Wat is een LAN party

0
1427
blog placeholder

Een LAN-party is een bijeenkomst van computer- en gamefanaten waarbij men gebruikt maakt van LAN (Local Area Network) die de computers verbindt.

 

Technisch

Bij het technische gedeelte kan er gekozen worden voor 2 verschillende opstellingen: bij een relatief kleine LAN-party worden door middel van UTP-kabels de computers op een of meerdere switches aangesloten. Bij grotere LAN-parties is er een centraal punt in het netwerk waarbij de bezoekers, ook via de UTP-kabel, hun computer kunnen aansluiten op het netwerk via krachtigere switches (ofwel: een backbone).

 

Competitie

Op LAN-parties worden meestal competities gehouden. Hierbij strijden clans of teams die gevormd zijn met elkaar voor een bepaalde prijs. Bij kleinere LAN-parties gaat dit vaak om spelletjes die je alleen kan doen, of 2 tegen 2. Er worden dan vaak computeronderdelen als prijs gegeven. Op de grotere en grootste evenementen wordt er vaak enkel gestreden tussen de beste van de wereld. Het gaat dan vaak ook over een veel grotere prijzenpot. Het kan oplopen tot zo’n 448 000$ (WCG). Het gaat hier over een prijzenpot van verschillende spelletjes. Het is zo dat bij evenementen als WCG alleen de beste van de wereld zullen meedoen (zie: WCG). Deze zijn dus bijgevolg goed in één spel. Per spel wordt er meestal een geldbedrag aan de nummer 1,2 en 3 gegeven. Bij bepaalde spelletjes, zoals Counter-Strike, wordt het bedrag verdeeld onder het aantal spelers en eventueel het management.

 

ESWC

Electronic Sports World Cup, ofwel ESWC, is een organisatie die sinds 2003 een internationaal kampioenschap voor gamers van de hele wereld organiseren. Er worden eerst kwalificaties gehouden in zo’n 50 landen. Per spel wordt de kampioen van een land naar Frankrijk gezonden, waar het uiteindelijke evenement plaatsvindt. De afgelopen drie jaar werd dit in Parijs gehouden.

 

CPL

Cyberathlete Professional League, ofwel CPL, is ook een van de grootste organisaties. Sinds 1997 organiseert CPL deze LAN-parties. Er zijn verschillende ‘versies’ van deze LAN-party. Zo wordt er elk jaar een CPL Summer en CPL Winter in Dallas (Verenigde Staten) gehouden. De organisatie heeft ook al een ‘wereldtournee’ georganiseerd en heeft zo enkele ‘stops’ gehouden over de hele wereld.

 

WCG

World Cyber Games, ofwel WCG, is ook één van de grote organisaties. Het is een Koreaanse organisatie die het evenement al enkele jaren heeft gehouden. Ze komen vaak met een erg hoge prijzenkast voor de boeg (vorig jaar was dit zo’n 462,000$). Het evenement wordt elk jaar op een andere plaats gehouden. Zo werd het in 2006 in Monza (Italië) gehouden en dit jaar, 2007, in Seattle (Verenigde Staten).

 

Games

Op LAN-parties worden vaak verschillende games gespeeld. Meestal zijn dit games die je ofwel tegen een andere tegenstander kan spelen, ofwel met je team tegen een ander team. De FPS (First Person Shooters) hebben meestal wel de leiding qua games op LAN-parties. Verder worden er ook vaak strategiespelletjes gespeeld. De meest gespeelde games zijn Counter-Strike (of CS:Source), Warcraft III, Call of Duty en Quake IV. Ook Battlefield en  Command& Conquer worden vaak gespeeld.

 

Nederland

Nederland heeft tot nu toe altijd het meeste succes gehad met LAN-parties in de Benelux. Enkele grote toporganisaties hebben hun evenementen in Nederland gehouden, bijvoorbeeld Drome, Netgamez, Regroup en The Party. Echter hebben deze LAN-parties geen massaal succes meer doordat hiermee een, vermoedelijk, te klein publiek wordt aangesproken. Vermoed wordt dat door de komst van enkele nieuwere consoles zoals de Wii, Xbox en Playstation meer succes hebben dan een PC. Het kan echter ook andere redenen hebben, het is vaak zo dat voor een lage prijs grootste evenementen moeten worden georganiseerd worden. Zo hebben sommige organisaties afgehaakt. De organisatie van Drome is ermee gestopt en zo ook heeft de organisatie van Netgamez laten weten geen evenementen meer te houden zoals voorheen. Wel blijft Nederland in de Benelux nog steeds aan de top qua grootschalige LAN-parties. Nederland heeft ook een ‘outdoor’-variant van een LAN-party genaamd Campzone. Hier worden computers gezet in tenten en verblijven de bezoekers 11 dagen.

 

België

In België is tevens het aantal georganiseerde LAN-parties flink afgenomen na enkele politiebezoeken op bepaalde plaatsen. Zo is de politie in 2005 binnengevallen op een LAN-party in Gent waar de politie 40 000 mp3’tjes en 1 500 films had aangetroffen op computers en externe harde schijven. Een jaar later is er alweer een inval geweest op een LAN-party in Bazel. Ook daar werden 150 000 illegale bestalen gevonden. Omdat vele organisaties aansprakelijk gesteld worden voor deze activiteiten, worden er steeds minder van deze LAN-parties georganiseerd. In vele gevallen is het ook niet de bedoeling om illegale bestanden uit te wisselen, maar doen velen dit toch omdat het sneller en makkelijker is dan op internet. Vele bezoekers en organisatoren beweren dan ook dat het niet duidelijk is wat eigenlijk wel en niet mag. In België worden er toch nog enkele grote LAN-parties georganiseerd, zoals FatLAN, OCC en FoM. Ook België heeft een ‘outdoor’-variant, deze heet LanCamp.

 

Zelf naar een LAN gaan

Ga je binnenkort zelf naar een LAN? Maar weet je niet wat je allemaal moet meenemen? Hier zijn dan alvast een paar tips. Het beste is dat je al je spullen in een grote tas meeneemt, want als je met zoveel mensen in een zaal zit kan er wel eens wat gestolen of per ongeluk meegenomen worden. Let dus goed op je spullen en laat waardevolle spullen niet zomaar ergens liggen. Hou er rekening mee dat een LAN-party een weekend duurt en je dus eerst en vooral enkele spullen meeneemt om jezelf een weekend te onderhouden (tandenborstel, voedsel/drank, aangezien het laatste soms niet toegelaten is kan je dit beter alvorens even checken op de website). Verder heb je natuurlijk een computer en de daarbij horende spullen nodig: computerkast, monitor, muis, muismat, toetsenbord, hoofdtelefoon (boxen zijn meestal niet toegelaten). Maar daarnaast heb je ook enkele noodzakelijke kabels nodig om je computer op het netwerk aan te sluiten en te laten werken natuurlijk: VGA-kabel, stroomkabel, UTP-kabel eventueel een verlengsnoer. Ook een stekkerblok kan je eventueel meenemen indien dit niet aanwezig is (vooral bij kleine LAN-parties).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here