Stress, wat te doen?

0
1493
blog placeholder

Wanneer heb je last van stress?

Bij stress voel je druk en spanning. Dit komt vaak door iets in je leven; gepest worden, een baan waar je je niet thuis voelt, een vervelende gebeurtenis in je leven (iemand die is overleden, een ongeluk, trauma of een scheiding), of een te druk bestaan bijvoorbeeld. Maar het kan eigenlijk vanalles zijn.

Is stress erg?

Stress kán erg zijn, als het te lang aanhoudt. Kijk, iedereen heeft wel eens last van spanning, wanneer je boodschappen moet doen, het huishouden moet afmaken én de kinderen van school moet halen, in een beperkte tijd voel je jezelf ‘stressen’. Als dat bij ‘eens een keer’ blijft is het geen enkel probleem. Echter, wanneer je regelmatig stress ervaart en klachten krijgt in het dagelijks leven, is er iets mis.
Zo kan het zo ver komen dat je niet meer kunt slapen en je niet meer kunt concentreren, omdat je steeds maar zit te piekeren. Ook kun je van vermoeidheid vervolgens vervelend reageren op mensen en snel boos worden. Je krijgt meer zin in roken, drinken en eten, of eet juist bijna niet meer. Je wordt sneller ziek en krijgt last van huidproblemen, een hoge bloeddruk of een snelle hartslag. Ook kun je een maagzweer krijgen, last hebben van hoofdpijnen, of hart- en vaatziekten.

Wat te doen aan stress?

Cursussen enzo
Het is niet nodig en niet mogelijk om alle stress te voorkomen, maar er zijn wel bepaalde dingen die je kunt doen. Zo kun je een cursus volgen die je weerbaarder maakt en leert om niet alles op je te nemen, om soms eens ‘nee’ te zeggen en de druk te verkleinen. Ook kun je therapie volgen, die je anders laat denken. Niet op de manier van ‘ik kan het toch niet’, maar positiever. Overal worden dit soort cursussen en therapiën aangeboden, het enige wat je hoeft te doen is navraag doen bij bijvoorbeeld je huisarts.

Leef gezond
Sporten als yoga, maar ook dingen die je helpen om af te reageren, zijn goed voor je stress-factor. Zo hoef je je niet af te reageren op andere mensen. Ook kunnen sommige mensen beter slapen na het sporten. Maar ook gezond eten en gezond leven zorgen evoor dat je je beter in je vel voelt. Niet roken en niet teveel drinken spelen daar natuurlijk ook in mee.

Denk logisch
Realiseer je dat ook jij recht hebt op pauzes (op geplande tijden) en neem ook echt rust dan. Doe oefeningen en concentreer op de ademhaling. Eet rustig een broodje of loop een rondje. Wees in ieder geval niet met werk of huishouden bezig op dat moment.
Maar weet ook vooral dat niemand perfect is. Je kunt niet alles en al helemaal niet alles tegelijk, dus concentreer je op één ding tegelijk. Maak wat mij part een lijstje met wat belangrijk is en doe alleen deze dingen. Verwacht niet teveel van jezel.
Ook kan niet iedereen je aardig vinden en is het echt niet raar als ook jij eens ziek bent. Vergelijk je daarbij niet met anderen, want iedereen is verschillend. Kortom: houd het realistisch. Je kunt wel constant teveel van jezelf verwachten, maar het gevolg daarvan is stress.

Blijf er niet mee rondlopen
Trek aan de bel, als je al een tijdje last hebt van stress. Luister naar je lichaam en haar signalen en weet wanneer het genoeg is. Niemand heeft er baat bij als jij straks overspannen bent of met een Burn out thuis zit en zeker jij zelf niet.

Waar komt het door?
Natuurlijk is de allerbeste manier om chronische stress te stoppen, erachter komen waar het door wordt veroorzaakt. Op dat moment kun je het aanpakken en veranderen. Dit kan met behulp van psychologen, familie, vrienden, je werkgever, maar blijf er niet in hangen. Houd het niet stil. Praat erover.

Doe ook leuke dingen
Het is belangrijk dat je naast actief doorgaan met oogkleppen voor, ook niet in bed blijft liggen zonder nog iets te ondernemen. Blijf leuke dingen doen, blijf genieten, blijf afspreken. Kijk welke dingen vooral moeten van jezelf en moeite kosten en welke energie opleveren, welke je blij maken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here