Praktische tips bij onzekerheid

0
874
blog placeholder

Wat is onzekerheid
Onzekerheid is vaak een naar gevoel van binnen, er gebeurd een hoop. Naast dat mensen gaan twijfelen brengt dit een hoop spanning met zich mee. Dit kan duidelijk invloed hebben op het dagelijks leven en je handelen. Voor iedereen is onzekerheid anders, de één zal het ook sneller ervaren als de ander.

Een aantal redenen waarom mensen onzeker kunnen zijn..
Onzekerheid wordt mede bepaald door je ervaringen uit je verleden. De plaats in de kinderrij kan al bepalend zijn, wanneer je de jongste bent heb je vrijwel altijd iemand die in alles wat hij of zij doet je een stap voor bent. Hier kun je tegenop kijken. Daarintegen geldt weer voor de oudste dat hij/zij alles moet ontdekken en veel onbekend terrein  moet verkennen.
Het komt voor dat mensen je omgeving carrière maken, een goede relatie hebben, een huis een baan noem het maar op, terwijl jij misschien nog geen van allen hebt bereikt. De positie in je maatschappij ten opzichten van anderen kan je dus onzeker maken.
Ook werkt het niet bepaalt bevordelijk wanneer je gepest wordt, en je elke dag te horen krijgt wat er allemaal niet goed aan je is. Een logisch gevolg is dat je in de spiegel kijkt en erin inderdaad in gaat geloven hetgeen wat anderen zeggen.
Mensen kunnen zichzelf ook goed onzeker maken. Je moet een bepaalde prestatie neerzetten, of dit nou op werk is, op school of in een andere omgeving. Prestatie neerzetten en jezelf profileren wordt hoe dan ook van je gevraagd. Een reden om onzeker te kunnen worden is wanneer men deze lat te hoog legt. En zijn of haar doel niet bereikt, weer een reden om aan jezelf te twijfelen.
Waar sommige mensen impulsief reageren kunnen ander veel twijfelen en nadenken voordat ze een beslissing nemen. De onzekerheid ontstaan in dit geval bij de consequenties van een bepaalde beslissing. Door een bepaalde situatie te benaderen vanuit verschillen invalshoeken kan het voorkomen dat er veel voor- en nadelen geconstanteerd worden voor het nemen van een bepaalde keuze. Dit maakt de mens onzeker.

Praktische tips
-Lach veel, mensen die enthousiast zijn en veel lachen hebben een puntje voor op de zuurpruimen. Daarbij is lachen ook gezond, het is uitting van een fijn gevoel. Dit gevoel wordt ook aangewakkerd van binnen, er hoeft lang niet altijd een reden voor te zijn, een lach kan al voldoende zijn.
-Zorg goed voor jezelf. Het klinkt misschien wat afgezaagd maar het werkt wel degelijk. Wanneer je goed voor jezelf zorgt zit je automatisch al lekkerder in je vel. Dit straal je ook gelijk uit.
-Kleed je goed, kleren maken de man (en óók de vrouw).
-Neem een situatie in je hoofd wanneer jij je sterk vond, of gelukkig. Probeer hier aan te denken wanneer onzekerheid weer op de voorgrond komt. Misschien kun je dit ook tastbaar maken door een sieraad, een sleutelhanger, of iets anders klein wat je doet herinneren aan dat moment.
-Wanneer je een copliment krijgt, neem dit dan ook aan. En ga dat niet afvlakken met ‘valt toch wel mee’, of iets dergelijks. Zie het als een cafdeautje en pak het uit, en zeg dankjewel.
-Mensen kunnen heel goed op een verkeerde manier kritiek geven. Probeer hier doorheen te kijken, en zie het niet als een persoonlijke aanval. Kijk zelf of je het terecht vindt of niet, en zie het als feedback waar je aan kan werken.
-Bereid je goed voor, wanneer je goed voorbereid kun je vaak al een hoop onzekerheid wegnemen. Vraag jezelf af wanneer jij je onzeker voelt en probeer je op die situatie voor te bereiden.
-Zet negatieve gedachten om in positieve, gebruik het als een stimulans. Bijvoorbeeld je wordt veel gepest, en het gaat minder op school, probeer tegen jezelf te zeggen ‘en nu ga ik die pesters eens poepie laten ruiken, door goed te presteren op school’. Dit geeft een extra drijveer om je doelen te bereiken.

Leg de lat niet te hoog, je zult niet van de ene dag op de andere dag vol zelfvertrouwen door het leven gaan. Onzeker zijn is niet per definitie slecht. Het zet je aan het denken, en laat je verschillende invalshoeken zijn. De twijfel over jezelf getuigd er ook van dat je jezelf wilt ontwikkelen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here