veel hebben met je zware buik. De papa mag je af en toe ook wel eens een handje toesteken!

Jezelf nog even verwennen

Probeer nog even te genieten van deze tijd en ga nog even naar de coiffeur nu je nog de kans hebt! Of neem een pedicure, manicure of een schoonheidsbehandeling. Straks wordt dit allemaal eens stuk ingewikkelder als de kleine geschapen is!  Als de spruit geschapen is kun je dit allemaal misschien niet meer zo snel doen.

De controle lijst voor je partner

Je kunt niet alles alleen doen, en nu het bijna zover is, is het tijd voor de (aanstaande) vader om in actie te komen.  Gedurende en voor de geboorte:
– De verloskundige: Zorg ervoor dat je immer de juiste gegevens hebt om de verloskundige tijdig te telefoneren als het zover is. |Neem altijd de contactgegevens van de verloskundige een mobieltje mee waardoor je altijd de verloskundige kunt bellen als het benodigd is.  Deze informatie heb je als het goed is gekregen van de verloskundige.
– Haal genoeg in huis voor de geboorte: Een geboorte kan best lang duren, en vanzelfsprekend moet er onderwijl ook gegeten worden.  Dus zorg ervoor dat de koelkast goed vol is!
– Wie is welkom bij en/of na de geboorte?Zorg dat je een lijst hebt met alle mensen die je tijdens of na de kraam present wilt hebben.  Als je dit allemaal op het laatste moment doet wordt het erg chaotisch.
– apperatuur voor opname:Zorg ervoor dat je de fotocamera en/of filmcamera gereed hebt.  Zorg dat ze genoeg opgeladen zijn en dat de opslagmedia (geheugenkaartjes, cassettebandjes) leeg zijn. Zorg dat je je fotocamera, filmcamera paraat hebt, de batterijen/accu zijn opgeladen, en dat er voldoende opslagmedia voorhanden is.
– Babysit regelenAls dit niet jullie 1e kindje is, dan is het niet gemakkelijk als deze voortdurend aandacht nodig heeft gedurende de geboorte.  Indien je al (jonge) kinderen hebt, kun je deze even geen aandacht geven gedurende de geboorte. Een goed idee is het om een baby-sitter standby te hebben die je kunt telefoneren zodra de geboorte begint.  Zo kunnen jullie je helemaal zonder verdere zorgen concentreren op de geboorte.

Na de bevalling:

– Aanmelding van geboorte bij de gemeente: Voorkom een boete en schrijf je kindje binnen 3 dagen in bij je stad Je kunt hiervan een geboorte certificaat opvragen.  Doorgaans is dit niet gratis, maar wel mooi en aardig om te hebben.  De leges variëren per gemeente en liggen tussen de 10 en 25 euro.
– Kraamvisite Je kult het nog druk krijgen met kraambezoek Daar de moeder is nog te afgepeigerd van de geboorte en daarom moet jij (en de kraamverzorgster) het bezoek bedienen van een drankje en versnapering.
– Vergeet het voornaamste niet Je echtgenote en kindje verzorgen in de 1e 7 dagen van de geboorte is natuurlijk het voornaamste. De pappa zal het verschonen van de luiers op deze manier snel leren! En als dit niet jullie eerste kindje is zal het allemaal wel wat makkelijker gaan, je hebt dan immers al een beetje ervaring.  Mocht dit jullie 2e of 3e kindje zijn, dan gaat alles wat makkelijker, je hebt dan al wet ervaring!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here