Wat een poes gelukkiger en gezonder maakt

0
843
blog placeholder

Al 16 jaar ben ik in de gelukkige omstandigheid iemand naast mij te hebben die mij ’s morgens verwelkomt uit mijn diepe slaap, mij onvoorwaardelijk lief heeft, nooit chagrijnig is, mij troost als ik verdrietig ben, zich tegen mij aan vleit, op mij af komt rennen als ik thuis kom en steeds maar weer lijkt te willen zeggen: “Van jou houd ik, al doe je nog zo raar”. Wat kunnen mensen veel leren van dieren….. In dit geval heb ik het specifiek over mijn poes Minoes. Ondanks alle credits voor Minoes realiseer ik mij dat Minoes’ hoge leeftijd te danken is aan mijn toegewijde zorg voor haar. Naast de gebruikelijke zorg heb ik oog voor een aantal bijzondere behoeften van haar. Deze extra zorg draagt ertoe bij dat Minoes, ondanks haar hoge leeftijd, als een good-old-lady door het leven schrijdt. Over die extra zorg vertel ik graag meer.

 

Ten eerste is de allergrootste sleutel: Liefde. De eerste jaren van Minoes’ leven was ik druk, druk en nog eens druk. Minoes leek die jaren somber. Die somberheid verdween toen ik meer thuis was en aanzienlijk meer aandacht aan Minoes besteedde door tegen haar te praten en haar dagelijks te aaien en te kammen. Mijn ervaring is dat liefde en aanraking, net als bij een mens, essentiële onderdelen zijn voor een gelukkig poezenleven. Dit gaat in mijn geval nog een stapje verder. Ik ben holistisch therapeut waardoor ik mensen behandel met o.a. reiki en holistic pulsing. Als ik mijn handen op Minoes’ lichaam leg, verandert er iets: haar ademhaling wordt stiller, ze maakt spinnende geluiden, haar oogjes sluiten zich en er is geen enkele beweging meer waar te nemen. Het lijkt erop alsof zij stil aan het genieten is. Als het genoeg is voor Minoes staat zij stilletjes op en loopt ze weg. Een volgende ‘behandeling’ volgt op haar verzoek: als Minoes mij continu mauwend volgt en mij indringend aankijkt, weet ik wat mij te doen staat.

 

Veel mensen laten hun poes steriliseren om te voorkomen dat zij kittens krijgen. Natuurlijk is het belangrijk dat je vooraf een goed onderkomen voor de kittens regelt. Maar als dat ‘probleem’ van de baan is, gun ik iedere poes en elke poezenbezitter de vreugde van het krijgen van een nestje kittens. Mijn ervaring is dat het vormend is voor een poes om kittens te krijgen, te verzorgen en lief te hebben. Nadat Minoes moeder werd, is zij zich liefdevoller naar andere mensen gaan gedragen en is haar gedrag sowieso rustiger geworden. Alsof het lijkt dat zij een belangrijke taak heeft volbracht en daar voldoening uit heeft gehaald.

 

Er wordt vaak gedacht dat poezen niet alleen kunnen zijn. Als oplossing wordt een tweede poes in huis gehaald. Mijn ervaring is dat een tweede poes niet automatisch de ‘eenzaamheid’ verdrijft. In mijn beleving is deze oplossing veel te veel beredeneerd vanuit een menselijke behoefte: een maatje om iets mee te delen. Ook ik heb een tweede poes in huis gehaald. Al die jaren dat ik twee poezen verzorgde, heb ik geen enkele affectie tussen die twee waargenomen. Ze leefden, compleet langs elkaar heen, hun eigen leven. Ze gedoogden elkaar maar daar was dan ook alles mee gezegd. Veel blijer leek Minoes te zijn met een ander maatje, namelijk de vakantie-oppas in menselijke vorm. Via holidaylink.com kun je in contact komen met oppas voor je huis en huisdier gedurende je vakantie. In ruil voor het gebruik van jouw huis past iemand op je  eigendommen en wordt je huisdier verzorgd. Het blijkt een gouden greep. Minoes blijft tegenwoordig eten tijdens mijn vakanties, geniet van de aandacht van de tijdelijke bewoners en loopt vrolijk mauwend op mij af als ik terugkeer.

En als je dan toch besluit om kortdurend op vakantie te gaan zonder vakantie-oppas denk dan eens aan maatregelen om je achtergebleven poes het zo aangenaam mogelijk te maken tijdens je afwezigheid. Als ik voor één of twee dagen van huis ben, zet ik heel zachtjes via de radio klassieke muziek op en hang ik een verdamper van Feliway in mijn huiskamer. Deze verdamper verspreidt een bepaalde geruststellende geur waardoor poezen een gevoel van welzijn en veiligheid ervaren. Dit is ook goed te gebruiken bij stressvolle situaties, zoals een verhuizing, verandering van interieur, een nieuwkomer in huis of geluid van vuurwerk tijdens de jaarwisseling.

 

Mijn ervaring is dat poezen heel goed reageren op alternatieve geneesmiddelen. Uit het boekje “Katten psychisch helen” van Stefan Ballen en Judy Howard heb ik een aantal keren, na achteraf bleek, waardevolle tips opgevolgd. Zo heeft Minoes nogal eens de neiging om in het voorjaar krijsend door het huis te lopen. Helaas kan ze haar jagersinstinct, omdat ik op een bovenwoning woon, niet kwijt. Toen ik haar een combinatie van diverse bach-remedies (4x daags 4 druppels van een mengsel van Aspen en Crab Apple) gaf, verdween het krijsen en voelde zij zich ook ’s nachts lekker in haar vel zitten. Genoemd boekje bevat ook waardevolle aanbevelingen met betrekking tot verhuizen, overlijden van huisgenoten en ongewenst gedrag.

Naast de alternatieve geneesmiddelen zijn ook de bezoeken aan een dierenarts essentieel. Minoes’ huidproblemen zijn definitief voorbij sinds zij volgens een vast schema ontwormd en ontvlooid wordt. Daarnaast krijgt zij voor haar verouderde nieren een speciaal dieet van Royal Canin. Sinds ze dit hoogwaardige voer (dat alleen via de dierenarts verkrijgbaar is) eet, glimt haar vacht, is zij overtollig gewicht kwijt en kijkt ze heel helder uit haar ogen. En sinds ik dagelijks 1 ml visolie van Catoils aan haar eten toevoeg, kan ze niet wachten om haar maaltijd te verorberen

 

Mijn ervaring is dat poezen soms beter weten wat er in je omgaat als jij zelf. Op het moment dat je poes je indringend aankijkt zonder een vin te verroeren, kijk dan eens aan de binnenkant van je ogen of er iets in je leven is dat om aandacht of verandering vraagt. Poezen zijn hoog ontwikkelde spirituele wezens die meer waarnemen dat wij voor mogelijk kunnen houden. Zo heb ik eens bezoek gehad van een sjamane die communiceerde met dieren. Via een ‘gesprek’ dat zij met Minoes voerde ben ik veel over mijzelf te weten gekomen. Het boekje “Communiceren met dieren” van Carol Gurney is een handig hulpmiddel om op een diepere laag met je poes in contact te komen en haar te gaan zien als spiegel, genezer en leermeester. Als je haar werkelijke serieus neemt zul je wonderbaarlijke momenten meemaken!

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here