Tien tips voor artikelen die lezers boeien.

0
1363
blog placeholder

Niet altijd is de kwaliteit van een stuk tekst verantwoordelijk voor het boeien van de lezer, maar veel meer de totaalindruk die een artikel maakt. Oké, het mag inhoudelijk dan het beste artikel van de wereld zijn, maar 10 pagina’s tekst, lettergrootte 10, Times New Roman en dat allemaal verpakt in saaie vakterminologie en komplexe zinsconstrukties, dat lees je toch niet uit vrije wil. Of op zijn minst met gezonde tegenzin. Dus waarom zou je het je lezers moeilijk maken? Ik geef toe, menig vakverhaal is complex en men ontkomt er niet aan om dat ook complex te brengen, maar daarbij kan men toch op zijn minst de volgende tips ter harte nemen.

 

·               Schrijf levendige en begrijpelijke teksten en voorzie die van aansprekende voorbeelden. Niet iedereen is in detail met je thema bekend; Plaats indien nodig een link naar Wikipedia. De leek zal het je in dank afnemen.

·               Vermijd ingewikkelde zinsconstructies, die men pas na twee tot driemaal malen lezen begrijpt. “Kiss”, oftewel ” Keep It Simple Stupid”!

·               Druk belangrijke teksdelen “Vet” of “Cursief”. Het oog wil ook wat!

·               Het is een open deur, maar een plaatje zegt meer dan 1000 woorden! Neem dus plaatjes op in je tekst. Niet teveel, maar ook niet te weinig. Het verlevendigt je proza en de lezer neemt je tekst makkelijker op.

·               Schrijf niet over thema’s die al tot vervelens toe in de diverse blogsites werden doorgekauwd. Bied je lezer iets extra’s!

·               Maak gebruik van lijsten. Ze geven struktuur aan je tekst en het oogt goed.

·               Gebruik een op CSS gebaseerde opmaak voor paragrafen, lijsten en citaten. Hoe dat in zijn werk gaat? Een artikel hierover volgt nog.

·               Deel je tekst zinvol in, maak samenvattingen en plaats goedgekozen kopjes. Zo onderscheid je individuele tekstdelen en bied je de lezer een mogelijkheid tot het maken van tekstsprongen. Hij haakt niet meteen af maar kan van item naar item springen en de voor hem boeiende tekstdelen snel selekteren.

·               Bied mogelijkheid voor discussie en commentaar. Eindig je tekst eens met een vraag. Commentaar bindt de lezer.

·               Schrijf over terzake doende thema’s en verveel je trouwe lezers niet met uitsluitend traffic-genererende teksten, alleen bedoeld om wat geld in het laatje te brengen.

 

Wat zijn jouw suggesties voor aansprekende bijdragen? Ik ben benieuwd………..!

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here