Tegen wie hebt u het?

0
895
blog placeholder

Het geheim van goed schrijven is eenvoud. Opschrijven wat je te binnen schiet is goed om gedachten te bepalen, maar het levert nog geen verhaal op dat precies zegt wat je bedoelt. Elke tekst is gebaseerd op een idee, waaraan de schrijver een aantal elementen toevoegt om de aandacht te trekken.

Schrijven en nog eens schrijven

Het is niet eenvoudig om zomaar even een tekst in elkaar te zetten. Begin daarom met schrijven en schrijf alles op wat u de lezers wilt vertellen over het gekozen onderwerp. Maakt u zich nog even niet druk om spelling of interpunctie.

De opbouw van uw tekst

Een mooi voorbeeld van goed opgebouwde tekstjes vindt u op de nieuwssite ‘Nu.nl’. Elke alinea is afzonderlijk te lezen (zie onderstaand voorbeeld):

————————————————————————————–

HOUTEN – Het aantal aansluitingen voor internetbellen in Nederland blijft toenemen. Inmiddels is de VoIP-markt gegroeid naar 4,3 miljoen lijnen.

Dat maakt Telecompaper maandag bekend.

Bij Voice over IP (VoIP) worden telefoongesprekken gevoerd via het internet, zoals bijvoorbeeld bij Skype gebeurt. Dit kan via een smartphone, maar ook via bijvoorbeeld een pc of vaste lijn. De groei in het aantal digitale aansluitingen is vooral te danken aan het aantal VoIP-abonnees via de kabel (+3,6 procent).

In het vierde kwartaal van 2011 groeide het totale aantal vaste telefoonaansluitingen met 31.000 naar 6 miljoen. Deze groei wordt gerealiseerd door internetbellen. Het aantal aansluitingen voor VoIP stijgt waarschijnlijk met 9 procent dit jaar.

De groei wordt gedreven door telecombedrijven die steeds vaker zogenoemde ’triple-play’ pakketten aanbieden, oftewel pakketten met zowel bellen als internet en televisie. Het onderzoeksbureau verwacht dat Tele2 en T-Mobile het voorbeeld van KPN en Vodafone hierin zullen volgen.

—————————————————————————————

Iedere alinea geeft de lezer steeds meer informatie over het nieuwsartikel. Besluit de lezer na het lezen van de tweede alinea te stoppen, dan heeft hij toch de belangrijkste informatie al gekregen.

Elke alinea een eigen titel

Om de leesbaarheid te vergroten, kunt u ook iedere alinea nog een aparte titel geven. Deze titel geeft dan de belangrijkste informatie uit de betreffende alinea weer.

Richtlijnen voor zinnen, alinea’s en pagina’s

Lees uw tekst goed door en verwijder alle overbodige informatie. Een zin mag circa 20 woorden bevatten, een alinea vijf zinnen en een pagina maximaal 250 woorden. Als uw tekst te lang wordt, kunt u teksten ook vervangen door bijvoorbeeld opsommingen.

Maak uw tekst aantrekkelijk

Neem de overgebeleven tekst nu nog even kritisch door. Gebruik niet teveel moeilijke woorden of vaktaal. Ook afkortingen kunt u beter niet gebruiken.

Spellingcontrole

Niets is zo storend als spelling- en grammaticafoutjes in uw tekst. Gebruik de spellingcontrole voor alle zekerheid.

De laatste check

Als ik voor mijn werk teksten moet schrijven, laat ik deze vrijwel altijd even nalezen door een collega. Zelf heb je de tekst al zo vaak gezien, dat je soms kleine foutjes of slechtlopende zinnen over het hoofd ziet.

Wat ook goed helpt is om de tekst even hardop te lezen; zo hoor je gelijk waar een zin niet lekker loopt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here