Wie is Papa Roach

0
1306
blog placeholder

Papa Roach is een Amerikaanse rockband uit Vacaville (Californië). De band bestaat uit Jacoby Shaddix, Jerry Horton, Tobin Esperance en Tony Palermo. Ze braken door met hun album Infest in 2000, waarmee ze drie keer platina mee behaalde. Hun latere albums, Lovehatetragedy (2000), Getting Away with Murder (2004) en The Paramour Sessions (2006), waren eveneens een succes.

Het begin

Het begon allemaal in januari 1993 met Jacoby Shaddix (zang) en Dave Buckner (drums). De twee zaten op dezelfde school, Vacaville High School, en raakten aan de praat over muziek tijdens een voetbalwedstrijd. Al snel kwam het idee van Papa Roach naar boven. Het duo besloot een groepje op te richten samen met Will James (bas) en Ben Luther (trombone). De naam Papa Roach komt van Shaddix’ stiefgrootvader: zijn naam was William Howard Roatch, maar stond ook bekend als Papa Roach. In 2006 pleegde hij zelfmoord. Het album The Paramour Sessions is een hulde aan hem en in het bijzonder het lied Roses On My Grave. Nadat de band compleet was, besloten ze mee te doen met een talentenjacht op hun school. Daar speelden ze onder andere een cover van Fire, een bekend lied van Jimi Hendrix. Het kon echter niet baten: de band boekte geen succes in de show. Ben Luther werd daarna vervangen door Jerry Horton (gitaar), die naar de nabijgelegen Vanden High School ging. Hij kwam in de band door zijn vriendin, die een fan was. Vanaf dat moment oefende Papa Roach dagelijks in de garage van drummer Dave Buckner en probeerde ze zoveel mogelijk lokale optredens te versieren. Hun eerste EP, getiteld Potatoes For Christmas, verscheen in 1994. De EP bevatte 7 nummers en Dave Buckner, die op dat moment kunst aan studeerde in Seattle, werd tijdelijk vervangen door Ryan Brown. De band had de studiomicrobe te pakken: een jaar later namen ze hun tweede EP op, in de Sound Farm Studios. De EP bevatte slechts 2 promotienummers. Daarna verscheen Dave Buckner weer op het toneel. De band had duidelijk een doel: de top bereiken. Omdat ze steeds wilden evolueren, vervingen ze Will James, die zich bezighield met een zomerkamp van de kerk, door Tobin Esperance. Esperance fungeerde al een tijdje als roadie bij de band, en de keuze was dus makkelijk genomen.

Eerste album

Het eerste studioalbum, Old Friends from Young Years, verscheen in 1997. De band toerde nog steeds veel waarbij ze in het voorprogramma speelde van vele bekende bands zoals Incubus, Powerman 5000, Hed PE, Snot, Far en Static-X. In 1998 verscheen hun derde EP 5 Tracks Deep. De EP bevatte, zoals de titel al zegt, 5 nummers en verkocht meer dan 1000 keer in de eerste maand van de release. Een jaar later verscheen hun vierde, en laatste op zelfstandige basis, EP Let ‘Em Know. Dit wordt vaak beschouwd als de beste zelfstandige prestatie van Papa Roach, waarbij hun typische geluid weer wordt benadrukt. De EP trok ook de aandacht van de platenlabels, waaronder Warner Brothers. Deze laatste financierde de productie van 5 promotienummers. Deze nummers waren Infest, Last Resort, Broken Home, Dead Cell en She Loves Me Not. Later verschenen de eerste 4 op het album Infest en de laatste op het album Lovehatetragedy. Uiteindelijk besloot Warner Brothers om toch niet in zee te gaan met de jongens. Ze vonden dat ze toch nog een gebrek aan talent hadden en dat dit te merken was in hun eerdere prestaties. Na deze misstap werd zanger Shaddix gecontacteerd door Dreamwork Records, die de band een contract aanbood.

Doorbraak

Nadat hun contract ondertekend was bij Dreamwork Records, besloot de band meteen in actie te schieten. Ze startten meteen met het opnemen van hun eerste ‘major label’ album, getiteld Infest. Op dit album staan enkele nummers die ze voor Warner Brothers al eerder hadden opgenomen: Infest, Last Resort, Broken Home en Dead Cell. Daarnaast bevatte het album ook nummers van hun EP 5 Track Deep: Revenge (op hun EP: Revenge In Japanese) en Thrown Away. Tevens nummers van hun andere EP Let ‘Em Know waren er op te vinden: Legacy, Binge, Snakes en een zachtere versie van Tightrope. Het album bevatte drie nieuwe nummers: Between Angels and Insects, Blood Brothers en Never Enough. Infest verscheen op 25 april 2000 in de Verenigde Staten en verkocht reeds 30 000 exemplaren in de eerste week van de release. Het album werd duidelijk een doorbraak. Na het succes en ook de eerste videoclip, voor het nummer Last Resort, mochten ze onder andere hun ding doen in de Vans Warped Tour en nog enkele andere grote tours. Op het einde van dat jaar deden ze zelfs een tour in het Verenigd Koninkrijk. In 2001 stond de band op Ozzfest, waar ze op het hoofdpodium optraden bij zowel de tour in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk.

