Raskat: De mooie Britse Korthaar

0
1457
blog placeholder

 

Geschiedenis

De Britse Korthaar is in Nederland min of meer door Mevrouw Vis-Hulshof geïntroduceerd. Het blauwe poesje was een kruising van een blauwhuispoesje en een blauwe Perzische kater. Deze kat werd vervolgens gekruist met een Franse Chartreux. Enkele jaren werd er echter er een Britse Korthaar uit Engeland geïmporteerd en dat maakte het echte begin van de Britse Korthaar in Nederland. Dit alles was begin jaren zeventig.

 

Raskenmerken

Vacht

De vacht is kort en de haren zitten dicht op elkaar. Enerzijds kan de vacht zacht aanvoelen, maar heeft toch iets wat je nadrukkelijk voelt. Het is geen zijdezachte vacht. De vacht is er in vele variëteiten, maar de eenkleurige moeten ook echt éénkleurig zijn, wat doorloopt tot op de huid. Als kitten kan het nog een beetje tabby achtig ogen, maar als de kat volwassen is, moet het een geheel zijn.

 

Kleuren

De Britse Korthaar is er in vele kleuren en enigszins vergelijkbaar met de kleuren van de pers. Dit geldt ook voor de bijbehorende oogkleur.

Zo zijn er de volgende groepen:

·         Klassieke kleuren: zwart, wit, blauw, crème, chocolate, lilac, rood, tortie, cinnamon en fawn.

·         Tabby: spotted, mackerel, blotched, ticked

·         Silvers: smoke, shaded silver, shaded golden, chincilla, golden

·         Colourpoints

·         Particolours

 

Karakter

De Britse Korthaar is een rustige en stoere kat, met een bescheiden stemmetje. Ze heeft een vriendelijk karakter en is gesteld op de mensen en andere dieren waar ze bij leeft. Toch is het geen kat die per se veel aandacht nodig heeft, ze gaat over het algemeen haar eigen gangetje en speelt graag met kleine speeltjes als balletjes, propjes papier en doosjes waar ze in kan kruipen. Met haar dikke vacht en robuuste bouw is het voor veel mensen een knuffelbeer.

De Britse Korthaar is in principe geen zwerver en zal het prima in huis of in de tuin doen. Ze hoeft niet zo nodig. Haar eigen willetje laat ze wel gelden als ze het ergens niet mee eens is, maar daar is het ook een kat voor.

 

Concluderend

Een prima te houden kat, die niet enorm veel onderhoud en ruimte nodig heeft. Ze komt af en toe voor aandacht, maar kan zichzelf ook prima bezighouden en met haar zachte karakter ook prima met kinderen.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here