Ramses II, Farao van Egypte

0
859
blog placeholder

Bijna 100 jaar geleden onderzocht de Britse wetenschapper Sir Grafton E. Smith de Egyptische mummy, Ramses II. Hij was de bekendste en machtigste farao’s allertijden. Hij heeft lang geregeerd en veel tempels en beelden laten bouwen. Zelfs nu is hij nog iets bijzonders: toen in 1976 zijn mummy overgevlogen werd naar Parijs voor wetenschappelijk onderzoek, werd hij ontvangen door vertegenwoordigers van de Franse regering.

Geschiedenis

Tot 1300 voor Chr. waren de Farao’s in Egypte ruim 3000 jaar aan de macht. De vader van Ramses II heette Sethos en was commandant van het Egyptische leger, hoofd van de strijdwagens. Hij was ook Farao en was een strijdlustig man. Hij breidde zijn koninkrijk uit en zorgde ervoor, dat deze volkeren hem onderdanig bleven door hard te strijden tegen opstandelingen. Zijn zoon Ramses streed met zijn vader mee vanaf dat hij 14 was. Dit deed hij met paard en een eenassige wagen, waarin hij stond. Na de dood van zijn vader wordt hij zelf Farao en was er klaar voor om de oorlogen van zijn vader voort te zetten.

Oorlog

Egypte was in die dagen een grote concurrent van het Hethieten-Rijk. Dat rijk breidde zich uit over wat nu Turkije, Syrië en Libanon heet. In zijn 5e regeringsjaar trok hij ten strijde tegen deze volken met zo’n 20.000 soldaten, uitgerust met speren en zwaarden. Maar de Hethieten waren op de hoogte gebracht en zetten een val uit bij de stad Kadesh (Zuid-Libanon) en omsingelden het leger van Ramses II. Er werd hard gevochten en er vielen veel doden onder de Egyptenaren, maar uiteindelijk kon Ramses II vluchten met de rest van zijn leger. Er werd nog heel wat gestreden tussen deze volken, maar tijdens de regeringsperiode van Ramses III kwam het tot een getekend vredesverdrag.

Bouwen

Hoewel oorlog voeren zijn passie leek, was er nog iets wat hij veel gedaan heeft: het bouwen van paleizen,tempels en standbeelden. In de plaats Thebe staat een enorm paleizen- en tempelcomplex en een enorm beeld van de Farao. Het moet een enorme klus geweest zijn voor de arbeiders, want het beeld is van graniet en weegt 1000 ton. Het grootste stenen beeld uit de wereldgeschiedenis.
De Farao bouwde niet alleen voor zichzelf, maar ook voor zijn familie. Hij had tientallen vrouwen en minstens 40 dochters en 45 zonen. Ondanks dit grote gezin overleefde hij veel familieleden: hij stierf op 90-jarige leeftijd, na 66 jaar op de troon gezeten te hebben in 1213 voor Chr. Zijn 13e zoon, Merenphat werd de volgende Farao.
Ramses II werd gemummificeerd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here