Voetbalklassiekers deel 1: Barcelona – Real Madrid

0
874
blog placeholder

Historie

FC Barcelona is in 1899 opgericht door de Zwitser Hans “Joan” Camper, die via een advertentie in de lokale kranten leden wierf. Sociedad Madrid CF (later Real, oftewel de Koninklijke) is opgericht in 1902. Kort na de oprichting van Madrid werd er ter gelegenheid van de kroning van Koning Alfonso XIII een wedstrijd gespeeld tussen beide clubs. Deze wedstrijd werd met 3-1 gewonnen door Barcelona. Dit was het begin van een jarenlange strijd tussen twee clubs die later flink hun stempel zouden drukken op het mondiale voetbaltoneel.

 

Al sinds de oprichting van beide clubs werden Barcelona en Real Madrid gezien als de vertegenwoordigers van de rivaliserende regio’s Catalonie en Castillie. Tijdens het regime van de dictator Franco werden alle regionale culturen flink onderdrukt. Zo werd het verboden om in de regionale taal te spreken of te schrijven. Iets wat de trotse Catalanen natuurlijk flink tegen de borst stuitte. Elk blijk van verzet werd echter flink de kop in gedrukt door het leger.

 

Als een vorm van stil protest werden een hoop mensen lid van de club die symbool stond voor Catalonie. Zo werd de FC Barcelona meer dan alleen maar een voetbalclub. En aangezien de zetel van het koningshuis en de regering zich in Madrid bevond, werd Real Madrid gezien als de club van de gevestigde orde. Verder was het algemeen bekend dat Franco een fervent supporter was van Real Madrid, wat in de ogen van de “socios” van Barcelona tot uitdrukking kwam in het feit dat Madrid wel erg vaak profiteerde van arbitraire dwalingen tijdens de onderlinge duels.

 

Europees succes

De rivaliteit tussen deze twee clubs werd ook nog eens flink versterkt door de behaalde successen van beide clubs. Niet alleen ging de titelstrijd om het Spaanse landskampioenschap vaak tussen deze twee clubs, ook op Europees gebied is er altijd een flinke rivaliteit geweest.

 

Zo zal men in Barcelona met pijn in het hart toe hebben moeten kijken hoe eind jaren 50 Real Madrid Europa domineerde. Wrang was ook nog eens het feit dat een van de architecten van de Madrileense succesploeg ooit op het punt heeft gestaan om zijn handtekening voor Barcelona te zetten, ware het niet dat hij op het allerlaatste moment koos voor Real Madrid. Zijn naam was Alfredo di Stefano.

 

Later werden de rollen omgedraaid en was het Barcelona dat de prijzen achter elkaar binnen sleepte. Eerst als speler en later als trainer drukte Johan Cruyff, met aanvallend en attractief voetbal, zijn stempel op het spel van Barcelona. Dit heeft hem bij het Catalaanse publiek de bijnaam “El Salvador” opgeleverd.

 

Eind jaren 90 was het de beurt aan Real Madrid. Met een verzameling aan sterspelers heersten de “Galacticos” weer een aantal jaren over de Europese velden. Een van die sterspelers was Luis Figo, die van Barcelona rechtstreeks overstapte naar de aartsvijand Real Madrid. Dit hoogverraad wordt hem tot op de dag van vandaag nog steeds zwaar aangerekend.

 

Vrij recent was het echter weer Barcelona die de Cup met de grote oren in ontvangst mocht nemen. En ook dit seizoen lijkt het erop dat “Barca” aan de hand van superster Lionel Messi weer hoge ogen gaat gooien op het Europese podium.

Wereldwijd
 

Dit alles heeft ervoor gezorgd dat er niet alleen in Catalonie en Madrid, maar ook in de rest van de wereld met grote verwachting uitgekeken wordt naar de ontmoetingen tussen deze twee grootmachten. Niet voor niets heeft deze voetbalklassieker de illustere bijnaam “derby van het heelal” gekregen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here