Slaaptips

0
1390
blog placeholder

Heel veel mensen hebben slaapproblemen of een slaapstoornis. Sommige mensen zijn enkel geholpen met medicatie, maar velen kunnen hun nachtrust misschien wel terugvinden zonder medicatie. Verder in dit artikel vind je tips om beter te slapen.

Wanneer spreek je van slaapproblemen?

Iedereen wordt al een keertje wakker in het midden van de nacht of heeft wel eens moeite met inslapen of doorslapen. Dit kan heel vervelend zijn, zeker als je ’s anderendaags fris en monter op je werk of elders wil verschijnen, maar meer dan vervelend is dit dan niet. Gebeurt dit echter zeer frequent en houdt het probleem weken aan een stuk aan, dan kan je spreken van een slaapprobleem. 

Slaapstoornis.

Als je door je slaapproblemen slecht gaat functioneren op je werk of thuis, als je je niet meer goed kan focussen of concentreren, als je snel geïrriteerd bent of als je problemen krijgt in je vriendschapsrelaties, werkrelaties of je relatie met je levenspartner en dit alles kan je toeschrijven aan het moe en/of lui zijn (slecht slapen), dan kan je wel stellen dat je een slaapstoornis hebt.

Slaappilletje dan maar…

De hedendaagse reflex is om voor alles maar snel een pilletje te nemen. Natuurlijk ben ik niet iemand die dokters gaat tegenspreken die hun patienten medicatie voorschrijven. Maar medicatie om te slapen of in te slapen zijn erom bekend dat ze verslavend kunnen werken. Ikzelf ben in een vicieuze cirkel van slaaptekort, niet kunnen slapen, slaappilletje nemen,… gesukkeld. Gelukkig ben ik na jaren elke avond pilletje nemen nu weer clean. En ik zeg clean omdat ik ook weer veel helderder kan denken overdag. Ik voel me nu zonder medicatie ook veel beter uitgerust, terwijl ik me vroeger met medicatie steeds loom voelde. Maar het heeft me veel moeite gekost om uit mijn gewoonte (lees verslaving) van pilletjes nemen te geraken. Als je slecht slaapt of slecht inslaapt, probeer dan misschien onderstaande tips eerst eens alvorens je aan de pillen gaat. Neem je reeds medicatie, bespreek dan de afbouw ervan eens met je arts. Bijna altijd zal je arts je hierin aanmoedigen, als je op de juiste manier de medicatie afbouwt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here