Lovehatetragedy en Getting Away With Murder

Na de vele wereldwijde tours, zowel in de Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk en Japan, was het tijd om weer terug de studio in te duiken. Daar namen ze hun tweede album op: Lovehatetragedy. Het album werd in de Verenigde Staten uitgebracht op 18 juni 2002. Hoewel het album niet beter verkocht dan Infest, slaagde het er toch in om hogere plek te behalen in de hitlijsten van zowel de Verenigde Staten als het Verenigd Koninkrijk. In het album was echter wel een kleine verandering in hun typerend geluid te merken. Het was de eerste stap naar de mainstream. Eind 2003 besloot de band dat het tijd was voor hun derde album. Oorspronkelijk zou dat album Dancing In the Ashes heten, maar die naam moest plaats maken voor Getting Away With Murder. De band werkte hiervoor samen met de welbekende producer Howard Benson, die hielp bij het schrijven van de nummers Take Me en Scars. Nadat het volledige opnameproces voltooid was, nam Papa Roach nog een videoclip op voor het titelnummer Getting Away With Murder. Daarna deden ze nog een kleine tour op de zomerfestivals om het publiek alvast wat op te warmen voor hun nieuwe album en de daaropvolgende tours. Voor het eerst kreeg de band tegenstand van de fans te horen. Die vonden dat het album, in vergelijking met de vorige albums, te zacht en te mainstream was. Ondanks deze kritiek, bleef het succes niet uit. Het album verkocht zelfs meer dan Lovehatetragedy, mede te danken aan het overweldigend succes van hun tweede single van het album Scars. Op dit moment is het album al meer dan 1 miljoen keer verkocht en heeft het platina behaald. In 2005 spendeerde de band een groot deel van het jaar aan tournees. Daarbij deden ze een volledige tour door de Verenigde Staten en Europa samen met bands zoals Slipknot, Dead Poetic, Trust Company, Chronic Future, SKindred, 311 en Unwritten Law (wiens ex-drummer Tony Palermo sinds kort bij Papa Roach zit).

The Paramour Sessions

Op 12 september 2006 kwam hun vierde album The Paramour Sessions uit. De titel was gekozen omdat hun studio gelegen was in de Paramour Mansion. Het idee van opnames te doen in een herenhuis kregen ze van Slipknot, die hun Vol. 3: (The Subliminal Verses) in de Houdini Mansion opgenomen hadden. Ze vertelde de band dat het “the only way to make an album” (de enige manier om een album te maken) was. De eerste single van het album was To Be Loved. Dit nummer wordt ook gebruikt voor het WWE Monday Night Raw, een programma met professionele worstelaars. Het album trok ook hier hun evolutie naar de zachtere muziek door. Het werd meer een alternatief rock/pop rock- album. In augustus 2006 begon de band weer te toeren in de Verenigde Staten en Europa. In oktober 2006 speelde Papa Roach met bands zoals Guns ’N Roses, tijdens de Chinese Democracy tour, en Verenigde Staten. Daarnaast waren ze ook de ‘speciale gast’ tijdens de Zippo Hot Tour met de bands Hed Pe en Eyes Set to Kill. Forever werd hun tweede single van The Paramour Sessions en boekte veel succes in de Verenigde Staten. Op 25 april 2007 werd aangekondigd dat de drummer Dave Buckner niet meer zou deelnemen aan de tour wegens persoonlijke problemen. Er werd verwacht dat hij later zou terugkeren. Ongeveer 4 maanden later nadat de single verspreid werd over de radiostations, nam de band de officiële videoclip op voor Forever. In die videoclip was drummer Dave Buckner nog te zien, nadat hij voor een poosje teruggekeerd was. Zanger Jacoby Shaddix verklaarde later echter in een interview dat Buckner in een afkickcentrum zat. Zijn plaats werd opgevuld door Tony Palermo, afkomstig van de band Unwritten Law. Eind 2007 werd Time Is Running Out aangekondigd als derde single van het nieuwe album. Op januari 2008 verklaarde Shaddix officieel dat Dave Buckner niet meer zou terugkeren. Hij kondigde tevens hun vijfde album aan. Eerst werd gezegd dat het album Days of War, Nights of Love zou heten, maar dat bleek uiteindelijk Metamorphosis te worden. Wanneer dit album uitkomt is – tot nu toe – nog niet bekend.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here