Sex vanaf 40

0
1882
blog placeholder

Vooroordeel nr. 1: vrouwen vanaf 40 hebben minder zin in sex

Helemaal verkeerd. Uit diverse wetenschappelijke studies blijkt dat vrouwen tot op hoge leeftijd kunnen genieten van sex en tot een orgasme kunnen komen. Dat verwondert mij helemaal niet. Laatst werd ik nog gebeld door een vriendin (48) en ze vertelde me van haar nieuwste vriend, een wijnboer van 44 uit Oostenrijk. “Ik heb nog nooit zulke lekkere sex gehad” riep ze enthousiast. Ik moest eerst wel even slikken. Zo spontaan en openbaar heb ik het zelf nog niet geroepen. Maar waarom niet? Sexuele gezondheid betekent toch dat het plezier de schaamte overtreft?

Een andere vriendin (49) zei: “Zonder man in huis red ik het best. Mij ontbreekt het me alleen aan sex”. We moesten beiden verschrikkelijk lachen, het klonk als een verlaat eerbetoon. Want meer dan 20 jaar geleden zaten we als vriendinnen samen, allemaal net getrouwd en net moeder. En we vertelden elkaar hoe gelukkig we waren met onze echtgenoten, de jonge vaders. Ze waren liefdevol en hadden spannende banen. En ze wilden geen andere vrouwen, alleen maar ons. En dat voortdurend. Dat was ergens wel erg vleiend, maar hoofdzakelijk ergerlijk. We waren moe van de babystress, waren hormonaal nog helemaal niet in balans sinds de geboorte en het leven was jong en chaotisch. Vragen zoals kinderzitje ja of nee, behangkeus, weekendhuis, inruilwaarde van auto’s gingen ons door het hoofd en streden heftig met de wensen van de (nog niet zo empatisch en onervaren) mannen naar sexuele basisverzorging.

Sinds we echter allemaal onze lievelingsrecepten uit het hoofd kennen, huur, telefoon en verzekeringen regelmatig van onze eigen bankrekening worden afgeschreven, de kinderen alleen nog maar af en toe op bezoek komen en de problemen met onze eigen ouders zich in de loop van de jaren hebben opgelost, hebben we meer vrije tijd voor echte goede sex.

Vooroordeel nr. 2: vrouwen vanaf 40 zijn niet meer sexy

De sociologie heeft bedacht dat vrouwen op een bepaalde leeftijd niet meer aantrekkelijk zijn. Nog slechts de helft van alle vrouwen boven de 40 heeft volgens een Amerikaans onderzoeksbureau nog een seksleven. En als we rondkijken in onze kring van bekenden zien we het zelf ook gebeuren. Vrouwen vinden het vanzelfsprekend dat zij na 40 niet meer aantrekkelijk worden gevonden! Toegegeven, het allermooist zijn we natuurlijk allemaal vermoedelijk zo met 16 jaar. Ik heb nog een foto waar ik gelijkmatig gebruind en half naakt aan het strand lig en dromerig voor me uit staar. Waarvan ik droomde weet ik niet meer, maar heel zeker droomde ik niet van waanzinnige sex.

Wie mij daar zo zit liggen denkt daar echter waarschijnlijk wel aan. Intussen heeft dit lichaam twee kinderen voortgebracht. Het heeft zonnebrand overwonnen en jaren opgevouwen achter een beeldscherm gezeten. Het heeft tranen gehuild en rodewijnkaters weggewerkt. En milieuschade en vreetbuien doorstaan. Het is als een solide tweedehandsauto, met APK voor de komende drie jaar.

Er is geen reden voor preutse tijden. Diverse mannen hebben mij in goede vraaggesprekken ook bevestigd dat zij zelfverzekerde en ervaren vrouwen waarderen. Zij willen geen reisleider meer zijn. Ze zeggen: wat maakt mij die ene rimpel uit, het komt op uitstraling aan. Maar ik weet natuurlijk niet of mijn persoonlijke veldstudie representatief is. Hoeft ook niet. Ik denk alleen maar: hij moet zelf weten waarom hij met mij wil, gedwongen heb ik hem in elk geval niet. Dus waarom ons humeur laten bederven door angstige gedachten over onze huidstevigheid? Sex is toch geen houdbaarheidstest voor gestoffeerde meubelen?

