Tallinn, de romantische hoofdstad van Estland

0
861
blog placeholder

Tallinn is de hoofdstad van de Baltische republiek Estland en de grootste stad van het land. De stad telt 404.000 inwoners (cijfer van 2009).

De eerste bewijzen van menselijke bewoning in het gebied dateren van zo’n 5.000 jaar geleden. Estland werd in 1940 als gevolg van het Molotv-Ribbentrop pact bezet door de Sovjet-Unie (USSR) en later bezet door Nazi-Duitsland. Nadat de Duitsers zich in 1944 terug trokken werd het wederom door de USSR bezet. Tallinn werd weer de hoofdstad van een onafhankelijk Estland in 1991.

Tallinn is een mengeling van het oude en het nieuwe, met straatjes met keien onder de torens van prachtige veertiende eeuwse kerken en een mix van restaurants, gezellige kroegen, winkels en nachtclubs, gecombineerd met eeuwenoude tradities zoals glas blazen, weven en potten bakken. Dit alles maakt Tallinn een droom voor mensen die graag winkelen. En dit alles speelt zich af binnen de grenzen van de oude stad. Buiten deze middeleeuwse wijken is er ook genoeg te doen. Men kan bijvoorbeeld het Kadriorg Paleis van Peter de Grote bezichtigen, een barok meesterwerk omgeven door bossen (het paleis en park zijn een ontwerp van de beroemde Italiaanse architect Niccolo Michetti). Of men kan gebruik maken van de vlakbij gelegen, prachtige stranden.

Echt aan te raden zijn een bezoek aan de Alexander Nevsky kathedraal en Kumu kunst museum.

De stad is werkelijk bezaaid met restaurants welke de traditionele Estse keuken aanbieden, maar ook de internationale keuken is ruim vertegenwoordigd. Veel bezoekers uit de buurlanden komen speciaal voor de restaurants naar Tallinn. Het nachtleven van Tallinn is zeer levendig en gaat moeiteloos over in de dageraad.

Tallinn heeft veel grote winkelcentra en “shopping malls” net buiten de oude stad. De beste souvenirs vindt men echter toch binnen in die oude stad. Er wordt van uit gegaan dat mensen over de prijs van souvenirs onderhandelen.

Een bezoek aan Tallinn is over het algemeen zonder risico’s. Er bestaat zoals op iedere drukke plaats het risico van zakkenrollers in de oude stad, de havens van de veerdiensten en de grote hotels. Het is afdoende de gebruikelijke maatregelen uit voorzorg te nemen, zoals het vermijden van onverlichte straatjes en parken nadat het donker worden.

Het weer in Tallinn kenmerkt zich door een redelijk koude winter, een koel voorjaar met matige neerslag, een gemiddelde zomer en een lange regenachtige herfst.

Tallinn wordt bedient door het nabij gelegen Lennart Meri vliegveld vernoemd naar een president van het land). Estonian Air en AirBaltic zijn de maatschappijen die het meest frequent vliegen. Het openbaar vervoer bestaat uit bussen, trolley-bussen en taxi’s.

De internationale toegangscode om naar Estland te bellen is +372.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here