reizen in ruimte en tijd

0
1100
blog placeholder

Tijd tot de zon

Als je naar de zon kijkt zie je die zoals die er acht minuten geleden vanuit jouw oogpunt gezien uitzag. Stel dat je naar datzelfde punt met lichtsnelheid toe zou kunnen reizen,en men zou je met bijvoorbeeld een live-cam kunnen volgen. Voor de achtergeblevenen hier zou je zestien minuten terug in de tijd reizen.Kortom bij aankomst zou je hier nog niet zijn vertrokken. Voor jou zouden er inmiddels al weer acht minuten zijn verstreken. Het enige constante is dan wel dat er volgens ruimtetijd gewoon 24 minuten zijn verstreken. Stel dat je ook geluid en gesprek live bij je zou hebben dan kan je bij aankomst bij de zon nog een gesprek met jezelf kunnen hebben van dik een kwartier. Hier zou je immers net je ruimteschip instappen. Om de tijd synchroon te laten lopen zou de aarde theoretisch een rotatiesnelheid van het licht moeten hebben. Kortom iedereen snapt wel ,dit is onmogelijk!

Reizen naar andere stelsels

Stel we vinden een bewoonde planeet op 5 lichtjaar afstand vanaf de aarde. We krijgen dan de volgende berekening. Het kost 16 minuten terug in de tijd vanaf de aarde om 150 miljoen km met lichtsnelheid(300.000km per seconde) te overbruggen. Vijf lichtjaren maal 9,5 biljoen km(afstand in 1 jaar) zou dan uitkomen op 47,5 biljoen km gedeeld door de lichtsnelheid per seconde. Dit zou neerkomen op 158 jaar reizen. Als we daar aangekomen een telefoontje terug plegen zouden we waarschijnlijk Lodewijk Napoleon uit de middeleeuwen aan de lijn krijgen,want hier zouden we dan een dikke 300 jaar terug moeten tellen. Het zou anders worden als we 158 keer de lichtsnelheid halen. Gezien de g-krachten geloof ik niet dat er dan nog mensen zijn die mee kunnen met het ruimteschip.

Lichtsnelheid

De conclusie kan dus wel zijn dat zolang we geen Star-Trek warp-engines hebben ruimtereizen een droom  zal blijven,alhoewel wetenschappers wel de mogelijkheden aan het onderzoeken zijn van deze fictiemotoren. Het probleem daarmee zou zijn dat je voor zo,n motor anti-materie nodig zou hebben. Om anti-materie te vinden moeten we al met tig malen de lichtsnelheid kunnen reizen. Daar is dus weinig hoop op. Het lijkt mij dat als het zover is er beter goed kan worden gezocht naar wormholen of andere natuurverschijnselen.

Alienbezoeken

Als we echt zijn bezocht en nog worden bezocht door aliens vraag ik me toch het volgende af. Waar? Maar vooral hoe ze hier dan komen? Welke snelheid je ook kan halen,het lijkt mij niet dat iemand waar in het heelal dan ook ervoor zou kiezen ruimtereizen te maken wetende dat als je van je missie terugkomt je nog een paar honderd jaar moet wachten tot je familie geboren wordt.

Reizen en heelalexpansie

Waarschijnlijk zullen er door het hele heelal een soort van keypunten liggen waardoor je gigantische afstanden in secondes kan afleggen. Of het heelal nu rond,vierkant,rechthoekig is weet niemand. Als je kortzichtig denkt zou je kunnen denken dat het heelal zich enkel uitbreidt in de breedte,lengte of diepte. Maar de expansie kan ook zijn als uitzetting in vorm van een U of een V of driedimensionaal overlappend. Als dat zoals is kunnen 2 punten met een bepaalde cyclus misschien wel in een regelmaat naast elkaar liggen of elkaar overlappen. Wanneer dat zo is maakt dat het ruimtereizen een stuk korter en makkelijker of op zijn minst realistischer.Het zou ook het bovenstaande over aliens een stuk aannemelijker maken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here