Wie zijn The Simpsons?

0
2532
blog placeholder

The Simpsons zijn de hoofdrolspelers in een Amerikaanse animatie-serie die werd ontwikkeld door Matt Groening. De serie is een satirische parodie op de Amerikaanse samenleving en draait om de typisch Amerikaanse familie Simpson die bestaat uit vader Homer, moeder Marge, zoon Bart, dochter Lisa en baby Maggie die in het industriestadje Springfield wonen. The Simpsons draait inmiddels al negentien seizoenen met in totaal meer dan vierhonderd afleveringen.

De geschiedenis van The Simpsons

De serie begon in het jaar 1987 als onderdeel van de Tracey Ullman-show. Destijds waren het nog korte filmpjes van een minuut of drie. Maar na drie seizoenen bleek de gele familie met bizarre kapsels en vier vingers aan elke hand zo razend populair, dat ze een eigen show kregen.

Vanaf januari 1990 kregen The Simpsons dan ook hun eigen, een half uur durende, afleveringen op de Amerikaanse televisiezender FOX. Al direct viel de serie in de prijzen, in 1990 en in 1991 de Emmy Awards voor “Outstanding Animated Program”. De fans en critici waren lyrisch over de treffende satire met de levensechte Amerikaanse familie, maar vanuit de politiek en de gevestigde orde is er al die jaren wel heel veel kritiek geweest.

Zo ventileerde de toenmalige president George Bush in een rede de mening dat “de natie zich meer moest spiegelen aan de Waltons dan aan de Simpsons. Hierop antwoordde Matt Groening dat de Simpsons net als de Waltons zijn, en dat beide families veel tijd doorbrengen met het bidden voor het einde van de depressie. Een antwoord dat over de hele wereld in de kranten verscheen.

In 1995 protesteerde een paar ouders in het plaatsje Greenwood tegen de beslissing om een nieuwe school Springfield Elementary te noemen. De schoolraad had de studenten gevraagd om zelf de naam van de school te kiezen. De ouders vonden Bart Simpson een slecht voorbeeld voor de jeugd en waren ertegen dat zijn gedrag beloond zou worden met de naam van de school waar hij op zit. De schoolraad was zich vooraf niet bewust geweest van de herkomst van de naam, maar hield zich aan de verkiezingsuitslag en noemde de school Springfield Elementary, naar de wens van de leerlingen.

De personages in The Simpsons

Vader Homer Simpson is dik, kaal en heel erg dom. Hij werkt in de kerncentrale van Springfield, waar hij nogal eens fouten maakt met het levensgevaarlijke radioactieve spul. Zijn hobby’s zijn televisie kijken, bier drinken en eten, en dan vooral veel donuts. Zijn uitspraken zijn doorgaans even hilarisch als stompzinnig. “Trying is the first step towards failure”, proberen is de eerste stap naar mislukking, bijvoorbeeld. En als Homer buitenaardsen ontmoet, roept hij “Please don’t eat me! I have a wife and kids. Eat them!”, eet mij niet op alsjeblieft, ik heb een vrouw en kinderen. Eet hen”. Maar het bekendst is toch zijn kreet “D’oh”, die hij gebruikt als iets niet gaat zoals de bedoeling was. Zijn vrouw Marge heeft een enorm blauw suikerspin-kapsel. Zij is degene die het gezin draaiende houdt en die vaak bemiddelt als iemand weer eens iets raars heeft gedaan. Ze voelt ze zich nog wel eens eenzaam in het gezin, en haar ondeugden bestaan uit een zwak voor alcohol en gokken. Zoon Bart Simpson heeft een stekeltjeskapsel en is een tienjarige jongen, niet al te slim en gek op kattekwaad. Zusje Lisa Simpson is acht en is een miskend genie. Haar kapsel bestaat uit acht grote stekels. Lisa is super intelligent en daardoor eenzaam in het gezin. Schoolvriendjes heeft ze ook al niet, andere kinderen zien haar als een nerd, maar de leraren en veel andere volwassenen lopen met haar weg. Baby Maggie is al sinds het begin van de serie een baby die niet kan praten, dat wil zeggen als er andere mensen in de buurt zijn. Zij heeft het zelfde stekelkapsel als Lisa en altijd een rode fopspeen in haar mond. Als baby is ze meestal passief, maar als het moet is ze echter tot heldhaftige daden in staat, zoals het neerschieten van Mr. Burns en een complete maffiabende die achter haar vader aanzit.

