Voordelen van lijfrente bij aflossen hypotheek

0
1112
blog placeholder

De hoogte van een lijfrente uitkering is meestal gelijk. Indien het om een levenslange lijfrente verzekering gaat, draagt de verzekeraar het financiële risico indien de begunstigde erg lang leeft. De uitkering van een lijfrente blijft bij inflatie een risico, omdat een lijfrente vaak niet geïndexeerd is.

Geïndexeerd wil zeggen, dat de waarde van het uit te keren bedrag niet wordt aangepast aan de economische omstandigheden. Het is echter ook mogelijk de premies die u voor de lijfrente betaald te laten beleggen. Op deze manier is de hoogte van de lijfrente uitkering afhankelijk van de beleggingsresultaten.

Waarom een lijfrente verzekering
Hier volgen drie redenen waarom een lijfrente verzekering interessant kan zijn:
*Bij een tekort aan pensioen: Vroeger was lijfrente een interessante aftrekpost voor de belasting. Tegenwoordig is dat alleen nog bij een pensioen tekort. Heeft u dus een lijfrente verzekering afgesloten en heeft u een pensioen tekort, dan mag u de premie die u betaald voor de lijfrente verzekering aftrekken. Heeft u geen pensioentekort, dan kan een lijfrente een zeer dure aangelegenheid worden.
*Voor de nabestaanden: Het kan erg interessant voor u zijn om een lijfrentepolis af te sluiten, indien u uw gezin bij overlijden goed verzorgt wilt achterlaten. Na overlijden gaat de lijfrente uitkering namelijk eerst naar uw partner en dan naar de kinderen.
*Het vermijden van ondernemers risico: Heeft u een eigen zaak en sluit u een lijfrente verzekering af, dan verzekerd u zichzelf ervan dat er in ieder geval een vorm van pensioen utkering is. Zelfs indien u failliet mocht gaan. Een verzekeringsmaatschappij staat namelijk los van uw bedrijfsrisico.

Waarom een lijfrente voor mijn hypotheek
Met een lijfrente hypotheek lost u niet alleen uw huis af, maar zorgt u ook nog voor een extra voorziening voor de oude dag. Bij deze hypotheek is de hypotheek rente aftrekbaar en in veel geval ook de premie voor de lijfrente verzekering die u betaald. Bij deze hypotheek lost u pas uw hypotheek geheel of gedeeltelijk af, indien u uw huis verkoopt of bij overlijden. De uitkering van de lijfrente kunt u hier dus prima gebruiken om de hypotheekrente te blijven betalen en uw pensioen aan te vullen.

Voordelen van een lijfrente hypotheek
Enkele voordelen die een lijfrente hypotheek aantrekkelijk kunnen maken zijn:
*Onder bepaalde voorwaarden is er veel belastingaftrek. Zowel de rente als de premie.
*U hebt de mogelijkheid de premie te beleggen.
*Er zijn een aantal gevallen waarin u op de lijfrente verzekering een hoog rendement kunt behalen.
*Een lijfrente hypotheek is ten opzichte van andere hypotheek vormen fiscaal voordeliger. Bij deze hypotheek lost u namelijk niet af. De belastingaftrek blijft de gehele looptijd in stand.

Welke uitkeringsmogelijkheden heb ik?
Heeft u de lijfrente al voor januari 1992 afgesloten, dan kunt u deze lijfrente op ieder gewenst moment laten uitkeren. Deze lijfrente kunt u zelfs eenmalig laten uitkeren. U kunt deze uitkering ook aan iemand schenken, zoals studerende kinderen. De eisen zijn na 1992 steeds strenger geworden, waardoor de mogelijkheden nu beperkter zijn. Wel kunt u nog steeds vooraf afspreken of u een lijfrente voor het leven of tijdelijk wilt. Informeer goed welke mogelijkheden er op het moment van afsluiten gelden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here