Scrabble

0
1396
blog placeholder

Er zijn veel verschillende soorten gezelschapsspellen, waarvan de bordspelen een speciale groep vormen. Sommige ervan dateren nog uit de klassieke Oudheid en andere, niet minder populair, zijn in de vorige eeuw uitgevonden. Scrabble kende een moeizame start, maar brak daarna toch door en er raakten wereldwijd vele spelers verslingerd aan de letterblokjes.

De geschiedenis van Scrabble

De werkloze architect Alfred Mosher Butts was gek op spelletjes en bedacht aanvankelijk het letterspel Lexiko, dat zonder bord werd gespeeld. Met behulp van de krant New York Times tekende hij op hoe vaak een bepaalde letter gemiddeld voorkwam in de Engelse taal. Hierop baseerde hij de verdeling van het precieze aantal van elke verschillende letter in het spel. Deze voorloper van Scrabble werd geen succes en in 1938 ontwierp Alfred weer een nieuw spel, dat was geïnspireerd op kruiswoordpuzzels uit de krant. Ook dit spel, gelanceerd onder verschillende namen, was niet direct succesvol. Pas in het jaar 1948, enigszins aangepast en voorzien van de naam Scrabble door ene James Brunot, kreeg het letterspel een serieuze kans en werd erg populair in de Verenigde Staten. Vervolgens veroverde Scrabble de rest van de wereld en wordt het inmiddels in honderden talen gespeeld. Je speelt het met twee tot vier spelers en het spel duurt tussen de drie kwartier en twee uur. Het is een eenvoudig aan te leren spel dat voor iedereen goed is voor de taal-ontwikkeling en het hersenkraken. Mensen met veel gevoel voor en affiniteit met taal zullen er nog meer van houden en hetzelfde geldt voor de verstokte liefhebbers van kruiswoordpuzzels, waarop het spel geïnspireerd is.

De spelregels

Je speelt Scrabble op een bord dat is onderverdeeld in vakjes, waarvan een aantal een bepaalde waarde hebben die je extra punten oplevert. Lichtblauwe vakjes leveren je een dubbele letter-waarde op en donkerblauwe een driedubbele waarde. Roze vakje geven je een dubbele woord-waarde en de rode, de meest waardevolle, maar liefst een driedubbele woord-waarde.

Het is de bedoeling dat je door middel van letterblokje woorden vormt op deze vakken. De Nederlandstalige versie van Scrabble heeft 102 letterblokjes met ieder hun eigen waarde, al naar gelang de letter vaker of minder vaak voorkomt in het taalgebruik. Twee blokjes in het spel zijn blanco. Zij hebben de functie van joker dus kunnen gebruikt worden als zijnde iedere andere letter, maar leveren je geen punten op. Aan het begin van het spel liggen de blokjes omgekeerd op tafel en kiest iedere speler zeven lettersblokjes. Vervolgens probeer je met die zeven letters een woord van minimaal twee letters te vormen, dat je zodanig op het spelbord plaatst dat het je een maximaal aantal punten oplevert. Hierna vul je je letterblokjes weer aan tot zeven en worden de nieuwe woorden aangelegd aan de woorden op het bord, zoals in een kruiswoordpuzzel.

Zoals in elk bordspel kunnen de algemene spelregels per land en taal verschillen. De officiële spelregels zijn vrij streng, waarbij het woordenboek, in Nederland en België vaak “de Dikke Van Dale” bepalend is. Ook is er een officiële “Scrabble Woordenlijst”, gebaseerd is op de Dikke Van Dale. Maar natuurlijk staat het je vrij om onderling andere afspraken te maken en creatiever om te gaan de spelregels. Ook kun je het spel wat moeilijker maken door thema’s verzinnen zoals alleen woorden die met eten te maken hebben, met dieren, namen of met seksueel getinte woorden, het is weer eens wat anders. Als geen van de spelers nog voldoende letters heeft om een woord te kunnen vormen, dat inmiddels zal moeten linken met de woorden die er al liggen, en er zijn geen blokjes meer om de voorraad aan te vullen, is het spel afgelopen. De waarde van de letterblokjes die je niet op het bord kwijt kon wordt afgetrokken van je score, zo ontstaat de totaalscore waarmee de winnaar wordt bepaald.

Scrabble spelen

Om Scrabble te spelen ben je nagenoeg aangewezen op het klassieke bordspel. Er zijn weliswaar een aantal versies verkrijgbaar op CD-Rom, waarvan de meesten in het Engels en slechts een enkele Nederlandstalige versie. Hetzelfde geldt voor online-Scrabble. Er bestaan een aantal versies, meestal in het Engels. Volgens de liefhebbers is de internationale site van Scrabulous verreweg de beste optie om online Scrabble te spelen. Je moet je hier eenmalig gratis registreren, waarna je een tegenspeler kunt zoeken in de chatroom.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here