puppy’s

0
1504
blog placeholder

 

Een jonge hond leert gemakkelijk nieuwe dingen. De dingen die aangeleerd worden zijn van invloed op de hele verdere ontwikkeling van de hond. Dit geldt niet alleen voor goede ervaringen maar ook voor slechte of helemaal geen ervaringen. Een goede opvoeding is dus van essentieel belang voor de rest van het leven. Het is voor de eigenaar van belang om te weten hoe de ontwikkeling van een puppy verloopt na de geboorte.

 

De eerste twee weken na de geboorte

 

De pup is geboren en maakt meestal deel uit van een ‘nest’(meerdere jonge honden) De pup is blind en doof in deze fase maar hij kan wel ruiken, drinken, slapen en piepen. In deze periode vindt waarschijnlijk de eerste inenting plaats. Voor een puppy is het belangrijk dat hij in deze weken al liefde krijgt van mensen. Dit kan door de pup te pakken en te aaien. Honden die dit contact hebben moeten missen kunnen moeite hebben om de mens als soortgenoot te beschouwen. Honden die met de fles zijn grootgebracht en geen contact hebben gehad met soortgenoten zijn vaak agressief naar andere honden als ze wat ouder worden.

 

De derde week

 

Tussen de tiende en veertiende dag gaan de ogen en oren open. Nu gaat de pup ook lopen en verkent het nest. De pup neemt meer signalen waar en gaat reageren op de andere jongen.

 

De vierde tot twaalfde week

 

Nu is de pup in de belangrijkste fase in zijn leven gekomen. Hij is volledig ontwikkeld. De pups gaan samen spelen en leren de grenzen van hun moeder en de eigenaar. Alles wat de pup leert en meemaakt onthoudt hij en is bepalend voor de rest van zijn leven. Dit wordt socialiseren genoemd. Op latere leeftijd kan een hond niet meer alsnog socialiseren. De pup is nog bij de fokker en deze zal hem kennis laten maken met kinderen, harde geluiden, wapperende dingen, vrachtwagens enz. Als een hond geïsoleerd is opgegroeid bij de fokker en het dier heeft geen contact gehad met mensen, de buitenwereld of andere dieren  dan zal het nooit meer goedkomen en blijft het dier altijd bang en ongelukkig en niet sociaal. Deze honden bijten dan ook een stuk sneller. Met gedragstherapie en medicatie valt soms nog wat bij te sturen, maar het komt nooit meer helemaal goed. Daarom is het ook belangrijk een pup te kopen bij een fokker die betrouwbaar is. In de zevende of achtste week gaat de pup met de nieuwe eigenaars mee naar huis. De pup kan zelfstandig eten en de binding met het nest neemt af. Van het nest naar alleen zijn is moeilijk voor de pup. De eerste nacht bij zijn nieuwe baas mist hij de warmte en liefde van het nest. Een doek met de lucht van het nest in zijn mand zal het gemis verminderen. Een puppy heeft in het begin moeite met het alleen zijn. Hij moet er direct aan wennen dat hij wel eens alleen is. Om te beginnen zijn een paar minuten genoeg en dit kan langzaam opgebouwd worden naar een paar uur, een halve dag en dan een hele dag. Daarbij moet het weggaan geen vast ritueel worden en het praten tegen de hond tijdens het weggaan, moet worden vermeden anders gaat de hond dit associëren met het weggaan. Een hond die gewend is om alleen te zijn zal minder angstig zijn, minder de neiging hebben om te blaffen of dingen te vernielen.

 

Ook nu de pup bij de nieuwe eigenaar is moet de socialisatie doorgaan. Dus moet de hond mee de straat op om te wennen aan allerlei situaties. Op het moment dat hij ergens van schrikt moet je daar niet de nadruk op leggen maar praat rustig tegen de hond. Hoe meer aandacht je besteedt aan het schrikken hoe meer hij het gevoel krijgt dat er echt iets aan de hand is.

 

Omdat de pup nog niet alle inentingen heeft gehad moet je wel oppassen met hondenuitlaatplaatsen in verband met besmettingsgevaar. Een puppy heeft ook behoefte aan een rustig en veilig plekje voor zichzelf. Dit kan een hondenmand of kussen zijn (moet goed te reinigen zijn i.v.m. het nog niet zindelijk zijn en ongedierte) die geplaatst wordt op een plek waar de hond overzicht heeft de ruimte zodat hij zich betrokken voelt.

 

De uiterlijke verzorging

Een hond moet ook geborsteld en gekamd worden. Losse haren, parasieten en evt. vuil worden verwijderd en de bloedtoevoer naar de huid wordt gestimuleerd. Het resultaat is een glanzende en gezonde vacht.

 

Benodigdheden

–         een halsband en riem

–         schep voor het opruimen van de ontlasting

–         voedzame voeding

–         Een mand of een kussen

–         Een waterbak een voerbak

–         Borstel en kam

–         Hondenshampoo, tandpasta en tandenborstel

–         Veilige, kwalitatief goede speeltjes

–         Vlooienbestrijding en ontwormingspasta

–         Botjes van buffelhuid om op te kauwen en het wisselen van het gebit makkelijker te maken

–         Evt. koekjes om de puppy mee te belonen

 

Zindelijkheid

Als de pup weg kan bij zijn moeder is hij vaak al ‘krantzindelijk’ Het duurt  4 tot 6 maanden voordat de pup zijn behoeften langere tijd op kan houden. Door elk uur hetzelfde rondje te lopen leert de pup dat hij zijn behoefte moet doen. Beloon hem als hij zijn behoefte gedaan heeft. Een pup laat aan zijn gedrag zien dat hij nodig moet. Hij gaat bij de deur zitten, rondjes draaien of piepen. Als hij zijn behoefte niet op heeft kunnen houden bestraf hem dan niet, hij begrijpt niet waarom zijn baas boos is.

 

12 weken tot 6 maanden

 

De opvoeding

Ook in deze periode gaat de socialisatie door. De hond is in deze periode extra schrikkerig maar dit is normaal en neemt in de achtste maand weer af, als de baas goed met het schrikgedrag omgaat. Belangrijk bij de opvoeding is dat de baas geduld heeft, consequent is en altijd laat merken dat hij de baas is. De hond moet bij de baas komen en niet andersom. Hij moet de leefregels van het gezin naleven en elk gezinslid moet dezelfde regels toepassen.

 

6 tot 14 maanden

 

De hond daagt de baas uit en is ongehoorzaam. Door geduldig en consequent te blijven zal dit gedrag weer voorbij gaan. In deze periode wordt de hond geslachtsrijp.

 

Vanaf 14 maanden

 

Nu is de hond volwassen geworden. Kleine honden zijn vaak eerder volwassen dan grote. Pas op met kinderen, de meeste bijtincidenten gebeuren als het kind alleen met de hond is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here