Tieners en alcohol

0
918
blog placeholder

Veel ouders vragen zich af wanneer hun tiener alcohol mag gaan drinken. Als ze het hun kind verbieden, zal het gaan drinken dan aantrekkelijker gaan worden? Zal hun kind een makkelijker een alcoholist kunnen worden als ze het niet verbieden, maar hem gewoon laten drinken? Als je met je kind praat over dronken worden, niet rijden als je gedronken hebt, is dat dan eigenlijk toestemming geven om te gaan drinken? Of moet je je als ouders je niet zo druk maken en het gewoon z’n beloop laten?

Zowel ontwikkelingspsychologen als verslavingsdeskundigen zullen geen eenduidig antwoord kunnen geven. Het is geen eenvoudig probleem. Wel is al lange tijd duidelijk, dat het een slecht idee is om je kinderen thuis maar alcohol te laten drinken, want anders gaan ze ergens anders wel doen. Dan maak je het je kinderen alleen maar moeilijker om weinig alcohol te drinken. Om kinderen te beschermen tegen alcoholmisbruik is het belangrijk om te weten hoe verschillend de manier van denken is tussen kinderen/tieners en volwassenen. Zeker in de erkenning dat alcohol voor hen zelf en hun vrienden een ernstig probleem kan worden.

Veel tieners zijn in het laatste jaar van de middelbare school al grote drinkers. Als ze gaan stappen drinken ze meestal meer dan 5 glazen. Veel jongeren zijn regelmatig dronken.

Waarom drinken tieners zoveel?

In de tienertijd wordt veel gedronken. Waarom juist in deze tijd? Veel tieners zijn op zoek naar het verhullen van hun gevoelens van onhandigheid en willen ze graag zich wat zelfverzekerder voelen. Verder willen ze graag bij de groep horen en vinden het verschrikkelijk om uitgelachen te worden. Ze willen sociaal geaccepteerd worden. Ze willen nieuwe uitdagingen aangaan, terwijl ze het eigenlijk niet goed durven. Er zijn jongeren, die denken dat ze door het drinken van alcohol zich beter zullen voelen en dat dit steeds zo zal zijn. Hoe meer ze drinken,hoe beter ze zich voelen. Ze zien het drinken als een goede manier om spanningen te reduceren, hun sociale angsten te verlagen en hun eigenwaarde te verhogen. Kinderen die van zichzelf al een groter zelfvertrouwen hebben en een redelijke toekomstverwachting hebben, lopen minder kans om alcoholproblemen te krijgen.

Hoe voorkom je problemen met alcohol bij kinderen

Voorlichting over alcohol en de gevolgen van het vele drinken moet al jong beginnen. Om de eenvoudige reden dat kinderen al jong met alcohol drinken in aanraking komen. Hier volgen een aantaltips om er met kinderen over te praten,

Laat je kinderen weten wat je van hen verwacht, geef duidelijkheid. Gewoon zeggen dat je niet wilt dat hij drinkt, zal niet zoveel helpen. Hoewel je ook tieners hebt die al jong beslissen om daaraan niet mee te doen. Als je in andere dingen ook duidelijk bent geweest, in wwat de normen en waarden van jullie gezin zijn en je je daar zelf ook aan houdt, is het goed om alcohol drinken daar ook onder te voegen. Het gevolg is dat als het kind last krijgt van de groepsdruk, het wel weet wat er van hem wordt verwacht.
Als je je kind duidelijk wilt maken waarom hij niet mag drinken, is het goed om er bewijzen bij te laten zien. Vertel dat de advertenties, waarin alcoholgebruik gelijk staat met succes en roen regelrechte leugens zijn. Wijs op de berichten uit het nieuws waarin drinken tieners gingen rijden en dodelijk verongelukt zijn.
Let op wie de vrienden van je kinderen zijn. Veel tieners hebben de neiging om te doen wat hun vrienden doen, voorla als deze ouder zijn of meer mogen. Als je ziet dat vrienden van je kind alcoholproblemen hebben, let dan extra op het gedrag van je kind. Praat over die problemen. Wees blij met vrienden van je kind die geen of weinig alcohol drinken. Dan staan ze samen sterker als ze een cola bestellen.
Maak eventueel kennis met de ouders van de vrienden van je kind en zeg hen dat je niet wilt dat je kind naar alcoholfeesten gaat. Je zult vast niet de enige ouder zijn die zich zorgen maakt over het overmatig alcoholgebruik van jongeren.
Praat met je kind over rijden onder invloed en de gevolgen daarvan. Als je iets niet wilt heb die regels omdat je erin gelooft. En dat je gezondheid en de waarde van het leven belangrijker is dan een regeltje. Laat je kind weten dat ze naar huis kunnen bellen om opgehaald te worden als er niemand meer is die nog mag rijden. Laat in ieder geval merken dat je hem vertrouwt en ook dat je het belangrijk vindt dat hij zijn op zijn gezonde verstand vertrouwt. En dat je liever een taxi betaalt dan de begrafeniskosten. Het geven van deze keuze vertelt je tiener dat je er op vertrouwt dat hij zelf goed in staat is op zijn eigen oordeel te vertrouwen. Zelfs als ze fouten maken en in problemen dreigen te komen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here