De personages naast het gezin

Patty en Selma Bouvier zijn de kettingrokende oudere zussen van Marge. Zoals iedereen hebben ze een bloedhekel aan hun zwager Homer. Abraham Simpson, meestal “Grampa” of Abe genoemd, is de vader van Homer die in een bejaardentehuis woont. Ook scharrelen er huisdieren rond in huize Simpson. Alle katers die de familie Simpson hebben gehad, heten Snowball. Zowel Snowball I en Snowball II leefden een lange periode bij de familie voordat ze stierven. Snowball III en Snowball IV stierven echter in dezelfde aflevering, waarna Snowball V ten tonele verscheen. Omdat hij een exacte kopie van Snowball II was, besloot het gezin om Snowball V Snowball II te noemen, zodat alles weer bij het oude was. Santa’s Little Helper is de hond van de Simpsons, een gepensioneerde renhond die eens aan kwam lopen tijdens Kerstmis.

Herschel Krustofsky, Krusty the Clown, is een belangrijk figuur in de serie en de grote held van Bart. Hij is verslaafd aan gokken, roken en porno en presenteert een kinderprogramma samen met Sideshow Bob en later Sideshow Mel. In dit programma zit de gewelddadige animatie-serie Itchy & Scratchy, een parodie op Tom & Jerry. Het portret van Krusty de Clown komt op veel speelgoed en voedingsmiddelen-verpakkingen voor op een manier die op McDonalds en Ronald McDonald doet denken.

Robert Terwilliger, die Sideshow Bob speelt in de show van Krusty the Clown, belandde in de gevangenis nadat hij Krusty op liet draaien voor een overval. Hierna probeerde hij onder meer om Krusty de Clown te vermoorden, om heel Springfield op te blazen en om Marge’s zus Selma te vermoorden. Deze pogingen werden steevast verhinderd door Bart, die daardoor ook vaak eveneens het doelwit is van zijn criminele plannetjes. In Krusty’s show werd hij vervangen door Sideshow Mel.

Ook de Springfield Elementary School herbergt een aantal merkwaardige types. Edna Krabappel is de lerares van Bart en uiteraard zijn gezworen vijand. Ze haat het schoolhoofd, Seymour Skinner, maar ze heeft wel af en toe een relatie met hem. Skinner woont nog bij zijn moeder en zit flink onder de plak bij haar. Hij is een ex-militair die vaak flashbacks krijgt van zijn Vietnamtijd. In een aflevering blijkt dat hij eigenlijk Seymour Skinner niet is, maar Armin Tamzarian, die de identiteit van zijn medesoldaat Seymour heeft aangenomen. Groundskeeper Willy is de conciërge. Willy is van Schotse afkomst en praat met een zwaar accent. Otto is de chauffeur van de schoolbus en de held en lichtend voorbeeld van Bart. Otto is een wiet rokende oude hippie die wordt afgeschilderd als een nietsnut.

De rest van het dorp is te talrijk om op te sommen, maar hier een aantal voorbeelden. Momar Syszlak, alias Moe, is de kroegbaas van Homer’s stamcafé “Moe’s”. Moe houdt zich bezig met louche zaakjes en organiseert illegale weddenschappen. In het begin van de serie was Moe vaak het slachtoffer van de telefoonspelletjes van Bart en Lisa. In de recentere seizoenen ligt de nadruk meer op de eenzame en suïcidale trekjes van Moe.

Ned Flanders is de buurman van de Simpsons. Afgezien van zijn religieuze fanatisme is Ned de ideale buurman, en Homer haat hem dan ook gruwelijk. Ned’s vrouw Maud is overleden, indirect door toedoen van Homer, en hij heeft twee zoons, Rod en Todd.

Charles Montgomery Burns is de egoïstische, excentrieke en rijke eigenaar van de kerncentrale in Springfield, waar Homer werkt. Waylon Smithers is zijn verwijfde en gedienstige assistent. Blinky is de vis, die door radioactief afval gemuteerd is. De drie-ogige Blinky “three eyes are better than two” werd ooit door Bart gevangen vlakbij de kerncentrale. Naast deze figuren wordt Springfield bevolkt door vele andere personages, zoals dominee Timothy Lovejoy, de corrupte, domme sheriff Clancy Wiggum, burgemeester Quimby en de lachende dokter Julius Hibbert, tevens vriend van de familie Simpson. Daarnaast zien we professor John Frink, die tal van bizarre uitvindigen heeft gedaan, en Apu Nahasapeemapetilon, de eigenaar van de supermarkt Kwik-E-Mart, regelmatig terugkomen. Er zijn ook figuranten die maar een enkele keer voorkomen, zoals “the guy who always says yééés”, een verwijzing naar “The knight who says Niiiii” in “The Holy Grail” van Monthy Phyton. Hoe “the guy who always says yééés” heet is niet bekend, maar hij heeft een Braziliaanse dubbelganger, die altijd “síííííí!” zegt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here