Tuinstijlen

0
1206
blog placeholder

 

Bij de aanleg van een tuin kan gekozen worden voor een ontwerp in een bepaalde stijl. Een bij het huis en eigenaar passende stijl straalt rust uit. Tuinstijlen kunnen ook met elkaar gecombineerd worden. Verschillende tuinstijlen zijn o.a. klassieke, moderne, landelijke, cottage, groente, duurzame, mediterrane, familie en stadstuinen.

 

De klassieke tuin

 

In de klassieke tuin wordt gebruik gemaakt van symmetrie. Het ontwerp is tijdloos. Het uitgangspunt bij de opbouw van deze tuin is een centraal punt of pad. Aan weerszijden van dit punt is de indeling en beplanting gelijk. De indeling is overzichtelijk en ruimtes worden afgebakend met hagen zoals buxus en taxus. Door bomen en leibomen in een rij te planten wordt een ver uitzicht benadrukt bovendien zorgen ze voor hoogte. In de zomer bloeien de borders. Er wordt weinig kleur gebruikt de basis is groen. Door de groene basis van hagen en de structuur die de tuin daardoor heeft is de tuin ook mooi in het winterseizoen.

Door de vlakverdeling zo groot mogelijk te maken blijft het effect van een ver uitzicht behouden. De decoraties zijn klassiek zoals ornamenten, beelden of vazen. Voor de verharding van de paden wordt veel gebruik gemaakt van grind en natuursteen.

 

De moderne tuin

 

Een kenmerk van de moderne tuin is asymmetrie. De lijnen zijn strak en de vlakverdeling is meestal rechthoekig waarbij de horizontale lijn wordt benadrukt. De materialen zijn groot zodat een glad oppervlak ontstaat met weinig voegen. Daardoor straalt de tuin rust uit. Het materiaalgebruik is modern bijv. staal, beton, glas en hout zonder versiering. Vijvers in deze tuin worden gebruikt om de omgeving in te laten weerspiegelen daarom is het wateroppervlak glad. De beplanting is beperkt en bestaat vooral uit grote groepen planten van eenzelfde soort en solitair geplante bomen als blikvanger. Het resultaat is een open lege ruimte waarin ontspanning centraal staat.

 

De landelijke tuin

 

De landelijke tuin is groot met een meestal strakke indeling bij het huis en een lossere beplanting verderop in de tuin. De tuin is verdeeld in ruimtes met smalle doorkijkjes om het verre uitzicht te behouden. Omdat de wind in deze tuin vrij spel heeft is het noodzakelijk om hagen en bomen te planten die dienen als windbreker. Zonder windkering kan de beplanting beschadigen of worden ze in hun groei beperkt. Hagen en bomen geven de tuin ook structuur en vorm. Omdat de tuin zo groot is heeft elke ruimte zijn eigen functie. Er is bijv. ruimte voor een terras, gazon, recreatieplek, boomgaard, moestuin of meertje. Voor de bestrating wordt vaak natuursteen of klinkers gebruikt. Verderop in de tuin wordt vaak grind toegepast.

 

De cottagetuin

 

De cottagetuin heeft een intieme uitstraling door de weelderige en uitbundig bloeiende borders die ook over de paden heen mogen groeien. De lijnen in deze tuin zijn vaak rechthoekig maar dit is pas zichtbaar in het winterseizoen. Voor de aanleg van paden wordt vaak grind gebruikt. Planten kunnen zich hierin gemakkelijk uitzaaien. Ook worden er klinkers of natuursteen gebruikt. De materialen en accessoires mogen verweerd en oud zijn. Oude bankjes, gieters en emmers worden gebruikt als blikvangers. De beplanting is overvloedig evenals het kleurgebruik. De tuin is arbeidsintensief en heeft een romantische uitstraling.

