Schulden, beter voorkomen dan genezen.

0
861
blog placeholder

Schulden, beter voorkomen dan genezen.

 

Door de crises, door het verlies van baan, iemand wordt arbeidsongeschikt of gedeeltelijk, kortom door de meest uitlopende redenen kan men komen in een niet goed uitgebalanceerde in- en uitgaven beleid. Dit kan leiden tot schulden. Deze schulden kunnen zich al snel als een spinnenweb rond u vast gaan zetten, en dan? Dit kan iedereen overkomen. Ook de hoger opgeleide mensen, thuiswonende,  de tweeverdieners, en de gepensioeneerde mensen kunnen door een te hoge leefstandaard meer uitgeven dat wat de inkomsten zijn.  Schulden beïnvloeden je dagelijks leven. Schulden veroorzaken stress en verminderen de algemene levenskwaliteit van de mens.

Er is een grote groep mensen die niet eens een overzicht hebben over hun eigen financiële situatie. Ze zouden niet kunnen zeggen wat precies hun gezamenlijke inkomen is en ook niet wat hun vaste lasten zijn en hun overige algemene uitgaven. Op deze manier is het risico nog groter om zonder dat u het rechttoe opmerkt in de schulden komt te zitten. Overzicht hebben is dus een vereiste om schulden te voorkomen. Men zou dus kunnen bijhouden in een simpel schrift, aan de ene kant wat alle inkomens betreft, en aan de andere kant wat al uw uitgaven betreft.  Bij voorbeeld;

Al uw inkomsten:                                   

 

·         Je inkomsten                                  

·         Netto salaris

·         Uitkering

·         Toeslagen van de belastingdienst

·         Teruggave van de belastingdienst

 

 

Al uw uitgaven;

Permanente vaste lasten:

                                                     

·         Huur en hypotheek

·         Gas/water/stroom

·         Zorgverzekering

·         Overige verzekeringen bv inboedel/hypotheek

Overige eventuele vaste lasten:

·         Aflossing van een lening

·         Levensverzekering

·         Spaarpolissen

·         Abonnementen voor tv, internet en telefoon

·         Bij een auto/Moter: Je verzekering, wegenbelasting, gemiddeld benzinegebruik.

·         Overige abonnementen bv. de krant, tijdschrift, sport hobby en loterijen

·         Kinderopvang

Lasten die per maand verschillend zijn;

·         Eten en drinken

·         Kleding

·         Eventueel uitgaan, roken en huisdieren

·         Overige aankopen

Nu is het dus van belang dat de totale inkomsten HOGER zijn dan de totale uitgaven. Is dit niet het geval dan moet u dus snel ingrijpen. Wilt u niet in de schulden belanden als u daar al niet bent in beland? Dan zijn er twee manieren die leiden tot een oplossing.

1.   U gaat er voor zorgen dat de inkomsten hoger worden. Door een bij baan, loonsverhoging.

2.   U gaat er voor zorgen dat de uitgaven lager worden. Door bepaalde uitgaven volledig te schrappen of door te bezuinigen waar mogelijk.

Het invoeren van beiden manieren in uw nieuwe beleid is natuurlijk nog meer efficiënt en doeltreffend.

 

Als het u eindelijk lukt om meer inkomsten te hebben dan uitgaven, kunt u beginnen een lijst te maken van de personen en of instanties waar u de schulden heeft. Maak een prioriteiten lijst en benader de personen met een haalbaar voorstel tot afbetaling. Meestal gaan de schuldeisers hier mee akkoord omdat ze liever niet beginnen aan een legale strijd. Zorg dat u zich daadwerkelijk houd aan de gemaakte afspraak. Alleen zo kunt u de schulden terugdringen tot ze volledig verdwijnen. Voer de nieuwe regels pertinent door dus ook na het aflossen van de laatste kruimel schuld. Zorg dat het DE nieuwe regel wordt in uw gezin. Laat dit gelden voor alle gezinsleden.

WE GEVEN NIET MEER UIT DAN WAT ER BINNENKOMT.

Alleen dan VOORKOMT u die o zo verschrikkelijke SCHULDEN.

 

Mocht u er zelf niet aan uitkomen schaam u dan niet. Zoals eerder gezegd,  het kan een ieder overkomen. Vraag hulp van buitenaf, er zijn fantastische schuldhulpverleners die u graag helpen bij de schuldsanering. Stap gerust naar uw gemeente, die moeten u helpen met schuldproblemen.

Wat ik graag zou willen toevoegen is dat wij mensen meer bewust moeten worden over wat we allemaal consumeren. De berg met publiciteit die continu over ons heen komt doet ons geloven dat het allemaal zo nodig moet en nodig is. Maar als we zelf gaan nadenken en objectief leren zijn, merken we al snel dat het tegenovergestelde waar is. Vaak rijden we auto omdat we ervan overtuigd zijn niet zonder te kunnen. Maar niet altijd is dit zo. Vaak is de (tweede) auto echt overbodig. Probeer hem maar eens een maand te laten staan, dan staat u versteld hoe prima, vaak zelfs, beter alles gewoon door gaat. Ga dan gerust over tot de verkoop van de auto, u zult versteld staan wat u per jaar bespaart! Dit kunt u met allerlei producten uitproberen. Ga ook eerlijker om met voeding. Kook de juiste hoeveelheid voor het aantal die aanwezig zijn. Gooi geen resten weg maar verwerk ze in allerlei heerlijke gerechten. Of warm het gewoon op voor een voorgerecht de dag erna. Doe bewust de boodschappen. Maak thuis al een planning over wat u wilt klaarmaken en voor hoeveel man. Maak een lijstje van benodigdheden en houd u hieraan tijdens het inkopen doen, zonder u te laten verleiden door publiciteit of acties. Als het niet genoteerd stond dan hadden we het niet nodig, punt uit. Een aanbieding of actie is alleen maar voordelig als u het product toch al nodig had en anders niet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here