Pijnvrij en weer mobiel met nieuwe heup of knie

0
704
blog placeholder

Pijnvrij en weer mobiel

Onze gewrichten, ze maken het mogelijk dat onze botten soepel kunnen bewegen, dat we kunnen gaan, kunnen knielen, en dingen kunnen dragen. Maar als die gewrichten met het verstrijken der jaren slijten en het smeer tussen de gewrichten geleidelijk verdwijnt, is dat het startsein voor ondragelijke pijnen, die tot volstrekte immobiliteit kunnen leiden. Steeds vaker bestaat de oplossing uit metaal. Miljoenen mensen bezitten inmiddels een vervangend kuntgewricht in de vorm van een nieuwe heup, knie of schouder. Maar wanneer is een nieuw gewricht werkelijk nodig.

Welke gewrichten worden het meest vervangen?

Tot dusver worden heupgewrichten het meest vervangen, maar ze worden langzaam ingehaald door kniegewrichten. Hebben we dan steeds slechtere knieën? Wel, we worden steeds ouder en artrose oftewel gewrichtsslijtage, belast de knie relatief meer naarmate we ouder worden. Daar staat tegenover dat de behandeltechnieken voor knieën voortdurend verfijnder en de materialen steeds beter worden.

Uit welke materialen bestaan kunstgewrichten

Kunstmatige gewrichten zijn meestal gemaakt van titanium of kobalt-chroom. Dat geldt ook voor een kunstmatig schoudergewricht.

Wat zijn de meest voorkomende redenen voor vervanging

De belangrijkste reden is gewrichtsslijtage. Worden botten jarenlang verkeerd belast, dan slijt het kraakbeen tussen de botten, tot het uiteindelijk volledig verdwenen is wat aanleiding geeft tot hevige pijnen.  Wanneer de artrose zover is gevorderd dat de pijn het leven van patiënten in ernstige mate beperkt, komt men in aanmerking voor een kunstgewricht. Maar nieuwe gewrichten zijn niet alleen voorbehouden aan ouderen. Zo kreeg bijvoorbeeld een patiënte van 24 jaar een nieuwe heup na een bekkenoperatie. Gemiddeld zijn heuppatienten echter 60 jaar oud.

Enkelgewricht moeilijk te vervangen

Weliswaar wordt deze ingreep jaarlijks enkele honderden keren uitgevoerd, maar in vergelijking met de heup of knie, is bij de voet het contactoppervlak veel kleiner en de belasting op het bot veel groter. Daarom moet het implantaat exact passen.

Wanneer is men aan een prothese gewend?

Meestal is het helingsproces na drie tot vier maanden afgesloten. Daarna kan men weer een heel normaal leven leiden. Men mag met een kunstgewricht ook sporten. Doorgaans hebben patiënten geen problemen met prothesen en kan men na de operatie weer actief bewegen. Beweging is immers ook met nieuwe gewrichten belangrijk. Een implantaat gaat gemiddeld 15 jaar mee, maar moet dan vernieuwd worden.

Houd er rekening mee dat het kan piepen als je met een nieuwe heup door detectiepoortjes op de vlieghaven gaat. Je hebt per slot van rekening metaal in het lichaam. Daarom moeten patiënten hun prothesepas tonen, óf hun litteken uiteraard.

Wat doen om de gewrichten gezond te houden

    * Overgewicht vermijden, want anders moeten de gewrichten te veel gewicht dragen en slijten ze sneller.
    * Veel bewegen zoals fietsen, wandelen en zwemmen houdt ze soepel.
    * Joggen op asfalt daarentegen raadt men af. Dat is een te zware belasting die niet gedempt wordt en het vormt daarom een aanslag op de gewrichten.
    * De inname van extra calcium via melk kan geen kwaad, maar de voordelen ervan zijn twijfelachtig. Als het al gezond is, dán voor de botten, niét voor de gewrichten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here