Ruim baan voor energie

0
843
blog placeholder

Een mogelijkheid is dan je lichaam af te matten met dure apparaten thuis of in een sportschool. Daarmee wordt echter nog meer energie verbruikt en heeft je geest nog steeds geen enkele uitdaging gehad om nieuwe energie te laten stromen, alhoewel je hoofd wel leeg zal zijn geworden. Maar iedereen moet doen waar hij of zijn zin in heeft.

Ik geef er de voorkeur aan na mijn werkdag een lange wandeling te maken met mijn hond en op die manier mijn hoofd leeg te lopen, maar ook in de tijd zonder hond was een wandeling onderdeel van mijn dagindeling. Als we dan terug zijn van de wandeling en hij zijn eten krijgt gaat de muziek naar keuze aan. Ik laat me dan vangen door een beat of ritme en als vanzelf begint mijn lichaam te bewegen. Misschien beheers ik dat, soms ook niet, maar mijn lichaam beweegt. In eerste instantie vaak met rek- en strekoefeningen en ook wel om de spieren wat te versterken maar uiteindelijk ga ik op in de dans tot alles los is. Ik voel dan letterlijk alle spanningen uit mijn lichaam wegglijden en plaats maken voor energie. Dat kan korter of langer duren maar als het klaar is heb ik voldoende energie om met andere dingen aan de slag te gaan, tuinieren, bijvoorbeeld. Reuze ontspannende inspanning brengt dat met zich mee. Als ik dan toch besluit een tijdje voor de televisie te ‘hangen’ combineer ik dat met het stimuleren van overige energiebanen.

Veel mensen klagen over rugklachten en slapeloosheid. Ik prijs me gelukkig dat ik daarover nauwelijks klachten heb, alhoewel in de tuin werken en onvoldoende geconcentreerd zijn op mijn lichaamshouding bij tijd en wijle ook mijn rug voelbaar is.

Terwijl ik dan ook ‘lui’ op de bank ‘hang’ laat ik een beetje olie in mijn hand lopen en wrijf beide handpalmen tegen elkaar met mijn vingers in elkaar gestrengeld. Links om, rechts om tot ik de warmte van de wrijving voel en energie door mijn handen en vingers stroomt. Daarna leg ik mijn linker hand op mijn rechter hand met de ellebogen van het lichaam weg naar buiten gekeerd en beweeg de linker handpalm over de rechter hand, draai de handen open waarbij ik in de binnenkant van de hand en vingers kijk en de ellebogen weer naar het lichaam toe draaien. Het lijkt een beetje op handen wassen. Op het moment dat de vingers van mijn linker hand onder op mijn rechter hand liggen en mijn linker duim het topje van mijn rechter pink raakt wrijft mijn duim de lijn van de pink volgend naar beneden over mijn pols en een stukje van mijn onderarm waarbij de overige vingers en handpalm van mijn linker hand over de buitenzijde van rechts dezelfde beweging naar de arm maakt. Dan draai ik mijn rechter hand naar binnen, over links, de ellebogen gaan weer naar buiten van het lichaam af en draai mijn handen weer zo dat ik in de binnenkant kijk, waarna mijn rechterduim vanaf het topje van de pink en de handpalm en overige vingers langs de buitenkant strijken en iets druk uitoefenen op de spieren en weefsels. Met een beetje oefening wordt de beweging al snel vloeiend.

Zonder dat het veel moeite en aandacht kost, stimuleer je daarmee de energiebanen die in verbinding staan met je benen, knieën, bekken, onderrug, ruggengraat, schouders, armen en handen. Maar het beste is de werking voelbaar als je echt plat op je rug ligt: het gedeelte in de onderrug wordt warm en de energie wordt voelbaar.

Je kunt ook, als je op een stoel zit, de voet van het ene been op het bovenbeen van je andere leggen zodat je die voet kunt masseren met je duim en handpalm. De bouw van de onderkant van de voet is vergelijkbaar met je ruggengraat. In de voet is de binnenzijkant de verbinding die naar alle wervels leidt vanaf je grote teen tot aan de hak. Handen en voeten zijn dé plaats van je lichaam waar alle organen en weefsel samenkomen en de voeten tevens het contact maken met de aarde. Daarnaast zijn de onder- en zijkanten van de grote tenen de verbindingen met onze hersenen en kunnen door stimulatie ook tot rust komen.

Voeten en handen, ze hebben het zwaar en krijgen over het algemeen de minste aandacht en dat terwijl ze zo belangrijk zijn voor ons lichamelijk en geestelijk welbevinden. Dit zijn de reflexzones die belangrijk zijn voor ons hele zijn.

En het mooiste is: we kunnen ze stimuleren terwijl we televisie kijken, alhoewel een beetje aandacht bij deze stimulatie heel verkwikkend is. Je leert zien met je vingers en handen, hoe alles aanvoelt en….. door de stimulatie komt de bloeddoorstroming beter op gang, met als gevolg meteen al minder koude handen en voeten, nog afgezien van wat je verder allemaal zult constateren in je lichaam. En dat moet je toch interesseren, want je zit er je hele leven in.

Indy

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here