Rechtstreeks vliegen tussen Schiphol en Vilnius weer mogelijk

0
829
blog placeholder

Het aantal directe vluchten van en naar het grootste vliegveld van Litouwen, de luchthaven in de hoofdstad Vilnius, was vanaf half januari 2009 tot een absoluut minimum beperkt. Dit werd voornamelijk veroorzaakt door het faillissement van FlyLal-Lithuanian Airlines, de grootste maatschappij van het land. Directe vluchten naar onder meer Amsterdam, Londen en Brussel werden hierdoor per direct gestaakt. Alleen de charter-maatschappij opereert nog vanaf Vilnius en voert alleen vakantievluchten uit. De situatie werd nog verergerd door het schrappen van een aantal internationale vluchten door het Letse AirBaltic, dit betrof onder meer de vluchten naar München en Stockholm. Omdat Vilnius in 2009 culturele hoofdstad van Europa is kwam deze klap hard aan. Het gevolg waren lege terminals met meer personeel en beveiliging dan dat er reizigers waren. Mogelijkheden om te vliegen waren er nog wel, maar dan via ingewikkelde en dure omwegen via Riga, Stockholm of Moskou.

Enige tijd later heeft Brussels Airlines (een dochter van Lufthansa) de vluchten van en Brussel onder haar hoede genomen. Aeroflot, een lid van Skyteam waar ook KLM-Air France deel van uitmaakt), heeft de vluchten van en naar Moskou voor haar rekening genomen.

Nu is er, na een lange tijd van onzekerheid, goed nieuws voor reizigers uit Nederland, Litouwers in Nederland die tijdens de zomervakantie graag op familie bezoek willen en mensen dievanuit andere bestemmingen overstappen op Schiphol. Vanaf Mei 2009 zal het aantal vluchten van Vilnius International Airport (TVOU) aanzienlijk toenemen door directe verbindingen naar Zweden, Nederland, Duitsland en Denemarken.

De luchthaven heeft een overeenkomst gesloten met de Zweedse maatschappij Skyways voor de volgende directe vluchten:

Vilnius Stockholm Vilnius 12 x per week
Vilnius Berlijn Vilnius 3 x per week
Vilnius Amsterdam Vilnius 10 x per week
Vilnius Kopenhagen Vilnius 5 x per week

Deze nieuwe directe verbindingen zullen uiterlijk op 18 mei 2009 operationeel zijn. De dienstregeling zal op dat moment ook bekend worden gemaakt. Er bestaat een grote kans dat de tickets via internet geboekt kunnen worden. Verder wordt er onderhandeld over nieuwe rechtstreekse verbindingen vanaf Vilnius International Airport naar de vliegvelden van Londen, Parijs, Rome en Barcelona. Er is niet bekend of Skyways vanuit promotioneel oogpunt de verplichtingen van het frequent-flyer programma van FlyLal-Lithuanian Airlines overneemt, dan wel met een speciale actie voor deze klanten komt.

Skyways is in 1993 opgericht en heeft vliegveld Arlandestad bij Stockholm als thuisbasis. In 2007 vervoerde de maatschappij ruim 800.000 passagiers. Er werken bij Skyways 350 mensen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here