Wat is verliefd zijn?

0
1180
blog placeholder

De een vindt het verschrikkelijk, de ander vindt het heerlijk. Maar het overkomt ons allemaal wel eens, meerdere keren in ons leven of maar een keer: we worden verliefd. Meestal wederzijds, soms eenzijdig maar soms ook de basis voor een levenslange relatie. Als je verliefd bent gieren de hormonen letterlijk door je lichaam. Het gaat om zeer verslavende stoffen als Adrenaline, Endorfine, Dopamine, Fenylethylamine en Noradrenaline. Dit zijn eigenlijk pure hard drugs die door je eigen hersenen worden aangemaakt, zodra je samen bent met het slachtoffer van je verliefdheid. Zij vormen een gevaarlijke mix van oppeppende en hallucigene stoffen, waardoor je actiever, gelukkiger en beter in je vel komt te zitten. De eigenlijke reden dat je je geliefde zo vaak mogelijk wilt zien en mist als dat niet kan, is niet omdat hij of zij zo geweldig is, maar de chemische warboel in je lichaam. Het gevoel van verliefdheid is tijdelijk en verwatert meestal na een paar maanden of een jaar. Blijven de partners daarna samen, dan kunnen er andere dingen voor in de plaats komen, zoals liefde, vertrouwdheid en geborgenheid. Ook zijn er mensen die verslaafd zijn aan het verliefdheidsgevoel zelf. Omdat dit na verloop van tijd wegebt moeten zij telkens weer op zoek naar een nieuw slachtoffer. Een tamelijk recente vorm van verliefdheid is de zogenaamde cyber-verliefdheid die zich richt op een chat- of mailvriend- of vriendin, zonder dat je die ooit in levende lijve ontmoet hebt. Een cyberverliefdheid kan gepaard gaan met dezelfde intense fysieke verschijnselen als een ouderwetse verliefdheid.

Waarom worden we verliefd?

De reden waarom we verliefd worden heeft te maken met de voortplanting. Verliefdheid is, althans in onze cultuur, de mogelijke start een relatie en heeft daarmee een duidelijke functie voor de voortplanting van de soort. We zoeken daarvoor natuurlijk iemand uit die we aantrekkelijk vinden. Hoewel veel mensen het romantische idee koesteren dat er maar een persoon op de wereld is waar ze verliefd op kunnen worden, worden we meestal gewoon verliefd op mensen uit onze nabije omgeving hoewel dat natuurlijk ook op vakantie kan zijn. Van de honderden mensen die we kennen en ontmoeten is er altijd wel een waar we op “vallen”. Er wordt ook wel verondersteld dat er in onze vroegste jeugd een bepaald patroon wordt gevormd in onze geest. Bij mannen zou dit patroon worden bepaald door het karakter van de moeder, en de band die hij met haar had. Bij vrouwen is het juist een projectie van de relatie met de vader. Hoewel deze processen zich grotendeels onbewust afspelen, verklaren ze wel waarom sommige vrouwen altijd op de zogenaamde “foute mannen” vallen.

De symptomen

Als je verliefd bent, dan merk je dat meestal aan de hand van de volgende symptomen. Je weet absoluut zeker dat het onderwerp van je verliefdheid de ideale man of vrouw is. Hij of zij heeft enkel goede eigenschappen en voor de negatieve kanten ben je totaal blind. Vandaar ook het gezegde “liefde maakt blind”, hoewel liefde doorgaans veel minder irreëel en idealiserend is dan verliefdheid, de fase die hieraan vooraf gaat. Als je verliefd bent denk je voortdurend aan je geliefde en je wilt zo vaak mogelijk in diens nabijheid zijn. Wanneer dat niet het geval is, heb je een hunkerend gevoel. Een en ander gaat gepaard met vermindering van concentratie en irrationele denk-patronen en handelingen. Daarnaast heb je allerlei lichamelijke verschijnselen als rubberen knieën en vlinders in je buik als je  je geliefde ziet of alleen maar aan hem of haar denkt. Het is niet alleen maar kommer en kwel want je ziet er ook stralender uit, hebt veel meer energie en een beter humeur. Kortom, je ziet de wereld door een roze bril.

Wil je weten of iemand anders verliefd op jou is, dan kun je ook op de volgende symptomen letten. Behalve het eerder genoemde stralende uiterlijk, kunnen verliefde mensen vaak blozen en trillende handen hebben. Daardoor zijn ze vaak onhandig, ze laten dingen uit hun handen vallen en serveren kopjes thee en koffie met een voetbad. Omdat ons humeur opknapt van verliefdheid, kan het gebeuren dat iemand veel zingt en fluit. Wees op je hoede als diegene dat anders niet doet. Het zelfde geldt voor iemand steeds met je wilt praten, ongekend behulpzaam is of een overmatige interesse in je vertoond. Het kan oprechte en vriendschappelijke belangstelling zijn maar als iemand onomwonden naar je burgerlijke staat informeert dan is er toch meestal meer aan de hand. Vraagt iemand je om samen wat te gaan drinken of iets anders te gaan doen, dan kan diegene eveneens vriendschappelijke bedoelingen hebben, maar er is ook een grote kans dat die persoon je op een andere manier beter wil leren kennen.

Wat te doen als je niet verliefd wilt of kunt zijn?

Verliefd zijn wordt door de meeste mensen als een prettige toestand ervaren. Maar toch lijkt verliefdheid over het algemeen meer op een psychische en hormonale stoornis dan op een normale menselijke emotie. Het kan je dus ook overkomen als je er helemaal niet op zit te wachten. Bijvoorbeeld als de verliefdheid niet wederzijds is, als je al een relatie hebt die je niet op het spel wilt zetten of als het onderwerp van je verliefdheid een collega is, een leidinggevende of een therapeut. Je kunt de verliefdheid niet zo maar even afzetten omdat je hersenen verslavende stoffen produceren. Daarom blijft je geest aan de verliefdheid vasthouden, ook als je dat met je verstand niet wilt. Toch is het net als bij elke andere verslaving mogelijk om af te kicken maar het heeft vaak wel even de tijd nodig.

Een ongewenste verliefdheid de kop indrukken is het gemakkelijkste als je elk contact met het onderwerp ervan verbreekt. Dit kan erg lastig zijn als het een collega is, maar vermijd het contact dan in ieder geval zoveel mogelijk. Houdt jezelf voor dat je beter af bent zonder deze persoon en dat er zich vanzelf iemand aan zal dienen, waarop je wel verliefd kunt en mag worden. Probeer de persoon uit je gedachten te houden door middel van afleiding en kies hiervoor vooral activiteiten die geen enkel verband met hem of haar hebben. Als je gedachten toch weer eens afdwalen naar de betreffende persoon, probeer dan de roze romantiek om te zetten in de gewone realiteit, probeer te zien hoe iemand echt is. Bedenk desnoods een paar irritante en afstotelijke eigenschappen, ook al klopt het niet, maar probeer deze aan de persoon te verbinden. Met deze maatregelen zal je geest op den duur ophouden met de productie van de verliefdheids-hormonen en zul je je vervolgens weer open kunnen stellen voor de volgende verliefdheid.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here