SC Heerenveen

0
916
blog placeholder

De Naam Heerenveen

In 1920 is voor het eerst te spreken van een club genaamd Heerenveen. De club speelt een jaar onder de naam Athleta. Maar in het jaar 1922 word de naam gewijzigd naar Spartaan. De NVB heeft besloten dat de club niet meer onder deze naam mag spelen en staat voortaan als v.v. Heerenveen in de geschriften van de NVB. De naam is ooit veranderd zonder dat de club hier veel moeite mee had. Er is alleen zelfs vandaag geen duidelijkheid over hoe de naam er is gekomen en wie dit heeft besloten. Er zijn mensen die zeggen dat de naam Spartaan al bestond en dat dit een probleem veroorzaakte. Er bestaat een kans dat dit waar is want de club Sparta uit Rotterdam lijkt veel op het Spartaan. Ook was de club Sparta 4 jaar eerder geboren dan Heerenveen.

De competitie

In de tijd voor, tijdens en na de tweede wereld oorlog bestonden er nog verschillende competities binnen Nederland. Heerenveen speelde in de Noordelijke Competitie. In de deze tijd is Heerenveen negen keer kampioen geworden. Dit door een zeer groot talent, Abe Lenstra. Dit wonder heeft heel veel goeds gedaan voor Heerenveen en is het grootste talent die de club ooit heeft gehad. Deze man word deze dag nog geëerd en geroemd om zijn prachtige voetbal. Mede dankzij zijn voetbal kunsten heeft de club na de tweede wereld oorlog gezorgd voor 6 noordelijke kampioenschappen. De club is er helaas niet in geslaagd om ook het landelijke kampioenschap te halen. Abe Lenstra heeft dus nooit zijn werk totaal kunnen voltooien. In 1954 ontstond het betaalde voetbal in Nederland. Een jaar heeft Heerenveen kunnen genieten van Abe Lenstra. Na dit jaar verhuisde de grootheid naar Enschede.

Het ging een tijdje goed met de club en het kon zich als middenmoter handhaven. Helaas kwam in 1967 de club in de problemen maar dankzij het publiek en de mensen die van Heerenveen hielden werd er genoeg geld ingezameld om het voortbestaan te kunnen garanderen. Heerenveen kon door deze hulp en een kampioenschap doorstromen naar de eerste divisie.  Helaas ging het met de financiën niet goed en moest de deel zich opsplitsen in een stichting genaamd Sc Heerenveen en een gedeelte amateurs. Dit gebeurde allemaal in 1977. Het ging even goed met de club maar promotie bleef uit. Toen moest er toch echt iets gebeuren. Sc Heerenveen kreeg een nieuwe trainer en een hele nieuwe technische staf. Onder Foppe de Haan ging het een stuk beter met de club en dankzij nacompetitie kwam Sc Heerenveen weer in de Eredivisie. Maar ze konden zich niet handhaven en degradeerde gelijk weer naar de eerste divisie. In 1993 lukte het weer om terug te komen in de Eredivisie. Sinds deze datum is Sc Heerenveen een club die zich een weg naar boven vecht. Dit lukt de laatste jaren steeds beter. Door een goed beleid en een hecht team probeert Sc Heerenveen zich te kwalificeren voor Europees voetbal. Het is tot nu toe vaak gebeurt dat er internationale teams in het Abe Lenstra stadion zijn verslagen. Helaas heeft Sc Heerenveen er maar een keer voor kunnen zorgen om te overwinteren in het Europese voetbal. De laatste grote ploeg waar Sc Heerenveen tegen speelde op Europees niveau was Ac Milaan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here