Zet de natuur in om te ontspannen

0
899
blog placeholder

Het is algemeen bekend dat de natuur een rustgevende werking op mensen heeft. Het gaat er hier niet om dat je het groen allemaal zo mooi moet vinden, maar bijvoorbeeld lopen in een bos of langs de kustlijn straalt qua kleur, geur en gevoel rust uit en dat laat je geest je lichaam weten. Toch benutten we de natuur lang niet altijd, terwijl we wel op zoek zijn naar een tegenhanger van ons drukke bestaan.

Zet je zintuigen in

Er is een verschil tussen het lopen in de natuur en het ervaren dat je in de natuur aanwezig bent. Vergelijk het met winkelen zoals de meeste vrouwen winkelen en alles minimaal één keer bekijken en mannen die heel gericht ergens op af gaan en niet echt meer verder kijken of er nog iets mooiers is. Of neem nu de wandeling met de hond. Dit kan een gezellige wandeling zijn waar je in je opneemt wat je om je heen ziet, maar kan ook een noodzakelijk stuk lopen zijn en zodra de hond de behoefte gedaan heeft, maak je weer rechtsomkeer. Je weet dan waarschijnlijk nauwelijks wat je om je heen gezien hebt.

Hoe pak je het aan?

Het beste is om genoeg tijd in je agenda te plannen dat je de mogelijkheid hebt om het drukke bestaan even te laten voor wat het is. De een streept echt in de agenda en de ander zal wat vrije momenten voorzichtig opzoeken als deze zich voordoen  (en soms kan je ze ook creëren).

Maar je kunt het ook combineren met de dingen die je toch al doet. Denk hierbij:<

·Een dagje met of zonder (klein)kinderen naar het bos of naar zee.

·Een dagelijks wandeling met de hond door het parkje.

·Een rondje hardlopen rond de lokale plas.

·Een wandeling (zoek een leuke groene route) als je wat boodschappen gaat doen.

De balans in het leven is belangrijk en alleen met zo nu en dan een weekje vakantie, levert zelden de balans-oplossing in een druk bestaan. De balans houden is altijd belangrijk en werkt gedurende het hele jaar. Daarmee bepaal je op dat moment dus dat je je ontspanning dichterbij moet halen en dat kan heel eenvoudig door de natuur in te zetten.

Focus

Leg de focus op datgene wat je als “natuurmoment” ervaart. Laat je drukke gedachten het hoofd verlaten door ze langzaam weg te laten drijven op de wolken boven je en voel je lichaam als je je beweegt. Haal diep adem en laat het besef tot je doordringen wat dit met je lichaam doet, wat het allemaal in gang zet etc.

Zodra je voelt dat de spanning uit je lijf verdwijnt, komt het ontspannen gevoel, maar blijf je concentreren en gebruik al je zintuigen. Bekijk niet alleen die eend die in de plas wegzwemt, maar hoor het water zich verplaatsen en ruik de geur van het water. Haal desnoods je hand door het water … maar wat je ook doet, ervaar met je zintuigen wat het doet. Maar het kan ook een oude boom zijn met wijds uitstaande takken en vergroeiingen in de bast. Zet je handen tegen de boom en voel de energie door de boom stromen en laat je vooral verbazen. Een en al leven en dat geldt voor de hele natuur. Zoveel waar we nauwelijks bij stil staan.

Door je focus te verleggen van je drukke bestaan naar de natuur, waar alles – ogenschijnlijk – vanzelf gaat, krijg je ruimte in het hoofd. Door de ruimte die er in je hoofd komt, laat de verkramping in het lichaam los en ontspan je. Je moet wel zelf een begin maken, maar de natuur is gratis en voor niets en kan bij uitstek ingezet worden om die balans door het jaar heen terug te krijgen én te behouden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here