 

De moestuin

 

Centraal staat de productie van groente, fruit en snijbloemen voor eigen gebruik. Gezonde voeding is weer belangrijk en daar passen zelf geteelde gewassen in. Bovendien zijn zelfgeteelde producten beter van smaak. De groentetuin is praktisch ingedeeld. Er zijn rechte bedden die van elkaar worden gescheiden door paden. De materialen voor het aanleggen van de paden  zijn eenvoudig zoals tegels, klinkers of aangestampte aarde. De beplanting varieert. Dit is afhankelijk van het seizoen. De gewassen worden in rijen geplant zodat het geheel overzichtelijk blijft. Brede paden zijn noodzakelijk omdat er een kruiwagen overheen moet kunnen. Om uitputting van de grond te voorkomen moeten de gewassen elk jaar op een andere plek worden geplant. Fruitbomen en struiken geven de tuin structuur. Het voorzaaien en het laten overwinteren van niet winterharde beplanting gebeurt in een kas. Deze tuin geeft voldoening omdat de zelf gekweekte producten kunnen worden geconsumeerd.

 

De duurzame tuin

 

In de duurzame tuin is bewust omgegaan met de natuur en hergebruik van materialen is belangrijk. De beplanting past bij de omgeving en ziekten worden bestreden met milieuvriendelijke middelen. Er is ruimte voor dieren zoals kikkers, kevers en kleine zoogdieren die in een zelfgemaakte houtwal een plekje kunnen vinden. Ook water is in deze tuin een belangrijke leefomgeving voor dieren. Beplanting is aantrekkelijk voor bijen en vlinders maar ook de vogels worden niet vergeten. Het verbeteren van de grond wordt met compost van een eigen composthoop gedaan. Het materiaalgebruik is o.a. hout met FSC-keurmerk, grind en keien. De tuin is informeel en in harmonie met de natuur.

 

De mediterrane tuin

 

Deze tuin ademt de sfeer uit van het gebied rond de middellandse zee. De stijl is populair omdat het een vakantiegevoel oproept. Tussen de beplanting wordt vooral grind en keien gebruikt. De beplanting bestaat uit rozemarijn, lavendel, grassen, olijven, wijnranken, oleanders, citrusvruchten en palmen. Gebruikte kleuren zijn grijsgroen en paarsblauw. Een mediterrane sfeer kan ook anders zijn. Terracottategels, mozaïekpatronen en fel kleurgebruik roepen ook deze sfeer op. De beplanting kan goed tegen droogte. Bomen, pergola’s en priëlen worden gebruikt om een schaduwplek mee te creëren. Terracottapotten worden gebruikt als blikvanger.

 

 

 

De familietuin

 

Het ontwerp van deze tuin is rechthoekig of halfrond en ruimtes sluiten naadloos op elkaar aan. De tuin moet gemakkelijk aan te passen zijn aan de eisen van opgroeiende kinderen. Er is voldoende speelgelegenheid met bijv. een zandbak, schommel, klimrek en er is ruimte voor ontspanning. De ruimte is veilig voor kleine kinderen. Geen vijvers maar wel watervallen. Voor oudere kinderen is een vijver of zwembad wel mogelijk. Materialen bestaan uit beton, natuursteen of schors. De beplanting is gemakkelijk te onderhouden, robuust en ze mogen niet giftig zijn. Neem bij voorkeur ook geen planten met dorens. Het gazon bestaat uit speelgras of kunstgras. In deze tuin wordt rekening gehouden met het hele gezin waarbij het gemak voorop staat.

 

De stadstuin

 

Een stadstuin is vaak klein daarom moet de ruimte goed worden ingedeeld. De ruimte wordt vaak opgedeeld in vierkanten, rechthoeken of diagonalen. De beplanting is eenvoudig. Verticaal tuinieren is een mogelijkheid om toch een groene tuin te kunnen creëren. De ruimte kan praktisch worden ingericht met harde materialen of zoveel mogelijk worden beplant om toch te kunnen genieten van een stukje natuur. Leibomen en pergola’s zorgen voor privacy. Materiaal en kleurgebruik van binnen wordt ook buiten doorgevoerd zodat binnen en buiten één geheel wordt. Door de beperkte ruimte moeten er weloverwogen keuzes worden gemaakt

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here