Wanneer heb je een depressie?

0
908
blog placeholder

Zo’n 900.000 Nederlanders lijden aan een depressie en in heel Europa zijn dat er ongeveer 60 miljoen. Dat iemand zich depressief voelt hoor je wel eens, maar dat is vaak als grapje bedoeld. Ondanks dat depressies goed materiaal zijn voor grappen, weten veel mensen niet eens wat het precies inhoudt. Kortom: tijd voor wat opheldering!

Iedereen voelt zich wel eens down of zit wat minder lekker in zijn vel, maar als dit te lang aanhoudt kan er sprake zijn van een depressie. Om vast te stellen dat je daadwerkelijk last hebt van een depressie en niet van een langdurige PMS, zijn er een aantal symptomen waar je aan minstens vijf moet voldoen. De symptomen, die ten minste twee weken aanwezig zouden moeten zijn, zijn:

neerslachtigheid, sombere buien, huilerig, verdrietig
voor hobby’s en/of interesses is de belangstelling en het plezier weg
de eetlust is sterk verminderd en het gewicht is afgenomen of juist aangekomen
slapeloosheid of de hoeveelheid uren slaap is sterk toegenomen
ander valt het op dat de persoon trager en rustelozer is dan anders
het energiegehalte is sterk gedaald 
minderwaardigheidsgevoelens of schuldgevoelens over wel of niet gedane zaken
weinig concentratie, besluitloos en niet meer goed helder kunnen denken
het gevoel dood beter af te zijn dan levend of gedachtes over zelfdoding

Wanneer vijf of meer van deze symptomen worden herkend en al langer aan de gang zijn, dan is het verstandig om contact op te nemen bij de huisarts. In het geval van een depressie zal deze de patiënt doorverwijzen naar een psychiater. Wanneer de patiënt zelf al in de gaten heeft dat het gaat om een geestelijk mankement, kan deze zelf contact opnemen met een psychiater. In gevallen van een depressie zal deze antidepressiva voorschrijven. Dit medicijn slaat in zeventig procent van de gevallen aan en duurt zo’n vier tot zes weken voordat er een positief effect merkbaar wordt. Daarnaast wordt er ook vaak therapie aangeraden.

Door het gebruik van medicijnen en de depressie zelf zal de patiënt minder goed functioneren dan voorheen.

In het algemeen gaan depressies vrijwel altijd over, is het niet in een paar dagen dan wel in een paar maanden. Het lastige van een depressie is alleen dat het niet alleen betrekking heeft op de patiënt, maar ook op de omgeving daarvan. Wanneer een depressie een langere tijd duurt kunnen relaties in de privésfeer of op het werk schade hebben geleden. Er moet dus bij het vermoeden van een depressie snel gehandeld worden, zodat de schade zoveel mogelijk blijft beperkt. Bovendien is het voor de patiënt ook wel zo prettig dat het zo kort mogelijk duurt.

Over het algemeen hebben mensen die ooit een depressie hebben gehad vaak een terugval. Dit kan een eenmalige terugval zijn, maar het kan ook vaker voorkomen. Zij hebben wel het voordeel dat er door een eerdere ervaring met een depressie sneller een diagnose opgesteld kan worden en zij weten hoe ze het zo snel mogelijk weer kunnen oplossen. Nadelig is wel dat een depressie na enkele dagen alweer terug kan komen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here