Strandhuisjes in Nederland, de perfecte vakantie in eigen land

0
914
blog placeholder

Strandhuisjes vind u op vele plaatsen langs de Nederlandse kust. Toch is een strandhuisje een uniek vakantieverblijf. Dat komt omdat de
staanplaatsen (vergunning om een strandhuisje te bewonen) langs de Nederlandse kust beperkt zijn. Strandhuisjes in Nederland zijn dus schaars. Er komt bij dat een strandhuisje werkelijk heel bijzonder is.

In tijdschriften wordt met enige regelmaat aandacht besteed aan bewoners van strandhuisjes in Nederland. De huisjes zijn meestal spierwit geverfd en hebben een maximale afmeting van vier meter breed bij 7 meter lang. De afmeting is niet op elk strand hetzelfde. De indeling is meestal wel gelijk, een slaapkamer met een woonkamer. In de woonkamer is een open keuken aanwezig. Er zijn ook huisjes met twee slaapkamers, maar dan is er een deel van de woonkamer opgeofferd. De meeste gezinnen regelen het zo dat de kinderen in de slaapkamer slapen (maximaal 3 a 4 personen, en de ouders in de woonkamer.

Wonen op het strand, in een strandhuisje

Van 1 april tot aan de laatste dagen van september is het strandbewoners toegestaan om permanent hun huisje te bewonen. Stelt u zich eens voor hoe geweldig het moet zijn om letterlijk op het zand te wonen, in een mooi strandhuisje wat uitkijkt over duinen of zee? Strandbewoners van strandhuisjes willen hun huisje niet graag kwijt, daarom is de schaarste nog groter. U kunt lange strandwandelingen maken of gewoon heerlijk in het zonnetje voor of achter uw huisje in het zand liggen of zitten. De strandhuisjes hebben een chemisch toilet, sommige huisjes hebben een gewoon toilet wat is aangesloten op het riool. Er zijn huisjes die een eigen douche hebben. Ieder huisje heeft een keuken, slaapkamer en huiskamer, stromend water. Steeds meer huisjes hebben zonnepanelen waardoor er elektriciteit is. Anderen verkiezen romantiek boven techniek, en zij zitten ’s avonds bij kaarslicht een wijntje of een biertje te drinken.

Strandleven, verenigingsleven

Veel strandhuisjes vallen onder het beheer van een vereniging. Dit houdt in dat er enkele beheerders door de vereniging in dienst genomen worden en het werk van de beheerders houdt in de praktijk in dat ze de leden verder helpen en adviseren bij problemen of algemene vragen. De verenigingen organiseren gedurende het hoogseizoen allerlei activiteiten waar leden aan mee kunnen doen of niet. denk aan kienen, kaarten, knutselen, dansen, sporten, karaoke, zingen, feesten, café, enzovoorts. Uiteraard is dit niet verplicht. Het zijn activiteiten om het strandleven nog gezelliger te maken.

Strandhuisje kopen?

Als u een strandhuisje wilt kopen wacht dan niet te lang met beslissen. Er zijn erg veel kapers op de kust en de prijzen van de strandhuisjes hebben niet geleden onder de zogenaamde economische crisis. Op de Nederlandse stranden zult u daarom ook aardig wat bekende Nederlanders kunnen aantreffen die een huisje gekocht hebben en ieder jaar hun vakantie vieren. U kunt strandhuisjes kopen van particuliere huisjesbezitters die het huisje wegdoen omdat de eigenaars bijvoorbeeld te oud geworden zijn om naar het strand te reizen, via advertenties in de krant, de verenigingen, of op het internet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here