Sollicitatiegesprek

0
1178
blog placeholder

Een nieuwe baan, veel mensen denken er af en toe over na. Meer uitdaging, meer rust of meer geld, er zijn genoeg redenen te verzinnen waarom het goed is om een keer van werkgever te veranderen. Een sollicitatiebrief schrijven is een kunst apart. Vaak wordt er na veel gewik en geweeg uiteindelijk een brief de deur uitgedaan die kort weergeeft waarom die baan precies op je lijf is geschreven. En wanneer je dat overtuigend genoeg doet, heb je een grote kans om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek. Maar als je dacht dat die brief schrijven al een hele opgave was, dan heb je het mis. Het gesprek, daar gaat het om. Een eerste indruk is ontzettend belangrijk en kan alle mooie woorden uit je brief in één klap onderstrepen … of wegvagen! Hoe zorg je voor een goed sollicitatiegesprek?

Allereerst: lees je in! De meeste werkgevers hebben een website. Neem deze door. Lees ook nog eens goed het functieprofiel door. Bedenk wat jouw sterke en minder sterke kanten zijn en hoe je deze in het functieprofiel kunt inpassen. Vaak staat de naam van degenen met wie je een gesprek hebt, in de uitnodiging vermeld. Onthoud deze namen. Niets is suffer dan je melden bij de receptie en niet weten bij wie je een afspraak hebt.

Denk  ook goed aan je uiterlijke voorkomen. Pas je kleding aan bij het bedrijf en de functie waar je naar solliciteert. Het spreekt voor zich dat een manager zich anders kleedt dan een onderwijzer en een advocaat zal weer andere kleding dragen dan een monteur. Zorg dat je kleding er verzorgd uitziet. Geen verwassen of gekreukelde kleding aantrekken. Ben je een vrouw en draag je een panty: wees beducht op ladders en stop een reservepanty in je tas.

Ga op tijd van huis. Dit scheelt een hoop stress en zweet. Gebruik de tijd die je te vroeg bent om de omgeving van je toekomstige werkgever te verkennen. Beter een half uur te vroeg dan 3 minuten te laat. En je weet het maar nooit met al die verkeersopstoppingen van tegenwoordig…

En dan het moment dat je daadwerkelijk in dat kantoor zit. Jij aan de ene kant van het bureau en de ‘jury’ aan de andere kant. Nu is het echt erop of eronder. Als je zenuwachtig bent, is het helemaal geen schande om dit toe te geven. Maak er iets van als: ‘Ik vind het wel spannend. Deze baan lijkt me erg leuk en er hangt natuurlijk veel van dit gesprek af.’

Geef zo eerlijk mogelijk antwoord op de vragen die je gesteld worden. Ieder mens heeft zijn zwakke kanten, en een goede werkgever is zich hiervan bewust. Geef aan dat je jezelf graag wilt ontwikkelen en dat je wilt werken aan de dingen die nog niet gaan zoals je graag wilt. En wanneer er wel erg veel punten ter tafel komen die niet op jou van toepassing zijn… tja, misschien solliciteer je dan toch op de verkeerde baan?

In een goed gesprek hoef je niet alleen vragen te beantwoorden maar krijg je ook de ruimte om vragen te stellen. Zorg dat je van te voren helder hebt, welke informatie je graag wilt hebben en hoe je dit wilt vragen.

Vergeet aan het einde van het gesprek niet te bedanken voor de uitnodiging en de kans die je hebt gekregen. Dit kan ook aan het begin van een gesprek direct bij de kennismaking, ’t is maar net hoe het uitkomt. Het is belangrijker dát je je dank laat blijken dan wannéér je dat doet.

Veel succes!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here