Wat voor een persoonlijkheid ben jij?

0
1566
blog placeholder

Het DiSC model is ontwikkeld door William Moulton Marston om het menselijk gedrag van te bestuderen onder specifieke omstandigheden.
Grappig is om te vermelden dat hij beter bekend is om zijn bijdrage aan het ontwikkelen van de leugendetector.
Het DiSC model is uitgegroeid tot een wereldwijd bekende test, die al door miljoenen mensen is gedaan.
Enige tijd geleden heb ik zelf een kleine DiSC test gedaan. Tijdens deze light versie van de test kwam er een aardig beeld uit van mijn karakter.
Hieronder volgt de test zoals ik deze gedaan heb. Plak de test in eerst in excel. Elke van de rijen bevat vier woorden. Geef elk woord uit de rij een cijfer. Het woord dat het meest bij je past 4 punten en degene die het minst bij je past 1 punt. De twee andere woorden krijgen een 2 of een 3.

Nadat alles hebt ingevuld tel je alle s-jes bij elkaar op, alle i-tjes en d-tjes en c-tjes.
Vervolgens komt er dus voor elke letter een bepaalde score uit waaruit je kan opmaken bij welk gedragstype je het meest past.

aardig

 

s

brutaal

 

d

beleefd 

 

c

innemend

 

i

aantrekkelijk

 

i

coöperatief

 

c

onverzettelijk

 

d

hulpvaardig

 

s

concurrerend

 

d

nauwkeurig

 

c

vrolijk

 

i

zorgzaam

 

s

risicovol

 

d

onderhoudend

 

i

vertrouwenwekkend

 

s

voorzichtig

 

c

oplettend

 

c

vastbesloten

 

d

speels

 

i

gematigd

 

s

sociaal

 

i

solide

 

s

onafhankelijk

 

d

eenzelvig

 

c

voorzichtig

 

c

moedig

 

d

overtuigend

 

i

tevreden

 

s

impulsief

 

i

rustig

 

c

dynamisch

 

d

toegevend

 

s

openhartig

 

d

spraakzaam

 

i

beheerst

 

s

gedetaileerd

 

c

vredelievend

 

c

aangenaam

 

i

beslist

 

d

goedhartig

 

s

geestig

 

i

instemmend

 

c

klam

 

s

krachtig

 

d

perfectionistisch

 

c

onderzoekend

 

d

optimistisch

 

i

behulpzaam

 

s

vriendelijk

 

s

bescheiden

 

c

confronterend

 

d

luchthartig

 

i

verantwoordelijk

 

d

volgt de regels

 

c

graag met anderen

 

i

bereid te delen

 

s

vooruitziend

 

d

inspirerend

 

i

middelmatig

 

s

precies

 

c

cooperatief

 

s

beinvloedbaar

 

i

veeleisend

 

c

onoverwinnelijk

 

d

Om je een beeld te geven wat dit precies inhoud, volgt hieronder een korte beschrijving van elk van de vier gedragstypen.

Dominant
Besluitvaardig, een sterke wilOnverzettelijkConcurrerend, veeleisendOnafhankelijk, zelfverzekerdAgressief, botEgocentrischOvermoedigBeproeft autoriteit
Een D houdt van uitdagingen en neemt graag de leiding. Hij is in staat snel problemen op te lossen. Een D is vaak autoritair, let niet op details en is ongeduldig. Een D kan slecht tegen mensen die hem/haar controleren, of zijn/haar beslissingen in twijfel trekken.

Interactief
SociaalPraatgraagEnthousiast, energiekOvertuigendPronkzuchtig, uitzinnigAchteloos, indiscreetPrikkelbaar, emotioneelHaastig, geen tijdsbesef
Een I houdt van een goede sfeer, waarin tijd is voor humor en een goed gesprek. Hij/zij is sterk in het overtuigen en motiveren van anderen en is altijd vrolijk. Hij /zij overdrijft soms en maakt zaken niet af. Een I heeft een hekel aan tijdsschema’s, routine en lijstjes, en onvriendelijke mensen.

Consciëntieus
PreciesLeeft regels naLogisch, voorzichtigFormeel, disciplinairFunctioneel contactOverrationaliseertGeremd door detailsNeemt geen risico’s
Een C houdt van schema’s en lijstjes. Ook van correcte procedures, consequent zijn en accuratesse. Hij/zij is in staat zaken grondig te analyseren, fouten aan te tonen en is orderlijk. Een C is voorzichtig en verliest zich snel in details. Een C heeft een hekel aan fouten maken, snelle beslissingen en onvoldoende tijd hebben voor analyse en evaluatie.

Stabiel
Kalm, solideVoorzichtig, geduldigLuistert, bescheidenBetrouwbaarConservatiefUit zich nietKoppigZoekt geen verandering

Een S houdt van voorspelbaarheid, routine en samenwerken. Zet graag zijn/haar specialisme in. Hij/zij is sterk in het helpen van anderen, en speelt vaak de rol van mediator. Een S is bescheiden, en kruipt soms in zijn/haar schulp.

Wat ben jij?
Ieder mens bezit een combinatie van deze eigenschappen. Niemand is puur D of S of wat dan ook. Juist deze combinatie maakt van ieder mens een uniek mens. Je weet nu ongeveer in welke hoek je zit. Er zijn echter ook uitgebreidere tests beschikbaar. Hierin analyseer je bijvoorbeeld je gedragstijl normaal, en hoe je je onder druk gedraagt. Ook zul je een uitgebreidere omschrijving krijgen van je karakter. Zelf heb ik ook zo’n test gedaan, waarmee ik hoop over mezelf geleerd heb en met name hoe ik reageer op andersoortige mensen.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here