Preventieve maatregelen tegen woninginbraak

0
853
blog placeholder

 

Bij een woning die is aangepast volgens de richtlijnen van het Politiekeurmerk Veilig Wonen neemt de kans op een geslaagde inbraak af met 90 procent. Een inbreker is meestal een gelegenheidsdief en breekt bij voorkeur in bij woningen waar op dat moment niemand aanwezig is. Door het nemen van preventieve maatregelen wordt de kans op een inbraak verkleind. Een inbraak heeft altijd veel impact op het gevoel van veiligheid.

 

Preventieve maatregelen

 

Een inbreker grijpt elke gelegenheid aan om in te breken. Open deuren of ramen, een onbewoond huis of het ontbreken van goed hang en sluitwerk. Door het nemen van preventieve maatregelen kan een inbraak misschien worden voorkomen en het verhoogd het gevoel van veiligheid.

 

Afsluiten

 

Sluit deuren, ramen en bovenlichten voordat u weg gaat. Doe dit niet alleen beneden maar ook op de bovenverdieping. Een inbreker kan gemakkelijk boven komen door een container of stoel te gebruiken om op een plat dak van een keuken of garage te komen. Er wordt ook wel gebruik gemaakt van een ladder die de inbreker bij uw huis of dat van de buren vindt. Zorg voor goed hang en sluit werk en inbraakstrips. Trek de deur niet alleen achter u dicht maar sluit hem goed af als u weg gaat. Bij een moeilijk te forceren slot zal de inbreker eerst kijken naar een huis in de buurt waar hij gemakkelijker binnen kan komen. Als de bewoners langere tijd afwezig zijn en de inbreker kan ongestoord zijn gang gaan dan helpt een goed slot ook niet afdoende.

 

Een bewoonde indruk

 

Een inbreker kijkt altijd of de woning er bewoond uitziet. Een rommelige tuin, te lang gras of verdorde planten verraden de afwezigheid van de bewoners. Ook een opgeruimd huis laat zien dat er niemand aanwezig is. Laat bij afwezigheid altijd wat spullen rondslingeren bijv. een kopje of glas op de tafel, een krant of een tijdschrift. Sluit de gordijnen of rolluiken s`avonds zodat niemand naar binnen kan kijken. Als u op vakantie bent, vraag dan aan buren of familie om deze te openen en te sluiten. Laat ze de post uit de brievenbus halen en evt. het gras maaien. Laat de lampen s`avonds branden. Dit kan heel eenvoudig met tijdschakelaars maar dit helpt niet altijd afdoende. Een Home Control Station van klikaanklikuit is een betere oplossing. Met dit systeem kunt u de lampen laten branden of even laten branden in de hal of op het toilet of de zonneschermen oprollen. Het systeem is ook buiten de vakantieperiode bruikbaar. Het bestaat uit een zendkastje dat kan worden aangesloten op de computer. Daarna kunt u tijden instellen om apparaten en lampen die zijn voorzien van een ontvanger aan en uit te zetten. Laat in verschillende ruimten op verschillende tijden de lampen aan en uit gaan.

 

De tuin

 

Een tuin met een hoge afscheiding zoals een heg of schutting geeft de inbreker de mogelijkheid om ongestoord zijn gang te kunnen gaan. Kies voor een schutting met verticale planken, deze is minder gemakkelijk te beklimmen dan een schutting met horizontale planken.

 

Sociale media

 

Laat nooit berichten achter op sociale websites zoals hyves of facebook. Dat geldt ook voor berichten op antwoordapparaten.

 

Nog enkele andere tips:

 

–         Maak kliko`s of ladders vast of berg ze op in een afgesloten ruimte. Dit geldt ook voor het (tuin) gereedschap.

–         Snoei het groen bij huis op tijd zodat het huis zichtbaar is.

–         Bewaar niet te veel geld in huis en schaf voor kostbare sieraden en waardevolle papieren evt. een kluis aan.

–         Bewaar auto en huissleutels niet op zichtbare plaatsen en haal de sleutels altijd uit deuren en ramen.

–         Zet waardevolle spullen niet zichtbaar neer.

–         Breng raambeveiliging aan bij toilet en bovenraampjes.

–         Sluit ook de tuinpoort af voor de vakantie.

–         Laat de planten in de vensterbank staan.

–         Geef het huis een bewoonde indruk, laat wat spullen liggen en ruim niet alles op.

–         Zet een auto op de oprit of vraag aan de buren of ze dat willen doen.

–         Vermijd inkijk met lamellen of jaloezieën.

–         Schakel tijdschakelaars in.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here