Zolang er leuke mannen zijn die hun ouderworden niet met een jonge geliefde willen compenseren, gaat voor mij en mijn vriendinnen alles de goede kant op. We hebben geen wachtrijen meer nodig van mannen die ons graag willen hebben. Niet voor ons ego. We hebben ondertussen andere zaken ontdekt die ons sterk maken. En we worden allang niet meer blij van twijfelachtige aanbiedingen van types die slechts de rekbaarheid van het materiaal willen uitproberen.

Vooroordeel nr. 3: vrouwen vanaf 40 zijn sexueel sneller tevreden

Waarom dat dan? Wetenschappelijk is het bewezen dat zijn sexuele piek na zijn 30e terugloopt, terwijl haar sexuele piek juist dan het hoogtepunt bereikt en daar zeer lang onveranderd kan blijven steken. Gaat haar sexuele piek naar beneden dan komt dat vaak wegens zijn verminderde sexualiteit.  En ook in een rondvraag bij vriendinnen wordt bevestigd: we zijn juist veeleisender geworden. Een van mijn vriendinnen zei: “Het is net als met eten, ik eet goed en lekker of ik eet helemaal niet”. Sex is hetzelfde: goed of helemaal niet.

Nooit meer laten we ons nachtenlang door hulpeloos gefriemel uit slaap houden. En nooit geloven we meer dat we een man wat aan- dan wel afleren kunnen. Hij kan het of hij kan het niet. In het laatste geval is de zaak dan natuurlijk snel afgelopen. Kort gezegd: natuurlijk zijn we blij en dankbaar wanneer het goed met ons gaat en wanneer iemand lief voor ons is. We hebben natuurlijk nog steeds onze romantische gevoelens die bij het vrouw-zijn horen, we koesteren alleen wat minder illusies.

Vooroordeel nr. 4: vrouwen vanaf 40 kunnen geen man meer krijgen

Voor deze dommigheid hebben we geen statistieken nodig. Jonge mannen doen het met jonge vrouwen en oude mannen doen het ook graag met jonge vrouwen. Maar geen paniek! Er is ook een tegentrend bezig. En men hoeft geen hollywoodster te zijn om aantrekkelijke mannen tegen te komen die zich voor je interesseren. Sinds we weten wat een man voor ons kan doen, en wij voor hem, breidt de kring met beschikbare kandidaten zich namelijk enorm uit.

De man in mijn armen is tegenwoordig slechts de man in mijn armen. Ik beschouw hem niet als de vijand die er elk ogenblik vandoor wil gaan omdat hij zich met familie en andere consequenties niet wil inlaten. Ook zie ik hem niet als de potentiële familievader. Daarom gaat het helemaal niet. “Ja, ik wil” zeggen vrouwen zoals wij niet meer op het stadhuis. De man is niet meer verantwoordelijk voor ons levensgeluk. En kan ons daarom op dat vlak niet meer teleurstellen. Zijn status maakt ons niet uit, want die hebben we ondertussen zelf. Zelfs als hij niet de goedkeuring van onze moeder kan wegdragen… nou en? Haar mening over mijn liefdesleven is allang niet meer belangrijk. En we vragen ons dus ook niet meer af: past hij? Houdt hij een leven lang? Biedt hij bescherming en zekerheid? De criteria hebben zich vereenvoudigd: ruikt hij goed? Heb ik plezier met hem? Is hij in staat af en toe de espressomachine aan te zetten? Natuurlijk zijn de aanbiedingen minder geworden, nou en? Eén is voor het moment voldoende.

Vooroordeel nr. 5: vrouwen vanaf 40 willen liever knuffelen

Achja, knuffelen is lekker, maar sex blijft sex. Dat is het medicijn voor een gezond leven, net als elke vorm van sportieve beweging. Daarom lijden vrouwen met een gevuld seksleven minder onder de overgangsjaren en zijn minder depressief. Sex is als anti-verouderingsmiddel onovertroffen. “Het enige wat oudere mensen met betrekking tot sex moeten accepteren, is dat de sex anders wordt; meer ontspannen”. Dat zijn de woorden van Prof. B. Whipple, sexuloge van de Rutgers Universiteit.

Precies! Sex heeft slechts met het moment te maken en niet met de hele wereld. Het bevestigt, het vereffent, het verbindt. Het heeft eindelijk de plaats die het verdient. Mijn vriendinnen zuchten: “Wat jammer dat we dat nu pas weten”. Maar ja, we kunnen niet alles hebben. Eerst hadden we het perfecte lijf en geen idee wat we daarmee konden doen. Nu hebben we een paar imperfecties, maar ondanks dat gaat het nu pas echt beginnen. Wanneer we maar willen! 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here