Wat is Adobe Reader

0
2076
blog placeholder

Adobe Reader is de nieuwe naam van het programma dat vroeger Acrobat Reader werd genoemd. Het is een gratis programma waarmee je PDF-bestanden mee kunt lezen.

Wat is een PDF-bestand?

PDF staat voor Portable Document Format. Dit is een bestandsformaat dat door Adobe is ontwikkeld op basis van Postscripttaal, waarmee tekst en beeld op een platform-onafhankelijke manier wordt opgeslagen. Op die manier kunnen de eigen layout, lettertypes, beeldmateriaal en pagina-instellingen behouden blijven, ongeacht op welke computer en met welk besturingssysteem je het bekijkt. Het PDF-documentformaat werd oorspronkelijk als een standaard ontwikkeld om drukwerk op iedere computer te kunnen voorbereiden voor elke drukker, ongeacht het gebruikte systeem. Met andere woorden, je kunt de bestanden uitwisselen met anderen, ook al hebben ze niet dezelfde software als waarin jij het document hebt gemaakt. Dat geldt ook voor mensen die een andere computer hebben: voor een PDF-document maakt het niets uit of de lezer een Macintosh, Linux of Windows computer heeft.

PDF-bestanden op internet

Dankzij deze grote uitwisselbaarheid van de PDF-bestanden wordt het documentformaat ook steeds vaker op internet gebruikt zodat de documenten beschikbaar zijn voor iedereen en er ook nog eens hetzelfde uitzien.

Een PDF-document wordt dus voor iedereen op precies dezelfde manier weergeven, dit in tegenstelling tot bijv. een html-pagina die er op verschillende computers en in verschillende browsers anders uitziet.  Als je de Acrobat Reader hebt geïnstalleerd werkt het programma door middel van een plugin zelfs samen met je browser. Hiervoor heb je wel minimaal versie 5.0 van de browser nodig. Als je klikt op een link naar een PDF-bestand, wordt automatisch de Acrobat Reader geopend en het document verschijnt op het scherm. Als je weer terug wilt keren naar de pagina waar de link stond, klik je op de knop “Back” of “Terug” van de browser.

Hoe wordt een PDF-bestand gemaakt?

PDF-documenten kun je niet maken met de Adobe Reader, daarvoor heb je Adobe Acrobat Distiller nodig, een programma dat overigens niet gratis is. Adobe Reader en Adobe Acrobat Distiller zijn twee verschillende programma´s, maar ze werken wel heel goed samen. Ieder PDF-document dat is gemaakt door iemand met Acrobat, kun je lezen in je gratis Reader. Ook kunnen PDF-documenten direct worden gemaakt vanuit andere professionele ontwerp- en desktop publishing programma´s, zoals Illustrator en InDesign. De professionele ontwerp-programma´s van Adobe zitten allemaal in de bundel Adobe Creative Suite en sluiten naadloos op elkaar aan. Mensen die Adobe Acrobat hebben, meestal voor zakelijk gebruik en ontwerp, kunnen de bestanden uitwisselen en ze ook veranderen. Maar met de gratis Reader kun je dus alleen PDF-documenten lezen, de naam zegt het al.

Een Reader-kloon

Ondanks dat Adobe Reader gratis is, is het programma toch gekloond. Foxit Reader is ook gratis en heeft dezelfde functie: PDF-bestanden kunnen bekijken. Het is een eenvoudiger en lichter programma dan de origineel van Adobe, dus het neemt minder plaats in op je computer, is sneller te downloaden en start sneller op als je even snel een PDF-je wilt bekijken.

Het nadeel van Foxit Reader is echter dat het programma niet samenwerkt met je browser, de PDF-bestanden waar je op klikt worden dus niet automatisch geopend maar je moet het programma zelf openen om de bestanden te kunnen bekijken. Ook worden niet alle PDF-bestanden precies zo weergegeven als ze bedoeld zijn. Kortom: de Adobe Reader is veel beter om de documenten te bekijken die zijn gemaakt met andere Adobe programma´s en werkt beter samen met je browser, maar als je ruimtegebrek hebt op je computer kan Foxit interessant voor je zijn.

Acrobat Reader kun je downloaden op de site van Adobe. Daar staat ook meer informatie over hoe je het installeert en kunt gebruiken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here