Studeren

0
1966
blog placeholder

Doorstuderen

De meest gangbare vorm van studeren is het doorstuderen. Na het eindexamen op de middelbare school besluit je of je naar het HBO of de universiteit wil. Zit je in de Havo en je wil graag naar de universiteit dan heb je in beginsel twee mogelijkheden. Je kunt besluiten na je Havo naar het Atheneum te gaan. Hier doe je twee jaar over, tenzij je kiest voor twee in één jaar. Dit laatste is wel meer intensief dan wanneer je besluit het Atheneum in twee jaar te doen. Een andere mogelijkheid is om naar het HBO te gaan. Aan het HBO behaal je na het eerste jaar je propedeuse (je hebt al je vakken gehaald met een goede eindresultaat). Met je propedeuse heb je, afhankelijk van de opleiding, toegang tot de universiteit.

 

Schakelprogramma

Het onderwijs erkent dat HBO’ers graag een overstap willen maken naar een master. Dit kan door het schakelprogramma. Men kan tijdens de HBO-studie schakelen, dan volgt men een intensieve cursus. Schakelen is ook mogelijk na het HBO. Wel is het zo dat er verband dient te bestaan tussen de twee opleidingen, een HBO-studie Franse taal is niet gelijk aan een master economie. Met het schakelprogramma volgt men lessen aan de universiteit. De werkgroepen omvatten niet alleen de schakelstudenten, maar ook de WO-studenten die de opleiding doen.  

 

Minor

Ben je bezig met een opleiding en je hebt interesse gekregen in een andere opleiding, dan kun je ervoor kiezen een minor te doen. Je eigen opleiding wordt de major genoemd. De minor is een samenstelling van een aantal vakken uit de andere opleiding voor een bepaald aantal EC (European Credits). Doorgaans is een minor 30 ec waard. Opgemerkt dient te worden, dat de minor niet in de plaats kan komen van het verplichte onderdeel van de eigen opleiding, major. Om een voorbeeld te geven. Je studeert sociologie en je vindt het interessant om meer te weten te komen over de Spaanse taal en cultuur. Dan kun je naast je studie sociologie (major) een minor Spaans doen. Welke vakken je mag volgen, dien je te bespreken met je eigen studieadviseur. De vakken behaald in de minor kunnen in de meeste gevallen worden ingezet als opvulling van het verplichte keuzevakken gedeelte in de major.

 

Extra vakken

Wil je liever geen minor doen, dan kun je besluiten een paar extra vakken van de andere opleiding te volgen. Dit heeft als voordeel dat je de vakken zelf kunt uitkiezen en als voordeel dat je minder belast ben. Wel is het zo dat je voor bepaalde vakken van een andere opleiding voorkennis nodig hebt. Kijk welke vakken je leuk lijken en bespreek het met je eigen studieadviseur en de docenten van die vakken. Misschien zijn die vakken inhoudelijk lang niet zo interessant als jij had gedacht en is een ander vak meer gericht op je wensen. De docenten kun je advies geven. Naast dergelijke vakken, worden er ook interdisciplinaire cursussen georganiseerd. Dit zijn vakken die meestal open staan voor studenten van verschillende faculteiten. De focus bij dit soort vakken is doorgaans breed van aard. Het onderwerp wordt belicht vanuit verschillende disciplines en perspectieven, te denken valt aan sociologie, economie en rechten. Ook  deze extra vakken kunnen in de meeste gevallen worden ingezet voor de verplichte vrije ruimte. Vraag hiervoor bij de docenten of de studieadviseur voor meer zekerheid. Het inzetten van een ander vak in de eigen studie vereist wel toestemming van de examencommissie.

         

Afgestudeerd maar….

Na een studie bedenk je dat je graag verder wil studeren of je hebt jaren geleden iets gestudeerd en je wil graag je kennis weer bijschaven. Het is mogelijk om terug naar de schoolbanken te gaan. Om een opleiding te doen aan de universiteit, terwijl je al een opleiding hebt gedaan, dien je te voldoen aan een aantal voorwaarden. Je moet onder meer een formulier invullen en meer collegegeld betalen (indien je boven de dertig jaar bent). Het is nooit te laat om te studeren. Weet welke opleiding je wil gaan doen en kijk naar het programma en de mogelijkheden. De meeste opleidingen, waaronder rechten, worden zowel intensief als extensief gegeven. Dit betekent dat men in het eerste geval, intensief onderwijs, werkgroepen volgt en alles moet voorbereiden. In het laatste geval, het extensieve onderwijs, volgt men colleges en wordt de voorbereiding wel verwacht maar meestal niet gecontroleerd. Daarnaast bieden de meeste opleidingen avondonderwijs indien men overdag niet kan. Schrijf je niet zomaar in voor een bepaalde opleiding. Bespreek de situatie eerst met een studieadviseur, wellicht hoef je een aantal vakken niet te volgen aangezien je daar al kennis over hebt. Ook reeds afgestudeerden kunnen besluiten een aantal vakken te volgen aan de universiteit omdat zij denken dit nodig te hebben voor de carrière. In dat geval betaalt men per vak, indien dat een optie is aan de universiteit. In plaats van naar de universiteit te gaan om daar colleges te volgen, kan men ervoor kiezen thuis te studeren. Verschillende instituties, zoals loi en ncoi, bieden deze mogelijkheid aan. Wordt de studie niet aangeboden door dergelijke instituties dan kan men zich ook keren tot de Open Universiteit. Dit is de jongste universiteit van Nederland. Een studie aan de Open Universiteit is voornamelijk zelfstudie en afstandonderwijs. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here